SANATATE

De ce din ce în ce mai mulți bărbați se îmbolnăvesc de cancer de piele /STUDIU

Foto: medicaldaily.com

Din ce in ce mai multi barbati se imbolvavesc de cancer de piele, arata un nou studiu. Intr-adevar, decesele cauzate de cancerul de piele au crescut la un nivel ingrijorator in ultimele 3 decenii. Frecventa aparitiei melanomului – cea mai acuta forma a bolii – a crescut in special in cazul barbatilor.

CITEȘTE ȘI: De ce vinul alb este MAI IEFTIN decât cel roșu?

Cercetatorii de la Institutul National de Cercetare a Cancerului au comparat numarul din 2015 al mortilor cauzate de cancerul de piele la nivel global cu numarul din 1985. In anumite tari precum Marea Britanie si Spania, numarul barbatilor ce au decedat din cauza cancerului de piele a crescut cu 70% in ultimii 30 de ani.

Australia se afla in fruntea clasamentului, cu 8.3 morti cauzate de cancerul de piele per 100.000 de indivizi. Pe urmatoarele locuri se afla Slovacia si Slovenia, pe cand Japonia se afla pe ultimul loc al clasamentului, cu 0.4 morti per 100.000 de indivizi in 2015, scrie Daily Mail.

In unele state mortalitatea femeilor din cauza cancerului de piele a scazut

In total, datele a 33 de tari au fost analizate in studiu. Surprinzator, in unele state mortalitatea femeilor din cauza bolii a scazut. Austria a inregistrat o scadere de 9%, pe cand Israelul a avut o scadere de 23%. In Romania, Suedia si Marea Britanie, s-a inregistrat o usoara crestere.

Studiile indica faptul ca motivul principal pentru diferentele medicale in functie de sex sunt datorate tendintei barbatilor de a “nu se proteja de razele solare” si de a ignora sfaturile privind sanatatea publica, a declarat dr. Dorothy Yang, de la spitalul Royal Free din Londra.

CITEȘTE ȘI: Mit sau adevăr? Cât slăbești de fapt dacă renunți la pâine

Folosirea cremei cu protectie solara si evitarea razelor directe in anumite intervale orare pot asigura o protectie de baza impotriva radiatiei ultraviolete. Femeile sunt mai inclinate sa foloseasca metode de prevenire a cancerului decat barbatii, motiv pentru care mortalitatea lor din cauza acestei boli e mai redusa.

Peste 90% din cazurile de cancer melanom sunt cauzate de deterioarea celulelor pielii ca urmare a expunerii la soare sau alte surse de radiatie ultravioleta (precum aparatele de bronzat).

Comentarii: