LIFESTYLE REVIEW SANATATE

Cum știi că urmează un atac cerebral. Semne care trebuie să te trimită urgent la medic!

Statistica spune că zeci de mii de persoane din țara noastră suferă anual un prim AVC. Iar pentru mai mult de jumătate dintre acești oameni,  accidentul vascular cerebral este fatal. Accidentele vasculare provoacă 20% din totalul deceselor și sunt prima cauză majoră de handicap. În România trăiesc aproximativ 1 milion de bolnavi care au suferit un AVC.

Accidentul vascular cerebral apare atunci când o arteră blocată sau ruptă determină lipsa bruscă a sângelui oxigenat în creier.  Celulele nervoase dintr-o anumită regiune a creierului suferă deteriorări sau mor. Așa se explică, scurt, din punct de vedere clinic un AVC, care poate fi de două feluri, ischemic (atunci când artera e blocată de un cheag de sânge) și hemoragic.

 

Citește și: Amorţirea mâinii în timpul nopţii, semnul unei afecţiuni grave. Ce măsuri trebuie să iei

 

Simpome care anunță AVC-ul

Prima dată și prima dată, unii pacienți simt că le slăbește forța într-unul dintre membre. Apoi apar furnicături și amorțeli. E cazul să vă faceți griji, dacă vi se întâmplă asta brusc și aparent fără motiv.

La fel și atunci când apar dificultăți la articulare. Pe românește, vi se împleticește limba și nu ar avea de ce. E semn clar că trebuie să ajungeți la neurolog atunci, imediat. La fel și când vă pică fața, la propriu.

Ar mai fi și cefaleea, durere de cap ce apare doar în accidentul vascular hemoragic, nu și în cel ischemic. Și nu e musai să vă doar crunt, pentru că nivelul variază. De aceea, e bine să vă recunoașteți propriile ”dureri de cap” și să știți care e nouă ”în program”.

Unul dintre semnele cheie care îți spun că urmează să ai un atac cerebral este o schimbare rapidă și nedureroasă a vederii. Începi să vezi în ceață sau să vezi dublu.

 

Cui i se poate întâmpla

Teoretic și practic, aproape toți adulții zilelor noastre sunt predispuși la un AVC. Și, din nefericire, se înmulțesc cazurile de accidente vasculare pe segmentul foarte tânăr al populației.

De ce? Răspunsurile specialiștilor sunt simple. Paleta factorilor care cresc riscul de accident cerebral vascular este extrem de largă. De la boli, precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul, colesterolul ridicat, stresul până la sedentarism și lipsa activității fizice. Sau fumatul și consumul de alcool în exces, obezitatea și chiar dacă nu vă încadrați în nicio categorie vicioasă sau clinică, există și predispoziția ereditară.

 

Citește și: Ce trebuie să faci pentru a avea un creier mai eficient. Cele două activități recomandate de specialișt

 

Sfatul medicului

În cazul în care simțiți că ceva este în neregulă și suspectați un AVC, mergeți de urgență la camera de gardă. Cea mai apropiată, spun medicii, pentru că timpul e vital!

”Din momentul în care a început atacul, în maximum două – trei ore pacientul trebuie să fie văzut de un neurolog. În cazul accidentelor vasculare este mult mai de dorit o supradiagnosticare, decât lipsa unui astfel de diagnostic”, spune medicul Nicolae Bogdan pentru Adevărul.

De intervalul de timp scurs de la debutul accidentului până la începerea tratamentului depind nu numai gradul de recuperarea ulterioară, ci mai ales şansele de supravieţuire!

 

Comentarii: