SANATATE

De ce diabeticii pot face o formă mai gravă de COVID: Detaliul care face diferența

Foto: Pinterest.com

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care fac COVID-19 au un risc cu aproape 50% mai mare de a ajunge la terapie intensivă dacă au avut glicemia mare, necontrolată, pe termen lung.

Pacienții cu diabet de tip 2 nu sunt în măsură să-și regleze cantitatea de glucoză din sânge fără medicamente și fără a face schimbări în alimentație. Nivelurile crescute cronic ale zahărului din sânge, de obicei urmărite ca procent de hemoglobină A1c (HbA1c) găsită în sânge, pot influența o varietate de funcții al corpului, inclusiv sistemul circulator, nervos și imunitar.

Controlul slab al glicemiei creează o reacție care duce la acumularea de molecule cunoscute sub numele de produși finali de glicolizare avansată (AGE), deteriorând calitatea osului în timp. Pe această temă, o echipă de cercetare a investigat dacă măsurătorile controlului glicemic longitudinal (măsuri ale nivelurilor de zahăr din sânge în medie pe doi până la trei ani) ar putea oferi un predictor mai precis al riscului de fractură osoasă în rândul diabeticilor decât predictorul standard actual, care se bazează pe măsurători ale densității minerale osoase, scrie doc.ro.

Această investigație era în desfășurare în momentul în care a început pandemia de COVID-19. Cum AGE contribuie la creșterea stresului oxidativ și a inflamației, care sunt factori de risc în COVID-19 și alte boli respiratorii, cercetătorii s-au gândit că aceeași măsurare longitudinală a controlului glicemic pe care o testau ca predictor al riscului de fractură osoasă ar putea fi utilă pentru a prezice severitatea bolii COVID-19.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU bei dacă ești în pericol de a face diabet: Băuturi care cresc glicemia

La pacienții cu diabet, glicemia mare crește riscul de a ajunge la terapie intensivă

Oamenii de știință au împărțit înregistrările pacienților cu diabet de tip 2 din studiu¹ în două grupuri, cei cu control glicemic longitudinal „adecvat” variind de la 6 până la 9% și cei cu control glicemic „slab” de 9% sau mai mult timp de doi până la trei ani.

Analiza celor două grupuri a arătat că participanții cu control slab al glicemiei aveau un risc cu 48% mai mare de a necesita tratament într-o unitate de terapie intensivă în caz de COVID-19. Printr-o altă măsurătoare, s-a observat că o creștere cu 1% a HbA1c longitudinală este direct asociată cu o creștere cu 12% a riscului de a ajunge la terapie intensivă.

Alte descoperiri semnificative statistic au arătat că diabeticii care iau metformină atunci când contractă COVID-19 se confruntă cu un risc cu 12% mai mic de a ajunge la terapie intensivă, cei care iau metformină și insulină au un risc cu 18% mai mic, iar cei cărora li s-au prescris corticosteroizi au un risc cu 29% mai mic.

Studiul de față a analizat înregistrările pentru mai mult de 16.000 de persoane cu diabet de tip 2 și COVID-19 între 2017 și 2020. Încă de la începutul pandemiei s-a observat că diabetul era un factor de risc pentru oamenii se îmbolnăveau de COVID-19, dar, subliniază autorii studiului, nu toți pacienții diabetici sunt la fel. Unii au un istoric mai lung de diabet, alții au diabet mai sever, unii au boala controlată, alții nu.

Pacienții cu diabet au un risc mai mare de complicații în urma bolii COVID-19

Persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta complicații grave din cauza bolii COVID-19 (așa cum au un risc crescut de a avea simptome și complicații mai severe atunci când sunt infectate cu orice alt virus, nu doar cu SARS-CoV-2). Dacă diabetul este bine gestionat, atunci riscul este mai mic.

Persoanele care au boli de inimă sau alte probleme cronice de sănătate în plus față de diabet sunt la un risc și mai crescut de a face o formă gravă de COVID-19, ca și alte infecții virale, deoarece mai mult de o afecțiune împiedică organismul să lupte corespunzător împotriva infecției.

Infecțiile virale pot crește, de asemenea, inflamația internă la persoanele cu diabet. Acest lucru poate fi cauzat și de glicemia mare, iar inflamația ar putea contribui la complicații mai severe.

O sinteză apărută în 2021 notează că studiile epidemiologice indică faptul că diabetul este un factor principal care contribuie la morbiditatea severă corelată cu COVID-19, această boală având un efect devastator asupra populației cu diabet. Au fost identificați mulți predictori ai efectelor negative, în special comorbiditățile (boală renală cronică, boală coronariană și insuficiență cardiacă), obezitatea concomitentă și HbA scăzută acută și cronică, chiar și după ajustarea pentru factorii socio-demografici.

O analiză a unui registru al practicilor Serviciului Național de Sănătate din Anglia a examinat riscurile de deces în spital la pacienții cu COVID-19 și a constatat o incidență cumulată de 2,6 la mie pe o perioadă de 72 de zile în primul val al epidemiei din Regatul Unit (1 martie până 11 mai 2020), 31% dintre decese survenind în rândul persoanelor cu diabet zaharat.

CITEȘTE ȘI: Coenzima Q10: Efectul benefic pentru cei bolnavi de diabet

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), în ceea ce privește mortalitatea în rândul persoanelor cu COVID-19 spitalizate, dovezile de înaltă certitudine din analizele ajustate în funcție de vârstă și sex au identificat diabetul zaharat, boala renală și demența ca factori de risc semnificativi pentru mortalitate.

Mortalitatea în rândul cazurilor detectate în cadrul comunității este asociată cu un istoric de insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, diabet și boală renală în stadiu terminal. Există dovezi cu certitudine înaltă sau moderată a unei asocieri între spitalizarea pentru COVID-19 și diabet, insuficiență cardiacă, BPOC, boală renală, obezitate și boala cardiacă ischemică în cadrul comunității.

Cum se ține glicemia sub control la pacienții cu diabet?

Menținerea nivelului de zahăr din sânge în limitele normale poate fi dificilă, dar nu imposibilă. Tipul de alimente pe care le consumă diabeticul, combinațiile de alimente și cantitatea de alimente contează foarte mult pentru a controla glicemia în diabet. La fel de importantă este activitatea fizică. În timpul exerciților fizice, mușchii folosesc glucoza pentru energie. Activitatea fizică regulată ajută, de asemenea, organismul să folosească insulina mai eficient.

Insulina și alte medicamente pentru diabet sunt concepute pentru a reduce nivelul zahărului din sânge atunci când dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru gestionarea diabetului. Hormonii pe care corpul îi produce ca răspuns la stresul prelungit pot cauza și aceștia o creștere a nivelului zahărului din sânge.
De aceea contează foarte mult ca pacientul să fie conștient de boala lui și să respecte recomandările medicului în ceea ce privește alimentația, mișcarea, medicamentele și gestionarea stresului.

Comentarii: