SANATATE

De ce îți amorțesc mâinile în timpul somnului: Cât de tare ar trebui să te îngrijorezi

theriseandshine.com

Cei mai mulți dintre noi am experimentat trezirea în toiul nopții, doar pentru a ne da seama că brațul sau mâna noastră a amorțit sau „a adormit”. Uneori, simțim, de asemenea, o senzație de ciupire, ca și cum niște „ace” mici ne străpung pielea. Termenul medical pentru aceasta este parestezie.

De ce se întâmplă acest lucru? Este ceva care ar trebui să ne îngrijoreze?

Institutul American Național pentru Tulburări Neurologice și Accidentul Vascular cerebral spune că parestezia poate avea loc în diferite părți ale corpului. Apare fără avertisment și, în mod normal, este declanșat de o presiune susținută asupra nervilor. Parestezia este, în general, inofensivă atunci când este trecătoare, dar ar putea fi un simptom al unei boli de bază atunci când este experimentată frecvent, potrivit brightside.me.

Posibile cauze ale paresteziei:

Poziția de dormit

Dormitul pe burtă cu mâinile sub corpul nostru, întinderea pe spate cu mâinile sub cap sau cu brațul răsucit sunt poziții slabe de somn care pot provoca o presiune extinsă pe nervi. Acestea duc la o perturbare a fluxului sanguin, iar sistemul nostru nervos reacționează cu o senzație de furnicături.

CITEȘTE ȘI: Fii atent la mâini: Îți pot arăta dacă ai probleme cu ficatul

Nerv ciupit

Nervul ulnar se întinde de la umăr până la cot și este responsabil pentru ceea ce simțim la nivelul mâinilor. Durerea la încheietura mâinii, o aderență slabă și amorțeala în mână sunt posibile simptome ale unui nerv ulnar ciupit sau comprimat. Durerea dispare de obicei singură, dar dacă durează mai mult de 2 zile, este timpul să consultați un medic.

Deficitul de vitamina B12

Vitamina B12 – care se găsește în mod natural în carne, pește, păsări de curte și produse lactate – ne menține sănătatea nervilor și a celulelor sanguine. Lipsa vitaminei B12 din organism poate provoca probleme nervoase, care se pot manifesta printr-o senzație de furnicături.

Stresul și anxietatea

Când suntem anxioși sau stresați, corpul nostru intră într-o stare de alertă, unde hormonii de stres sunt eliberați în locuri vizate, pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a face față amenințării percepute. Această reacție fiziologică implică redirecționarea fluxului de sânge către alte părți ale corpului care sunt mai vitale pentru supraviețuirea noastră. Circulația scăzută în anumite zone provoacă senzația de ace.

Stresul poate provoca, de asemenea, tensiune în mușchii noștri, ceea ce poate duce la furnicături.

Anumite boli

Parestezia cronică poate fi, de asemenea, un simptom al unei afecțiuni medicale care afectează sistemul nervos al corpului. Dacă amorțeala este însoțită de slăbiciune musculară sau alte simptome, cel mai bine este să vă adresați imediat medicului dumneavoastră sau furnizorului de servicii medicale.

Cum să evitați sau să minimizați parestezia:

Trezește-ți brațul

Senzația de braț revine, de obicei, imediat ce presiunea este eliminată, dar strângerea mâinii poate ajuta la creșterea fluxului de sânge.
De asemenea, puteți să vă întindeți brațele în sus, să vă legănați capul lateral și să mișcați umerii în sus și în jos pentru a elibera tensiunea în gât și a slăbi nervii.

Îmbunătățește-ți poziția de dormit

Poziționează-ți brațele și mâinile în mod corespunzător și evită să le pliezi sub corp. Încearcă să menții încheieturile drepte pentru a asigura un flux sanguin lin. Dormiți cu brațele lângă părți, mai degrabă decât ridicate deasupra capului, pentru a preveni tăierea circulației sângelui spre mâini.

Evitați poziția fetală, deoarece brațele și coatele îndoite pot exercita presiune asupra nervilor.

În timpul somnului, folosiți o atela sau un prosop

Atelele ajută la menținerea încheieturilor în poziție dreaptă, astfel încât nu va trebui să vă faceți griji cu privire la îndoirea lor în timp ce dormiți. De asemenea, puteți înfășura un prosop în jurul cotului și asigurați-l cu un bandaj, pentru a preveni plierea.

Adoptați un stil de viață sănătos

Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară generală și ne ajută la circulația sângelui. Deprinderi alimentare bune ne pot ajuta, de asemenea, să evităm deficiențele de vitamine și să minimalizăm durerile nervoase.

CITEȘTE ȘI: Tremuratul mâinilor: Poate fi un semn al unor afecțiuni neurologice?

Căutați tratament pentru probleme medicale

Pentru simptome severe sau cronice, consultați-vă medicul pentru a confirma dacă amorțeala sau senzația de spinoasă este cauzată de o afecțiune medicală existentă și pentru a discuta despre tratamentul adecvat.

Aveți grijă la semnele de avertizare care necesită atenție imediată

Amorțeala bruscă poate fi, de asemenea, un semn al unui accident vascular cerebral, deci dacă parestezia este însoțită de amețeli, paralizie, dificultăți de vorbire, pierderea echilibrului și o durere de cap severă, solicitați ajutor de urgență.

Comentarii: