SANATATE

Diabetul de tip 2 – Atenție la semnele timpurii ale apariției bolii

doctorulzilei.ro

Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică care poate face loc unor boli secundare dacă este lăsată netratată. Odată diagnosticat cu această afecțiune, singura modalitate de a trăi o viață sănătoasă este gestionarea nivelului de zahăr din sânge, deoarece diabetul nu poate fi vindecat.

Se poate întârzia foarte mult progresia diabetului prin recunoașterea semnelor prediabetului.

Ce este prediabetul?

Prediabetul sau diabetul Borderline este o afecțiune care se dezvoltă înainte ca o persoană să devină diabet de tip 2. Se caracterizează prin afectarea glicemiei a jeun sau intoleranță la glucoză. Cu alte cuvinte, pacientul cu prediabet are un nivel de zahăr din sânge mai mare decât cel normal, dar nu este suficient de mare pentru a fi etichetat drept diabet.

Factorii de risc ai prediabetului

Dr Mishra, consultant în endocrinologie, spune că încă nu se știe ce cauzează pre-diabet. El a explicat în continuare: „Ceea ce este evident este că pacienții cu pre-diabet nu mai pot procesa în mod adecvat zahărul (glucoza). Drept urmare, în loc să furnizeze energie celulelor care alcătuiesc mușchii și alte țesuturi, zahărul se acumulează în sânge.

CITEȘTE ȘI: Micul dejun care are grijă de glicemia ta: Regulile de care să ții cont dacă ai diabet

Alimentele pe care le consumăm furnizează cea mai mare parte a glucozei din corpul nostru. Zahărul intră în sânge pe măsură ce alimentele sunt metabolizate. Insulina este necesară pentru a transporta zahărul din sânge în celulele corpului.”
Mai mulți factori pot expune o persoană la riscul de a dezvolta prediabet, dintre cei majori sunt:

  • Excesul de greutate sau obezitate
  • Istoric familial de diabet de tip 2
  • Inactivitate fizica
  • Istoric de boli de inima sau accident vascular cerebral
  • Colesterol crescut sau hipertensiune arterială
  • Sindromul ovarului polichistic (SOP)
  • Antecedente de diabet gestațional (diabet în timpul sarcinii)

Semne de avertizare ale prediabetului

Pete de piele întunecate

Pielea întunecată este semnul comun recunoscut al prediabetului. Pielea mai închisă la culoare în zone precum coate, genunchi, degete, gât și axile este un semn al prediabetului. Întunecarea pielii este cauzată de reproducerea celulelor pielii din cauza nivelurilor mai mari de insulină.

Oboseală

O cantitate suficientă de zahăr din sânge în fluxul sanguin vă poate menține plin de energie pentru ziua. Dar atunci când nivelul zahărului este scăpat de sub control, acesta poate lăsa persoana copleșită sau extrem de obosită. Chiar și după un somn de calitate în timpul nopții, te poți simți obosit.

Fluctuațiile de greutate

Creșterea sau pierderea în greutate inexplicabilă fără niciun motiv poate fi, de asemenea, un indiciu al debutului diabetului la limită. Dacă asistați la o fluctuație în dieta dumneavoastră, consultați-vă medicul pentru aceasta.

Urinări frecvente și sete excesivă

Un nivel ridicat de glucoză în sânge poate face dificilă eliminarea acestuia din sistem de către rinichi. Ei trebuie să facă ore suplimentare, ceea ce duce la deplasări frecvente la baie. De asemenea, face ca persoana să se simtă mai însetată.

Iritabilitate și amețeli

Deshidratarea cauzată de urinarea frecventă vă poate face să vă simțiți amețit sau amețit. În plus, fluctuația nivelului de zahăr din sânge poate duce și la schimbări de dispoziție, dificultăți de concentrare și iritabilitate.

CITEȘTE ȘI: Cum îți dai seama că ți-a scăzut glicemia, chiar dacă nu ai diabet – Cauzele care generează semnalele de alarmă

Este starea reversibilă?

A fi diagnosticat cu prediabet înseamnă că ești la doar un pas de a dezvolta diabet de tip 2. Dar dacă iei măsurile de precauție necesare la momentul potrivit și faci modificări în rutina ta, poți inversa cu ușurință starea sau poți încetini evoluția ei spre diabet.

Dr. Mishra a spus că, chiar dacă diabetul se regăsește în familie, alegerile unui stil de viață sănătos pot ajuta la evitarea pre-diabetului și a progresiei acestuia către diabet de tip 2.

El a recomandat să „Mâncați alimente sănătoase, să faceți cel puțin 150 de minute de activitate fizică aerobă moderată pe săptămână (sau aproximativ 30 de minute în majoritatea zilelor săptămânii), să pierdeți excesul de greutate, să controlați tensiunea arterială și colesterolul, să renunțați la fumat și să beți și să mănânce. o dietă nutrițională sănătoasă, săracă în grăsimi saturate și alimente procesate sau congelate pentru a evita pre-diabetul.”

Comentarii: