NUTRITIE SANATATE

De ce nu îți e foame dimineața: Semnalează o problemă de sănătate sau e ceva normal

Foto: Pinterest.com

De ce nu îți e foame dimineața: Semnalează o problemă de sănătate sau e ceva normal. Cu toții am auzit că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Dar doar pentru că așa se spune nu înseamnă că ți se face foame dimineața. Iar dacă nu este așa, să mănânci un mic dejun sănătos poate părea o provocare.

Deși, în unele cazuri, lipsa foamei dimineața poate fi un semn al unei probleme grave, cel mai probabil este complet normală și nu trebuie să vă faceți griji.

Iată 6 motive posibile pentru care s-ar putea să nu vă fie foame dimineața.

De ce nu îți e foame dimineața: Ai mâncat o cină copioasă sau gustări târzii

Unul dintre principalele motive pentru care s-ar putea să nu-ți fie foame când te trezești este pentru că ai mâncat o cină copioasă sau ai luat gustări cu o seară înainte. Acest lucru poate fi valabil mai ales dacă ai mâncat o masă bogată în grăsimi sau proteine.

Aceste macronutrienți pot întârzia golirea stomacului și vă pot menține senzația de sațietate pentru mai mult timp – chiar și în dimineața următoare. În special, proteinele pot modifica în mod semnificativ nivelul hormonilor care vă reglează foamea și pofta de mâncare, inclusiv grelina, peptida-1 asemănătoare glucagonului, peptida YY și colecistochinina.

CITEȘTE ȘI: Te ia cu tremurat când ți se face foame: Ce spune acest lucru despre nivelul glicemiei

În mod similar, alimentele bogate în grăsimi pot modifica nivelurile anumitor hormoni asociați cu pofta de mâncare și sațietatea, ceea ce duce la o reducere a foamei.

Dacă preferați să vă bucurați de o cină copioasă și să săriți sau să amânați micul dejun în dimineața următoare, este perfect în regulă – atâta timp cât vă asigurați că primiți nutrienții și hidratarea de care aveți nevoie pe parcursul zilei.

De ce nu îți e foame dimineața: Nivelul hormonilor tăi se schimbă peste noapte

Noaptea și în timpul somnului, nivelul mai multor hormoni din corpul tău fluctuează. Acest lucru îți poate schimba pofta de mâncare. În special, cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, tind să fie mai mari dimineața.

Se crede că acest hormon suprimă pofta de mâncare prin încetinirea vitezei de golire a stomacului și prin creșterea descompunerii carbohidraților depozitați în ficat și în mușchi pentru a vă alimenta corpul. Mai mult, un studiu a constatat că nivelurile de grelină, hormonul foamei, erau mai scăzute dimineața decât în noaptea precedentă.

Acest lucru poate explica și de ce vă simțiți mai puțin înfometat când vă treziți. În cele din urmă, unele cercetări sugerează că nivelurile de leptină, un hormon care favorizează senzația de sațietate, pot fi, de asemenea, mai ridicate dimineața.

Cu toate acestea, studiile arată rezultate mixte. Rețineți că aceste fluctuații hormonale zilnice sunt complet naturale și, de obicei, nu trebuie să vă faceți griji. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu schimbări bruște sau extreme în ceea ce privește foamea sau pofta de mâncare, luați în considerare posibilitatea de a discuta cu un profesionist în domeniul sănătății.

De ce nu îți e foame dimineața: Vă simțiți anxios sau deprimat

Atât anxietatea, cât și depresia vă pot afecta semnificativ nivelul foamei. Pe lângă simptome precum tulburările de somn, oboseala și pierderea interesului, depresia poate provoca modificări ale apetitului. Cu toate acestea, anxietatea și depresia afectează oamenii în mod diferit.

Unele studii au constatat că aceste afecțiuni sunt în schimb asociate cu creșterea apetitului și a consumului de alimente pentru unele persoane. Dacă vă confruntați cu anxietate sau depresie și suspectați că acestea vă afectează apetitul sau alte aspecte ale sănătății dumneavoastră, discutați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a stabili cel mai bun tratament pentru dumneavoastră.

De ce nu îți e foame dimineața: Sarcina

Greața de dimineață este o problemă comună caracterizată prin greață și vărsături. Afectează aproximativ 80% dintre persoane în timpul sarcinii. Deși răul de dimineață vă poate afecta în orice moment al zilei, acesta apare adesea dimineața – de unde și numele său.

În majoritatea cazurilor, se ameliorează sau dispare după 14 săptămâni de sarcină. Grețurile matinale vă pot reduce pofta de mâncare. De fapt, într-un studiu efectuat pe 2.270 de femei însărcinate, 34% au declarat că au mâncat mai puțin în timpul sarcinii timpurii.

De ce nu îți e foame dimineața: O răceală

Sentimentul de sub așteptări cauzează adesea o scădere a apetitului și a nivelului de foame. În special, se știe că infecțiile respiratorii, cum ar fi răceala, gripa și pneumonia, te fac să te simți mai puțin înfometată.

În unele cazuri, aceste infecții îți limitează, de asemenea, simțul gustului și al mirosului, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare. Unele infecții, cum ar fi gripa, pot provoca, de asemenea, simptome care reduc foamea și pofta de mâncare, inclusiv greața și vărsăturile.

Rețineți că este deosebit de important să vă hidratați și să vă alimentați corpul atunci când sunteți bolnav, chiar dacă nu vă simțiți flămând. Supa, ceaiul cald, bananele, biscuiții și compotul de mere sunt câteva opțiuni ușor de suportat pentru stomac pe care să le încercați atunci când nu vă simțiți bine.

De ce nu îți e foame dimineața: Alte cauze de bază

Pe lângă factorii mai comuni enumerați mai sus, există și alte câteva motive posibile pentru care s-ar putea să nu vă fie foame când vă treziți. Iată câteva alte cauze potențiale ale diminuării senzației de foame dimineața:

  • Luați anumite medicamente. Multe tipuri de medicamente, inclusiv diureticele și antibioticele, pot reduce foamea și pofta de mâncare.
  • Aveți o problemă tiroidiană. Pierderea poftei de mâncare poate fi un semn de hipotiroidism sau de funcție tiroidiană redusă.
  • Sunteți în perioada de ovulație. Estrogenul, un hormon sexual feminin care crește în timpul ovulației, vă poate suprima pofta de mâncare.

Dacă bănuiți că o afecțiune medicală subiacentă poate contribui la lipsa de foame dimineața, consultați un profesionist în domeniul sănătății.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Alimentul care este benefic tractului digestiv – Ține de foame, nu îngrașă

Există multe motive pentru care s-ar putea să nu vă fie foame imediat ce vă treziți. În unele cazuri, acest lucru poate fi rezultatul unei cine abundente din seara precedentă, al fluctuațiilor naturale ale nivelului tău hormonal, al sarcinii sau al unei stări de spirit proaste.

Uneori, poate fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi anxietatea, depresia sau o altă afecțiune de bază. Dacă bănuiți că acesta ar putea fi cazul, contactați un profesionist din domeniul sănătății, recomandă actualno.com.

Așteptarea puțin mai mult timp înainte de a lua micul dejun, experimentarea unor ingrediente noi sau stabilirea unor obiceiuri sănătoase prin crearea unei rutine de dimineață pot ajuta la stimularea foamei de dimineață .

Comentarii: