SANATATE

Deficitul acestei vitamine poate duce la orbire nocturnă și infertilitate

Foto: Pinterest.com

Deficitul acestei vitamine poate duce la orbire nocturnă și infertilitate. Vitamina A este un nutrient liposolubil care este esențial pentru sănătatea vederii, a sistemului imunitar, a fertilității și a pielii.

Simptomele deficienței de vitamina A includ probleme de vedere, dificultăți de concepere, piele uscată sau inflamată, infecții ale sânilor și multe altele.

Cum este recunoscută deficiența de vitamina A?

Există două tipuri de vitamina A care se găsesc în alimente: vitamina A preformată și provitamina A.

Vitamina A preformată este cunoscută și sub numele de retinol și se găsește în mod obișnuit în carne, pește, ouă și produse lactate. Pe de altă parte, organismul transformă carotenoizii din alimentele vegetale, cum ar fi fructele și legumele roșii, verzi, galbene și portocalii, în vitamina A.

Deși deficiența este rară în țările dezvoltate, multe persoane din țările în curs de dezvoltare nu primesc suficientă vitamina A. Cei care prezintă cel mai mare risc de deficiență sunt femeile însărcinate, mamele care alăptează, sugarii și copiii. Fibroza chistică și diareea cronică pot crește, de asemenea, riscul de carență.

CITEȘTE ȘI: Cu ce să combini vitamina D pentru a fi cât mai bine absorbită de organism

Iată 8 semne și simptome ale deficienței de vitamina A.

1. Piele uscată

Vitamina A este importantă pentru crearea și repararea celulelor pielii. De asemenea, ajută la combaterea inflamațiilor datorate anumitor probleme ale pielii. Un aport inadecvat de vitamina A poate fi de vină pentru apariția eczemelor și a altor probleme ale pielii. Eczema este o afecțiune care provoacă uscarea, mâncărimea și inflamarea pielii.

Mai multe studii clinice au arătat că alitretinoina, un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală cu activitate de vitamina A, este eficientă în tratarea eczemelor. Rețineți că pielea uscată poate avea mai multe cauze, dar deficiența cronică de vitamina A poate fi cauza.

2. Ochii uscați

Problemele oculare sunt una dintre cele mai cunoscute probleme asociate cu deficiența de vitamina A. În cazuri extreme, faptul de a nu avea suficientă vitamina A poate duce la orbire completă sau la moartea corneei, care se caracterizează prin cicatrici numite pete Bitot.

Ochii uscați sau incapacitatea de a produce lacrimi este unul dintre primele semne ale deficienței de vitamina A.

3. Orbirea nocturnă

Deficiența severă de vitamina A poate duce la orbire nocturnă. Mai multe studii observaționale au raportat o prevalență ridicată a orbirii nocturne în țările în curs de dezvoltare. Din cauza magnitudinii acestei probleme, profesioniștii din domeniul sănătății au depus eforturi pentru a îmbunătăți nivelul de vitamina A la persoanele cu risc de orbire nocturnă.

Într-un studiu, femeilor cu orbire nocturnă li s-a administrat vitamina A sub formă de alimente sau suplimente. Ambele forme de vitamina A îmbunătățesc afecțiunea. Capacitatea femeilor de a se adapta la întuneric a crescut cu mai mult de 50% în șase săptămâni de tratament.

4. Infertilitatea și problemele de concepție

Vitamina A este necesară pentru reproducere atât la bărbați, cât și la femei, precum și pentru dezvoltarea corectă a bebelușilor. Dacă aveți probleme în a rămâne însărcinată, lipsa vitaminei A poate fi unul dintre motive.

Deficitul de vitamina A poate duce la infertilitate atât la bărbați, cât și la femei. Studiile au arătat că femelele de șobolani cu deficit de vitamina A au dificultăți în conceperea și pot avea embrioni cu defecte congenitale. Alte cercetări sugerează că bărbații infertili pot avea o nevoie mai mare de antioxidanți din cauza nivelurilor mai ridicate de stres oxidativ din organismul lor.

Vitamina A este unul dintre nutrienții care acționează ca un antioxidant în organism. Deficiența de vitamina A este, de asemenea, asociată cu avorturile spontane. Un studiu care a analizat nivelurile din sânge ale diferitelor substanțe nutritive la femeile care au suferit avorturi repetate a constatat că acestea aveau niveluri scăzute de vitamina A.

5. Creștere lentă

Copiii care nu primesc suficientă vitamina A pot prezenta întârzieri în creștere. Acest lucru se datorează faptului că vitamina A este necesară pentru dezvoltarea corectă a corpului uman. Mai multe studii au arătat că suplimentarea cu vitamina A, singură sau cu alți nutrienți, poate îmbunătăți creșterea.

6. Infecții la nivelul gâtului și al pieptului

Infecțiile frecvente, în special la nivelul gâtului sau al pieptului, pot fi un semn al deficienței de vitamina A. Suplimentele de vitamina A pot ajuta în cazul infecțiilor tractului respirator, dar rezultatele cercetărilor sunt mixte.

Un studiu efectuat la copii din Ecuador a arătat că copiii subponderali care au luat 10.000 UI de vitamina A pe săptămână au avut mai puține infecții respiratorii decât cei care au primit un placebo. Pe de altă parte, o analiză a studiilor efectuate la copii a constatat că suplimentele de vitamina A pot crește riscul de a dezvolta infecții ale gâtului și ale pieptului cu 8%.

CITEȘTE ȘI: Problemele de sănătate care apar atunci când ai deficit de vitamina B

 7. Vindecarea slabă a rănilor

Rănile care nu se vindecă bine după o rană sau o intervenție chirurgicală pot fi asociate cu niveluri scăzute de vitamina A. Acest lucru se datorează faptului că vitamina A promovează crearea de colagen, o componentă importantă a pielii sănătoase.

Cercetările arată că atât vitamina A pe cale orală, cât și cea topică pot întări pielea. Un studiu efectuat pe șobolani a constatat că vitamina A pe cale orală a îmbunătățit producția de colagen. Vitamina a avut acest efect chiar dacă șobolanilor li s-au administrat steroizi, care pot împiedica vindecarea rănilor.

Un alt studiu efectuat pe șobolani a constatat că tratarea pielii cu vitamina A topică pare să prevină ulcerele legate de diabet. Studiile la om arată rezultate similare. Bărbații mai în vârstă care și-au tratat rănile cu vitamina A topică au avut o reducere cu 50% a dimensiunii rănilor, în comparație cu bărbații care nu au folosit crema, potrivit actualno.com.

8. Acnee și coșuri

Deoarece vitamina A promovează dezvoltarea pielii și combate inflamația, poate ajuta la prevenirea sau tratarea acneei.

Comentarii: