NUTRITIE SANATATE

De ce este important să consumi fructe și legume de toamnă: Cinci nutrienți-cheie pentru organism

qualityappliancemn.com

Deși dovleacul este regele toamnei, există mulți alți nutrienți ce pot fi extrași din alimentele acestei perioade.

Fructele și legumele disponibile toamna și iarna sunt bogate, printre altele, în licopren, carotenoizi, flavonoizi, potasiu și vitamina C. Iată cinci dintre acești nutrienți și informații despre alimentele care le conțin.

1. Vitamina A

Vitamina A este cunoscută mai ales pentru că îmbunătățește vederea, iar ea vine din retinoizi și din carotenoizi, dar deși ambele sunt esențiale pentru sănătate, organismul este capabil, de obicei, să transforme carotenoizii în retinoizi, ceea ce înseamnă că nu mai este nevoie de consumul produselor de origine animală. Pe lângă faptul că ajută vederea, vitamina A este foarte impotantă și în sănătatea oaselor și suportul sistemului imunitar. Printre alimentele cele mai bogate în această vitamină se numără cartofii dulci, morcovii, salata și pepenele galben, potrivit feminis.ro.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de ştiinţă au descoperit substanţa care încetineşte îmbătrânirea. Se găseşte în fructe şi legume

2. Licoprenul

Licoprenul este un puternic antioxidant, ce dă roșiilor, grapefruitului și pepenelui verde culoarea specifică. Studiile arată că licoprenul ajută la întârzierea deteriorării neuronilor în cazuri de Parkinson și Alzheimer. De asemenea, el protejează împotriva anumitor tipuri de cancer și întărește oasele. Ceea ce este interesant e că atunci când roșiile sunt gătite, cantitate de licopren crește. Alte alimente bogate în licopren sunt sparanghelul, varza roșie, morcovii și grapefruitul.

3. Vitamina C

Deficiența de vitamina C reprezenta o foarte mare problemă pentru marinarii din secolul al XVIII-lea, până când James Lind a descoperit că lămâile și portocalele, bogate în această vitamină, îmbunătățesc recuperarea medicală a oamenilor. Vitamina C contribuie la un sistem imunitar puternic, o vedere mai bună și ține bolile de inimă la distanță. De asemenea, ea crește absorbția de fier, deci este indicat să combini fructele și legumele proaspete precum fasole, mazăre, tofu, cartofi dulci, citrice, conopidă, varză și varză de Bruxelles.

4. Potasiu

Potasiul este un electrolit vital, care se găsește în mai multe fructe și legume, nu doar în banane și este necesar pentru funcționarea corectă la nivel celular. El ajută la reglarea contracțiilor musculare și echilibrează cantitatea de fluide din organism. Reduce stresul și anxietatea, iar printre alimentele care îl conțin se numără spanacul și ciupercile.

CITEȘTE ȘI: Dezvăluiri făcute de dr. Oz: Cum știi care fructe și legume combat cancerul, în funcție de culoarea lor

5. Fier

Acest mineral este un component esențial al hemoglobinei, o substanță care ajută celulele roșii să transporte oxigenul din plămâni în restul corpului și prin urmare, deficiența de fier, adică anemia, duce la oboseală și un sistem imunitar scăzut. În general, fierul îmbunătățește funcțiile cognitive, întărește sistemul imunitar și ajută circulația oxigenului prin organism. Alimentele bogate în fier sunt caisele deshidratate, ciupercile, spanacul și alte legume cu frunze verzi.

Comentarii: