SANATATE

De ce să fii atent la simptomele anemiei: Bolile care se pot agrava din această cauză

Foto: Pinterest.com

De ce să fii atent la simptomele anemiei: Bolile care se pot agrava din această cauză. Nivelurile scăzute de fier, sau deficiența de fier, apar atunci când organismul dumneavoastră nu are suficient fier. Acest lucru duce la o afecțiune numită anemie.

Simptomele comune includ oboseală, paloare și dificultăți de respirație. Anemia feriprivă este un tip comun de anemie.

Organismul dumneavoastră are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, o proteină din celulele roșii din sânge care le permite să transporte oxigenul prin vasele de sânge. Dacă organismul dumneavoastră nu are suficientă hemoglobină, țesuturile și mușchii nu vor primi suficient oxigen pentru a funcționa eficient.

De ce să fii atent la simptomele anemiei: Bolile care se pot agrava din această cauză

1. Oboseală neobișnuită

Senzația de oboseală este un semn comun al anemiei prin deficit de fier. Aceasta poate afecta și persoanele care nu au suficient fier, chiar dacă nu au fost diagnosticate cu o deficiență. Această oboseală se întâmplă deoarece organismul dumneavoastră nu are fierul de care are nevoie pentru a produce o proteină numită hemoglobină, care ajută la transportul oxigenului în jurul corpului.

CITEȘTE ȘI: Ai grijă la cantitatea de fier din organism: Un nivel prea mare afectează un organ important

Fără suficientă hemoglobină, mai puțin oxigen ajunge la țesuturile și mușchii dumneavoastră, privându-i de energie. De asemenea, inima ta trebuie să lucreze mai mult pentru a deplasa mai mult sânge bogat în oxigen în jurul corpului tău, ceea ce te poate obosi. Deoarece oboseala este adesea considerată o parte a vieții moderne aglomerate, este dificil de diagnosticat deficiența de fier doar pe baza acestui simptom.

2. Piele mai palidă decât de obicei

Pielea mai palidă decât de obicei, precum și colorarea palidă a părții interioare a pleoapelor inferioare, pot indica, de asemenea, o deficiență de fier. Hemoglobina din globulele roșii dă culoarea roșie a sângelui, astfel că nivelurile scăzute cauzate de deficiența de fier fac sângele mai puțin roșu. Acesta este motivul pentru care pielea își poate pierde o parte din culoare sau din căldură la persoanele cu deficiență de fier.

Dacă vă trageți pleoapa inferioară în jos în timp ce vă uitați în oglindă, stratul interior ar trebui să fie de un roșu intens. Dacă este foarte palid roz sau galben, este posibil să aveți o deficiență de fier.

La persoanele cu un ton de piele mai închis, pleoapele pot fi singura zonă în care această afecțiune este vizibilă. Cu toate acestea, paloarea poate apărea din mai multe motive. Numai un test de sânge poate confirma dacă o persoană are anemie, potrivit actualno.com.

3. Dificultăți de respirație

Hemoglobina permite celulelor roșii din sânge să transporte oxigenul în jurul corpului dumneavoastră. Când nivelul hemoglobinei este scăzut în cazul deficienței de fier, nivelul de oxigen este, de asemenea, scăzut. Acest lucru înseamnă că mușchii dvs. nu vor primi suficient oxigen pentru a efectua activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos.

Ca urmare, respirația dumneavoastră va crește pe măsură ce corpul dumneavoastră încearcă să obțină mai mult oxigen, ceea ce duce la dificultăți de respirație. Dacă vă simțiți cu respirația întreruptă atunci când efectuați sarcini de zi cu zi pe care le credeați ușoare, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor sau exercițiile fizice, s-ar putea să se datoreze unei deficiențe de fier.

4. Dureri de cap

Deficitul de fier poate apărea în timpul menstruației, iar durerile de cap pot apărea cu ambele. Relația dintre deficiența de fier și durerile de cap este neclară. Mai mulți factori pot contribui, inclusiv relația dintre funcția alterată a dopaminei și nivelul de estrogen.

Deși există mai multe cauze ale durerilor de cap, durerile de cap frecvente și recurente pot fi un semn al deficienței de fier.

5. Palpitații cardiace

Palpitațiile sau palpitațiile cardiace notabile sunt un alt semn al anemiei prin deficit de fier. Experții încă studiază legătura dintre deficiența de fier, anemia și problemele cardiace, dar cred că aportul de oxigen poate juca un rol Hemoglobina este proteina din celulele roșii din sânge care ajută la transportul oxigenului în jurul corpului.

În cazul deficienței de fier, nivelurile scăzute de hemoglobină înseamnă că inima trebuie să lucreze mai mult pentru a transporta oxigenul. Acest lucru poate provoca o bătaie neregulată a inimii sau senzația că inima bate anormal de repede. Prin urmare, deficiența de fier poate agrava afecțiunile care vă afectează inima, cum ar fi insuficiența cardiacă și boala coronariană.

6. Piele și păr uscat și deteriorat

Pielea și părul uscat sau deteriorat pot fi semne ale deficienței de fier. Deficitul de fier scade nivelul de hemoglobină din sânge, ceea ce poate reduce cantitatea de oxigen disponibilă pentru celulele care determină creșterea părului.

Pielea și părul care nu au oxigen pot deveni uscate și slabe. Deficiența de fier este, de asemenea, legată de căderea părului, iar unele studii sugerează că aceasta poate fi o cauză. Părul cade adesea la spălarea și periajul zilnic. Dar căderea semnificativă a părului poate fi un semn de deficiență de fier.

7. Umflarea și durerea limbii sau a gurii

Uneori, schimbările din interiorul sau din exteriorul gurii pot indica anemia prin deficit de fier. Semnele includ o limbă umflată, inflamată, palidă sau ciudat de netedă. Alte simptome posibile în jurul gurii includ:

 • gură uscată
 • senzație de arsură în gură
 • crăpături roșii și dureroase la colțurile gurii
 • ulcerații bucale

8. Picioare neliniștite

Este posibil să existe o legătură între deficiența de fier și sindromul picioarelor neliniștite. Această afecțiune implică o nevoie puternică de a vă mișca picioarele în timp ce acestea sunt în repaus. De asemenea, poate provoca o senzație neplăcută de târâre sau mâncărime la nivelul picioarelor și picioarelor.

De obicei, este mai rău noaptea și poate îngreuna somnul. Cauzele sindromului primar al picioarelor neliniștite nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, poate rezulta dintr-o varietate de afecțiuni medicale, inclusiv anemia feriprivă. Într-adevăr, persoanele cu anemie prin deficit de fier au de șase ori mai multe șanse de a avea sindromul picioarelor neliniștite decât populația generală.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care ne fură fierul din organism

9. Unghiile fragile sau în formă de lingură

Unghiile în formă de lingură, numite și koilonichie, sunt un alt simptom al anemiei feriprive. De obicei, primul semn este reprezentat de unghiile fragile care se rup și se crapă ușor. În stadiile ulterioare ale deficienței de fier, unghiile pot deveni în formă de lingură, ceea ce înseamnă că mijlocul unghiei se scufundă, iar marginile se ridică pentru a da un aspect rotunjit, ca o lingură. Acesta este un efect secundar rar și, de obicei, este reversibil cu un tratament pentru a crește nivelul de fier din organism.

Simptomele anemiei la copii

Copiii cu anemie prin carență de fier pot:

 • avea pielea palidă
 • par iritați sau nervoși
 • lipsa de energie
 • obosesc repede
 • au un ritm cardiac rapid
 • limba inflamată sau umflată
 • splina mărită, chiar sub coaste

Simptomele anemiei la vârstnici

Anemia este frecventă la persoanele în vârstă, dar poate fi dificil de identificat, deoarece unele dintre simptome sunt comune pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Simptomele includ:

 • oboseală
 • dificultăți de gândire și de concentrare
 • depresie
 • slăbiciune musculară
 • fragilitate

Comentarii: