SANATATE

Descoperire îngrijorătoare: Care este legătura dintre durerile de spate şi diabet

Foto: Pinterest.com

Oamenii cu diabet au un risc cu 35% mai ridicat de a avea dureri în zona lombară şi cu 24% de a avea dureri la gât decât cei care nu au diabet, conform unui nou studiu al cercetătorilor de la University of Sydney.

Descoperirile lor, bazate pe meta-analize de studii care cercetează legăturile dintre diabet şi dureri de spate sau de gât, au fost publicate pe 21 februarie în PLOS ONE.

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre diabet: Un medic specialist distruge miturile despre această afecţiune

Mulţi adulţi trec prin dureri de spate în zona lombară în timpul vieţii şi aproape jumătate au dureri de gât la un anumit moment în viaţă, scrie Medical Xpress.

Diabetul de tip 2 și durerea lombară

„Diabetul şi durerile de spate şi gât par cumva să fie asociate. Nu putem spune cum, dar aceste descoperiri pot conduce la mai mult studii”, a precizat Manuela Ferreira, cercetătoare la Institute of Bone and Joint Research de la University of Sydney, o autoare a studiului.

„Diabetul de tip 2 şi durerea în zona lombară au o legătură strânsă cu obezitatea şi lipsa activităţii fizice, astfel o evoluţie logică a acestui studiu poate fi de a examina aceşti factori în detaliu mai mare. Analizele noastre adaugă la setul de dovezi care arată că activitatea fizică joacă un rol fundamental în menţinerea sănătăţii”, a mai spus cercetătoarea.

CITEȘTE ȘI: Pericolul durerilor de spate: Combinaţia cu slăbiciunea picioarelor te trimite direct la medic

Lucrarea a mai arătat şi că medicamentele pentru diabet pot influenţa durerea, posibil prin efectul său asupra nivelurilor de glucide din sânge.

Comentarii: