REVIEW SANATATE

Descoperire uimitoare despre vinul roşu: În ce cantităţi reduce riscul de răceli cu 44%

Foto: Pinterest.com

Descopeire uimitoare despre vinul roşu: În ce cantităţi reduce riscul de răceli cu 44%Consumat cu plăcere iarna, vinul fiert nu este doar o băutură aromată, ci aduce şi beneficii organismului. Specialiştii spun că se transformă într-un duşman de temut al răcelilor datorită substanţei numită resveratrol, care are proprietăţi inflamatorii.

Cercetătorii europeni au descoperit că persoanele care consumă mai mult de 2 pahare de vin rosu pe zi manifestă cu 44% mai puţine răceli decât cei care se abţin de la consumul de vin roşu. S-a dovedit că resveratrolul are proprietăţi antiinflamatorii, ceea ce ajută la menţinerea sănătăţii fizice generale din moment ce multe boli şi maladii sunt atribuite inflamaţiilor, potrivit adevarul.ro.

Una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice de pe planetă, vinul roşu, poate fi şi benefic organismului, băut în cantităţi moderate. Mai ales iarna, vinul fiert este una dintre băuturile preferate ale românilor.

” În timp ce prea mult alcool poate dăuna organismului, cercetatorii sugerează că 1-2 pahare de vin roşu pe zi pot, de fapt, să aducă beneficii”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

CITEȘTE ȘI: De ce vinul alb este MAI IEFTIN decât cel roșu?

La ce duce consumul în exces

Aceasta atrage însă atenţia că persoanele care consuma vinul roşu în cantităţi mai mari decât cele recomandate, pot experimenta efecte opuse.

De asemenea, cei care suferă de următoarele afecţiuni ar trebui să evite consumul de vin roşu: cei care prezintă un nivel ridicat de trigliceride, cei care suferă de migrene, persoanele care încearcă să slăbească şi femeile gravide.

“Vinul conţine de asemenea, calorii goale, care pot duce la creşterea în greutate. Consumul excesiv de alcool este asociat cu efecte negative asupra sănătăţii, ce includ creşterea riscului de cancer, boli hepatice, amplificarea presiunii sangvine, insuficienţă cardiaacă şi dependenţă”, explică Marina Grigore.

Specialiştii ne sfătuiesc să obţinem însă aceleaşi beneficii pentru sănătate şi din alte surse, decât din consumul de vin roşu. Flavonoidele de exemplu, se pot găsi în fructe şi legume. Strugurii şi sucul de struguri au, de asemenea, aceleaşi componente ca şi vinul rosu.

5 avantaje ale consumului de vin roşu

Printre avantajele consumului de vin roşu se regăsesc furnizarea de energie, îmbunătăţirea digestiei, stimulează apetitul şi faptul că poate ajuta la restabilirea echilibrului nutriţional.

Un puternic antioxidant

Melatonina conţinută de vinul roşu ajută la reglarea ceasului biologic, dar este şi un puternic antioxidant. Aşadar, consumul unui pahar de vin roşu înainte de culcare poate fi benefic pentru somn.

CITEȘTE ȘI: Aparenţele pot înşela! Cum alegi cel mai bun vin din magazin, în opinia unui specialist

Reduce riscul de cancer

Specialiştii spun că fiecare pahar de vin roşu consumat zilnic reduce riscul cancerului de plămâni cu 13%. De asemenea, 4 sau mai multe pahare de vin roşu pe săptămână ajută la diminuarea riscului de cancer de prostată cu 50%. Şi cancerul mamar poate fi ţinut la distanţă cu ajutorul acestei băuturi. Însă moderaţia este cheia: 1-2 pahare pe zi.

Reglarea tonului vascular

Vinul roşu poate preveni debutul şi progresia aterosclerozei, care se declanşează atunci când vasele de sânge încep să-şi piardă abilitatea de relaxare. Alcoolul şi polifenolii din vin favorizează menţinerea sănătăţii vaselor de sânge, prin promovarea formării de oxid nitric. Aceasta are un rol foarte important în reglarea tonusului vascular.

Scade presiunea arterială

Există dovezi ale unor efecte favorabile ale vinului roşu asupra presiunii sangvine. Astfel, două pahare de vin roşu sorbite în timpul mesei scad presiunea arterială la persoanele afectate de hipertensiune. Sănătatea creierului. Resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient împotriva bolii Alzheimer şi a demenţei.

Valoare nutritivă

Vinul roşu conţine următoarele vitamine şi minerale:

Potasiu – ajută la reglarea ritmului cardiac, ajută în sinteza acidului proteic şi nucleic, la producerea de energie şi convertirea zahărului din sânge în glicogen.

Fluor – este un mineral care poate preveni cariile dentare şi menţine smalţul dinţilor puternic.

Fosfor – ajută la transformarea mâncării în energie, ajută funcţia renală, metabolismul, multiplicarea celulară şi susţine contracţiile musculare ale inimii.

Colina – face parte din familia vitaminei B şi ajută la menţinerea sănătăţii generale. Îşi mai aduce aportul şi la funcţionarea adecvată a memoriei.

CITEȘTE ȘI: DE CE unele vinuri vă dau DURERI DE CAP?

Reţeta unui delicios vin fiert

Ingrediente:

1 litru vin, tare bun
5 linguri miere
1 praf scorţişoară
10 boabe piper
10 cuişoare

Mod de preparare:

Se pune într-o oală de tablă subţire vinul la fiert cu piper, cuişoare, scorţişoară. Când ies primii aburi se adaugă mierea şi se amestecă.

La primul undit al unui apropiat clocot se ia de pe foc şi se acoperă (alcoolul fierbe la 70° C; deci, ca să nu se piardă bunătate de tărie, oala trebuie să fie de metal – ca să se încingă repede – şi acoperită, ca să rămână vinul-vin şi nu resturi groase dezalcoolizate).

Se bea din căni de lut cu gura strâmtă, vinul fiert, şi, ca să fie mai aprig, ar trebui să fie o Tămâioasă din cele vechi, mieroasă, de Drăgăşani ori de Pietroasa, urcată spre tăria cea din urmă, dincolo de care nu mai e nimic decât altă viaţă.

Ce contează e să fierbeţi un vin cât mai tare şi mai dulce, că mierea, cât ar fi de dulce şi de suavă, n-ajunge până la miez, nu îndulceşte şi fibra profundă a vinului.

Comentarii: