SANATATE

Decalogul unui somn odihnitor. Ce trebuie să respectați întotdeauna

Am mai vorbit noi despre somn și beneficiile lui, dar nu aveam cum să nu ne întoarcem la subiect, mai ales că astăzi este Ziua Mondială a Somnului. Așa-i că dacă nu citeați, habar nu aveați?

Ei bine, înainte să vă înșir lista cu cele zece porunci pentru o călătorie în lumea viselor odihnitoare și folositoare, trebuie să mai știți ceva. Că somnul e musai să dureze suficient pentru ca cel care doarme să se trezească plin de energie și odihnit. De asemenea, perioadele de somn trebuie să fie fără fragmentare.și profund.

 

Citește și: Amorţirea mâinii în timpul nopţii, semnul unei afecţiuni grave. Ce măsuri trebuie să iei

 

Un somn bun la timpul lui aduce sănătate și viață lungă

De aceea e bine să aveți clar un ghid în ceea ce privește principiile de bază pe care trebuie să le respectați. Somnul este esențial pentru reglarea metabolică la copii și la adulti. Specialiștii ne tot explică legături cauzale între durata și calitatea somnului și apariția afecțiunilor metabolice precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea. Așa că, haideți să-i dăm drumul. Sunteți gata?

 

1. Nu există disciplină fără un program stabilit și din care să nu vă abateți niciodată: așa că obligatoriu să aveți o oră de culcare și de trezire.

2.  Cercetătorii susțin că pentru adulți, somnu de după amiază mai mult strică, decât repară. Provoacă stres chiar și ce face omul când e stresat? Rupe frigiderul, deci se îngrașă. Dar dacă nu se poate altfel, să nu depășiți niciodată  45 de minute de somn.

3.  Un păhărel și o țigară înainte de culcare? Exclus! Evitați-le chiar cu patru ore înainte de ora de somn.

4.  Nu este doar un mit, cofeina chiar vă ține în picioare. Așa că înainte cu șase ore să vă băgați în pat, ar fi bine să nu consumați cafea, dar și ceai, multe sucuri sau ciocolată.

5.  Nu mergeți la somn cu burta plină. Da, da, bebelușii adorm după ce mănâncă biberonul cu lapte, dar restul lumii trebuie să evite să urce sătulă în pat. Sunt interzise alimentele grele, picante sau zaharoase chiar cu patru ore înainte. O gustare ușoară? Mai treacă-meargă…

6.  Am văzut chiar eu cu ochii mei oameni care se epuizează la sală sau fac exerciții fizice regulate chiar când vine ora de nani. Well, bad news! Faceți exerciții fizice regulate, dar nu chiar înainte de culcare, căci adrenalina nu dispare imediat.

7.  Un pat moale, pufos… Sau o saltea dură? Doarme fiecare cum își așterne. Dacă tot a venit vorba… Folosiți un așternut confortabil.

8. Camera trebuie să fie aerisită corespunzător, iar temperatura, optimă. Dacă e frig, vă ia cu tremurat, dacă e cald, vă sufocați și adio, odihnă!

9. Lumina stinsă, televizorul stins, telefonul eventual pe mute, dacă nu vă lasă inima să-l închideți. Dar nu dormiți cu el sub pernă! Blocați toate zgomotele care distrag atenția. Dacă s-ar putea să nu aveți televizor în dormitor, ar fi minunat.

10. Folosiți patul ca să dormiți în el. Nu este nici birou, nici spațiu de lucru sau de activități recreative. 

 

Comentarii: