SANATATE

Cum recunoști criza de fiere: Cauzele care duc la apariția acesteia

Foto: Pinterest.com

Crizele de fiere sau colica biliară se referă la prezența unei pietre în canalul cistic sau în canalul biliar comun al arborelui biliar. Calculii biliari (pietrele) sunt cea mai frecventă cauză a colicilor biliare. Dacă o piatră biliară blochează oricare dintre cele două canale, fluxul normal de bilă în intestin este întrerupt. Celulele musculare din canalul biliar se contractă puternic pentru a încerca să mute piatra și poate provoca, astfel, durere.

Aproximativ 10 până la 15% dintre adulții din țările dezvoltate sunt afectați de calculi biliari, arată statisticile 1.

Ce sunt calculii biliari

Calculii biliari se formează în vezica biliară și pot fi împărțiți în două categorii: calculi de colesterol (80%) și calculi pigmentari (20%). Majoritatea pacienților cu calculi biliari sunt asimptomatici. De aceea, în astfel de cazuri, problema este silențioasă, pentru că nu-i provoacă pacientului probleme vizibile. Pietrele pot obstrucționa temporar canalul cistic sau pot trece prin canalul biliar comun, ducând la colici biliare simptomatice, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Soluţia naturală pentru o fiere sănătoasă: Amestecul de plante recomandat de specialişti

Ce este bila?

Bila sau fierea este un lichid galben-verzui care ajută la digerarea grăsimilor. În circumstanțe normale, bila este secretată de ficat și depozitată în vezica biliară. Când mănânci, bila trece din vezica biliară prin canalul cistic și canalul biliar comun în intestinul subțire, unde se amestecă cu alimentele parțial digerate.

Calculii biliari, simptomatici sau nu

Calculii biliari sunt formați în vezica biliară și pot fi compuși fie din colesterol, fie din bilirubină. Aceste pietre pot rămâne în vezica biliară și pot fi asimptomatice sau pot pătrunde în canalul cistic sau în canalul biliar comun, unde pot fi depuse și pot provoca durere când vezica biliară se contractă.

Durerea apare, de obicei, după mesele bogate în grăsimi, atunci când vezica biliară se contractă pentru a elibera bila în duoden, ceea ce ajută la digestie prin emulsionarea grăsimilor.
Simptomul cheie al colicii biliare este o durere de stomac bruscă și intensă, care durează între 1 și 5 ore. Durerea este cauzată de creșterea presiunii în vezica biliară. Această durere este de obicei simțită în locuri specifice, inclusiv:

  • mijlocul abdomenului sau burții
  • sub coaste în partea dreaptă
  • partea laterală a corpului sau omoplatului

Spre deosebire de durerile de stomac mai frecvente, durerile în colica biliară nu dispar atunci când o persoană flatulează sau merge la toaletă. Durerea poate fi ascuțită, însoțită de crampe sau se poate manifesta ca o durere surdă constantă. Colicile apar adesea seara, mai ales după ce ai mâncat o masă copioasă. Unele persoane se confruntă cu o astfel de durere la culcare.

De ce apar crizele de fiere?

Crizele de fiere sau colica biliară apare când vezica biliară se contractă și determină blocarea temporară a pietrei biliare a canalului care drenează vezica biliară. Calculii biliari sunt mase dure care se formează în vezica biliară. Ele pot fi mici și numeroase sau mari și puține. Calculii biliari se formează din cauza dezechilibrelor chimice din bilă sau deoarece vezica biliară este golită rar sau incomplet. Creșterea presiunii în vezica biliară determină durerea și disconfortul care este asociat crizelor de fiere.

Regimul alimentar poate fi unul dintre factorii care determină formarea calculilor biliari, deși nu toți calculii biliari duc la crize de fiere. Unele cercetări sugerează că dietele bogate în calorii și carbohidrații procesați, cum ar fi pâinea albă și dulciurile, pot crește riscul de calculi biliari.

Crizele de fiere, semne și simptome

Pacienții prezintă de obicei, dureri postprandiale care „vin și pleacă”, de unde și termenul de colici. Durerea este de obicei, în partea dreaptă superioară a abdomenului și poate avea iradia în zona spatelui. Debutul durerii se dezvoltă la câteva ore după masă, apare frecvent noaptea și trezește pacientul din somn.

Dacă ai o criză de fiere fără complicații, vei prezenta probabil, doar senzația de durere. Cu toate acestea, unele persoane pot să aibă și simptome de greață și/sau vărsături, care sunt accentuate după mese. Colicile apar adesea seara, mai ales după o masă grea. Cea mai gravă durere în timpul unei crize de fiere durează de obicei, între 30 de minute și o oră, dar poate continua la o intensitate mai mică pentru încă câteva ore. Durerea încetează când calculul biliar se desprinde de canalul biliar și trece în intestin.

Vărsăturile foarte puternice sau pentru o perioadă foarte lungă de timp pot provoca si prezenta unor firicele de sange in varsatura, generate de rupturi ale vaselor mici de sânge ale esofagului, sau daca venele inflamate din partea inferioara a esofagului și uneori a stomacului încep să sângereze.

Vărsăturile foarte puternice sau pentru o perioadă foarte lungă de timp pot provoca și prezența unor firicele de sânge în vărsătură, generate de rupturi ale vaselor mici de sânge ale esofagului, sau dacă venele inflamate din partea inferioară a esofagului și uneori a stomacului încep să sângereze.

Dacă ai o criză de fiere, nu vei avea febră și nu vei prezenta aspecte vitale anormale, spre deosebire de situațiile în care ai colecistită acută sau colangită, care poate fi asociată cu simptome precum febră, tahicardie sau chiar hipotensiune arterială, dacă progresează către șocul septic, o formă de septicemie.

CITEȘTE ȘI: Cum să ai fierea sănătoasă: Obiceiurile care o ajută să funcționeze bine

Cum pot fi diagnosticate crizele de fiere?

Calculii biliari sunt diagnosticați printr-un un examen fizic complet, inclusiv examinare abdominală, examinări rectale și pelvine la femei, dar și pe baza istoricului medical al pacientului, testelor de laborator și imagisticii medicale.

Medicul trebuie să distingă colica biliară de alte afecțiuni care pot avea unele simptome care se suprapun, cum ar fi pancreatita sau apendicita. Unele dintre aceste afecțiuni necesită intervenții medicale prompte, precum intervenții chirurgicale.

Cum putem trata crizele de fiere?

În timpul unui episod de colică biliară, controlul durerii este piatra de temelie a tratamentului. Cel mai frecvent, aceasta va însemna un anumit tip de medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), cum ar fi ibuprofenul. Alte aspecte ale tratamentului pot include:

  • Agenți antispastici (cum ar fi scopolamina) care pot reduce spasmele vezicii biliare
  • Medicamente antiemetice (pentru a reduce greața)
  • Atenție! Antibioticele nu ajută la tratarea colicii biliare, deoarece nu este prezentă nicio infecție. În funcție de situație, este posibil să ai sau nu nevoie de spitalizare.

Tratamentul obișnuit pentru calculii biliari reprezintă intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare. Aceasta este cunoscută sub numele de:

• colecistectomie laparoscopică, când chirurgul face mici incizii în zona abdominală și introduce un tub subțire cu o cameră video atașată, care îl va ghida să opereze. Această procedură nu necesită spitalizare.
• colecistectomie pe cale deschisă (laparotomia), dacă vezica biliară este foarte cicatrizată sau inflamată. Chirurgul va face o incizie de 4 până la 6 cm în zona abdominală. În acest caz este necesară spitalizarea pe parcursul perioadei de recuperare.

Dacă nu te poți opera, medicul tău poate încerca și alte proceduri cum ar fi litotripsia cu unde de şoc extracorporale, pentru a dizolva sau a sparge calculii biliari. Însă în astfel de cazuri, calculii biliari pot reveni ulterior, în decurs de 5 ani.

Comentarii: