SANATATE

De ce ochii umflați și anemia ar putea anunța că ai probleme cu rinichii

medicalnewstoday.com

Umflarea ochilor și a picioarelor, anemie și dureri de cap și vărsături ocazionale ar putea fi semnale de avertizare timpurie ale bolii cronice de rinichi (IRC), potrivit experților de la Universitatea de Medicină King George (KGMU) din Lucknow.

Boala cronică de rinichi

Șeful departamentului de nefrologie, profesorul Vishvajeet Singh, a spus: „Boala cronică de rinichi este greu de detectat în stadiile incipiente din cauza simptomelor sale voalate. Aproape 60% dintre pacienți ajung în stadiul final al bolii. Până în acel moment, dializa sau transplantul de organe este singura opțiune rămasă.”

El a avertizat că, dacă cineva reamarcă umflarea membrelor (în special ochi și picioare), hemoglobină scăzută, cefalee ocazională și vărsături, el sau ea trebuie să consulte un nefrolog, mai ales dacă are și hipertensiune arterială sau diabet.

CITEȘTE ȘI: 8 obiceiuri care îți afectează rinichii fără să îți dai seama

Tratamentul poate face diferența

„Dacă un pacient este diagnosticat într-un stadiu incipient, acesta poate fi gestionat prin medicamente”, a spus profesorul Singh.
Nefrologul Dr. Lakshya Kumar a spus: „Numărul bolilor cronice de rinichi este în creștere de-a lungul anilor, deoarece fiecare al treilea individ din India are hipertensiune arterială. Dintre aceștia, mai mult de 60 la sută nu știu că o au. Și alții care știu, doar 50 la sută ajung să-și ia medicamentele. Prin urmare, din cauza tensiunii arteriale crescute continue, vasele mici de sânge din rinichi sunt deteriorate.”

Cu toate acestea, oamenii ar putea evita bolile cronice de rinichi prin urma unei diete sănătoase, managementul stresului și exerciții fizice regulate, a adăugat Dr. Kumar.

CITEȘTE ȘI: Oboseală permanentă și gust metalic în gură: Când arată că suferi de pietre la rinichi

Superintendentul medical șef, prof S.N. Shankhwar a informat că hemoglobina scăzută sau anemie severă ar putea fi cauzate de faptul că rinichii nu produc suficient hormonul eritropoietină.

Comentarii: