LIFESTYLE

Alimentele noastre, pline de pesticide! Semnal de alarmă tras de Comisia Europeană

Foto: pixabay.com

Spania, Franţa, Italia şi Germania au consumat în anul 2016 cea mai mare cantitate de pesticide din Uniunea Europeană, adică au consumat împreună 79% din totalul cantității de pesticide, potrivit Eurostat. Explicabil dacă ne gândim că statele dețin aproape jumătate din suprafața arabilă a Uniunii Europene și aproximativ jumătate din producția agricolă europeană. Ceea ce arată, încă o dată, concentrarea extrem de puternică existentă și la nivelul agriculturii europene, nu doar în ceea ce privește veniturile pe cap de locuitor sau indicatori care definesc nivelul de trai.

România, pe locul 5 în UE la consmul de pesticide

România se află imediat după plutonul celor patru mari, respectiv a avut un consum de 11 milioane de kilograme de pesticide, în anul 2016. Este adevărat că la mare distanță de Germania care a consumat aproximativ 48 milioane de kilograme. În rest, doar Ungaria și Portugalia mai contează în clasamentul consumului fiind la pragul de 10 milioane de kilograme.

CITEȘTE ȘI: Legea BACȘIȘULUI în lume: reguli, procente și unde nu trebuie să-l dai

Celelalte state europene nu contează în privința consumului de pesticide cu precizarea că în statistică sunt cuprinse numai 20 de state ale Uniunii Europene plus Turcia.

Turcia, pe locul 3, cu un consum de 50 milioane de kilograme de pesticide anual

De altfel, Turcia este într-o poziție bună în materie, având un consum de 50 milioane de kilograme de pesticide, mai mult decât Germania și mai puțin decât Italia, potrivit Rfi.ro .

CITEȘTE ȘI: De ce românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din Europa. Care sunt consecințele

Pe categorii de pesticide, cele mai utilizate sunt fungicidele care reprezintă aproximativ jumătate din piața acestui tip de îngrășăminte.

Comentarii: