LIFESTYLE NUTRITIE SANATATE

Cui îi folosește detoxifierea? Specialiștii dezleagă misterul

bodygeek.ro

De când lumea, omul e fascinat de tinerețea fără bătrânețe, viața fără de moarte și sănătatea veșnică. Orice apare nou și promite măcar puțin din ceea ce-și dorește fiecare este încercat, testat și folosit. Nu contează că nu face atât cât costă, când vine vorba despre promisiuni poleite frumos, scoți oricât din buzunar.

Detoxul, căci despre asta vorbim astăzi. a devenit în ultima vreme o modă. Fie că merg în străinătate, la clinici speciale, fie că apelează la specialiștii noștri, vedetele vorbesc cu încântare despre câte kilograme au pierdut rapid și cât de benefică este ”curățarea organismului”.

Medicii diabetologi, nutriționiștii cu experiență, vin însă și dau de pământ cu tot ceea ce au promovat la un moment dat persoane publice precum Andreea Marin, Cătălin Botezatu, Dana Săvuică sau Vica Blochina. Nu există detoxifiere pentru că nu există toxine!

 

Citește și: Alimentele noastre, pline de pesticide! Semnal de alarmă tras de Comisia Europeană

 

Medicul Simona Tivadar demontează mitul

”La sfârșitul anului 2016, s-a luat un Premiu Nobel pentru medicină. Este vorba despre un studiu care demonstrează că fiecare celulă se curăță de către ea însăși. De unde au apărut aceste toxine, pentru că până acum nimeni nu știe o formulă chimică a lor?”, spune medicul Simona Tivadar, doctor primar specialist în diabet și boli ale nutriției.

”Detoxul este o mare prostie. În loc să se alimenteze corect, echilibrat, omul modern preferă îmbuibarea, covrigul de la colț, șaorma cu de toate, fast food-ul… Iar după aceea, vrea să îi facă un bine corpului și sare din măncatul tâmpeniilor și al mizeriilor, în cealaltă extremă despre care își imaginează că este benefică. Ei, bine, nu, îi fac corpului un mare rău”, este părerea specialistului.

 

Citește și:  Ce trebuie să ştii despre gripă şi răceală: Secretele care nu s-au spus până acum

 

O pseudo-știință din care se fac bani

”Rețetele sunt dintre cele mai diferite: unii beau argilă albastră, alții, sucuri verzi, fiecare are o altă definiție a detoxului. Ca orice pseudo-știință, se găsesc repede prozeliți și totul se răspândește foarte rapid, cu ajutorul unor pseudo-nutriționiști care văd astfel posibilitatea de a face bani rapid.”, continuă medicul Simona Tivadar.

De altfel, Simona Tivadar ne explică pe înțelesul nostru cum stau lucrurile: omul nu se intoxică, ci elimină singur toate deșeurile din organism. Prin piele – transpirația, prin plămâni – CO2, prin rinichi – urina, prin tubul digestiv – fecale. Sunt sisteme atât de bine perfecționate, încât omul nu poate să intervină.

”Din fericire, pentru că noi încercăm continuu să facem ceea ce nu ar trebui, ne luăm informații de pe site-uri și ignorăm cunoștințele noastre de biologie din clasa a 8-a.” încheie reputatul diabetolog.

 

 

 

 

 

Comentarii: