SANATATE

Cum să îți dai seama că ai sistemul imunitar slăbit: Vitaminele de care ai nevoie să te pui pe picioare

beaconpace.com

Sistemul imunitar este un mecanism pe care corpul îl folosește să se apere de virusuri, bacterii și boli. Uneori, are tendința să fie slăbit din cauza dietei nesănătoase, stresului și din această cauză nu își poate face ”datoria” eficient.

Sistemul imunitar este mijlocul de apărare al organismului împotriva agenților externi care pot intra în corp și îl pot afecta. Este construit din rețele de celule, țesuturi și organe care lucrează împreună pentru a proteja organismul. Aceste celule protectoare sunt leucocitele, adică celulele albe din sânge. Acestea au rolul de a ataca agenții care pot îmbolnăvi organismul.

Atunci când nivelul leucocitelor scade, organismul transmite anumite ”semnale de avertizare” precum:

1. Oboseala

Este adevărat că oboseala poate avea nenumărate cauze. Însă atunci când nu are o cauză evidentă, de exemplu, dimineața după ce te-ai trezit sau când orice activitate te face să te simți extenuat.

CITEȘTE ȘI: ”Oțetul celor patru hoți”: Remediu naturist cu efect antibacterian și antiseptic – Întărește sistemul imunitar

2. Infecții frecvente

Infecțiile urinare, problemele cu stomacul, gingiile inflamate și roșii sunt semne că sistemul tău imnitar nu poate face față agenților externi, potrivit doctorulzilei.ro.

3. Gripă, răceală, dureri în gât

Cât de des răcești? O dată pe lună? Te doare în gât des? Dacă da, atunci e indicat să mergi la medic și să-ți verifici nivelul leucocitelor.

4. Alergii

Unii oameni au reacții alergice mai des decât alții. Nu pot suporta polenul, praful și alți alergeni. Dacă este și cazul tău, e posibil să fie de vină sistemul imunitar slăbit.

5. Răni care se vindecă greu

Pielea este cel mai mare organ al corpului si este expusa la cele mai multe riscuri. In fata unui organism cu imunitate scazuta, agentii infectiosi incalca aceasta bariera si cauzeaza probleme serioase la nivelul pielii, ducand la deshidratare, modificari ale culorii si iritatii. Intrucat capacitatea de vindecare a organismului este compromisa, ranile se vindeca mai greu, lasand cicatrici inestetice pe piele.

CITEȘTE ȘI: Alimentul de trei ori mai nutritiv decât polenul: Scade riscul apariției cancerului și întărește sistemul imunitar

Vitamine pentru imunitate scăzută

Sistemul imunitar poate fi ajutat printr-o alimentație echilibrată, odihnă și mișcare. Însă, în unele situații, putem apela și la suplimente alimentare, printre care:

  • Vitamina D este un nutrient esențial pentru sănătatea generală și funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar.
  • Zincul este esențial pentru sistemul imunitar, întrucât ajută la dezvoltarea celulelor și facilitează legăturile dintre ele, ceea ce reprezintă un factor cheie în producerea unui răspuns inflamator.
  • Vitamina C ajută sistemul imunitar prin eliminarea celulelor moarte și înlocuirea lor cu celule sănătoase.
  • Seleniul este un mineral benefic pentru sistemul imunitar și sănătatea generală.
  • Vitaminele B, inclusiv B12 și B6, sunt importante pentru funcțiile de apărare ale organismului, susținând un răspuns imun eficient.

Pentru doze, mod și perioadă de administrare e indicat să cereți sfatul medicului.

Comentarii: