FRUMUSETE NUTRITIE SANATATE

Dieta Mediteraneană a fost desemnată pentru a patra oară consecutiv ”cea mai bună dietă

Iar asta, graţie beneficiilor pe care le oferă pentru sănătate. Dieta numărul 1 a fost inspirată din stilul alimentar mediteranean şi promite să lupte împotriva inflamaţiilor, asigură sănătatea inimii, reduce riscul de apariţie a cancerului, îmbunătăţeşte longevitatea şi păstrează mintea ascuţită. Potrivit unei noi cercetări, dieta reduce şi riscul sensibilităţilor de tot felul, care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Potrivit noului studiu publicat în Jurnalul Gastrointestinal, dieta gravitează în jurul consumului de fructe şi legume, grăsimi sănătoase şi cereale integrale care cresc numărul bacteriilor benefice din tractul gastrointestinal. Prezenţa bacteriilor bune este asociată cu îmbunătăţirea modului în care funcţionează creierul, îmbunătăţirea memoriei şi scăderea riscului de a deveni mai fragil în cazul seniorilor care dezvoltă boli cronice ca diabetul şi alte probleme de mobilitate.

Citeşte şi:

Studiu aprofundat

Cercetătorii au urmărit 612 pacienţi cu vârste cuprinse între 65 şi 79 de ani din cinci ţări europene (Marea Britanie, Franţa, Olanda, Italia şi Polonia). Jumătate dintre participanţi au fost instruiţi să urmeze o dietă strict bazată pe principiile alimentaţiei mediteraneene şi să consume cantităţi mari de legume, fructe, nuci, ulei de măsline, peşte şi cantităţi mici de carne roşie, produse lactate şi grăsimi saturate. Cealaltă jumătate a continuat să mănânce cum o făceau în mod normal.

Cercetătorii au descoperit că participanţii la studiu care au urmat dieta strictă timp de un an aveau o creştere semnificativă a cantităţii de bacterii bune în organism şi implicit o mai bună rezistenţă la boli, o activitate cerebrală mai intensă şi o memorie mai bună.

Autorii studiului menţionează că dieta mediteraneană oferă nutrienţii necesari pentru un organism sănătos, nutrienţi absenţi din alimentaţia procesată care se consumă în ţările occidentale. Mai mult, medicii spun că dieta stimulează dezvoltarea bacteriilor din tractul gastrointestinal, cele care atenuează inflamaţia din corp, permiţând sistemului imunitar să lupte mai bine împotriva bolilor.

Comentarii: