Doctorii recomandă: Alimentele pe care ar trebui să le consumi în fiecare zi. Există mai multe alimente care ar trebui să fie incluse în dieta zilnică în anumite cantități pentru a vă menține sănătatea.
Dr. Alexandra Razarenova, nutriționist rus, vorbește despre ele – acestea includ nuci, leguminoase, condimente, fructe, legume, produse proteice, produse cu grăsimi sănătoase, produse lactate fermentate și condimente.
CITEȘTE ȘI: Alimentele de care inima are nevoie după un atac de cord
Doctorii recomandă: Alimentele pe care ar trebui să le consumi în fiecare zi
5 porții de legume pe zi
Potrivit expertului, se recomandă să consumați cel puțin cinci porții de legume și fructe pe zi. „O porție de legume poate fi egală, de exemplu, cu o roșie medie, o jumătate de castravete mare”, a explicat expertul.
0,8 gr proteine/kilogram
Se recomandă să consumați cel puțin 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală în fiecare zi. Proteinele pot fi obținute din ouă, carne, pește și măruntaie. Sunt utile și proteinele vegetale – leguminoase, nuci, semințe.
Doi litrii de apă pe zi
Nutriționistul notează că trebuie să beți cel puțin doi litri de apă pe zi pentru a menține un metabolism normal.
Grăsimi sănătoase
Nu uitați de grăsimile sănătoase. Acestea se găsesc în uleiul de măsline, avocado, nuci și semințe. De asemenea, este important să mâncați sau să beți cel puțin o porție de produse lactate fermentate pe zi. Nucile sunt o sursă de proteine și conțin magneziu și vitaminele B, precum și vitaminele A și E.
Pentru o sănătate bună, se recomandă să mâncați o mână de nuci pe zi – 50 g este suficient. Migdalele reduc nivelul colesterolului total. Nucile de Brazilia conțin seleniu.
În ceea ce privește legumele, pe de o parte, sunt alimente destul de grele și nu trebuie să vă lăsați dus de val cu ele. Pe de altă parte, fasolea, mazărea, lintea, năutul și fasolea mung sunt bogate în proteine vegetale, fibre și compuși vegetali biologic activi cunoscuți sub numele de fitoestrogeni.
Leguminoasele conțin multe vitamine A, B, acid folic, antioxidanți, precum și minerale: potasiu, magneziu, fier, fosfor, mangan. O serie de studii au arătat că fitoestrogenii din leguminoase reduc cu 20% riscul de cancer de prostată.
Condimentele – cu ajutorul lor, orice fel de mâncare devine mai gustos și mai aromat. Nu degeaba în Evul Mediu condimentele valorau greutatea lor în aur, iar piperul era monedă de schimb: cei mai bogați oameni erau numiți „saci de piper”.
Condimentele au proprietăți diferite. Turmericul ameliorează inflamația din celulele hepatice și ajută la curățarea toxinelor. Ghimbirul are un efect antiinflamator. Se recomandă să fie consumat după antrenament, deoarece ajută la calmarea durerilor musculare. De asemenea, poate reduce greața.
CITEȘTE ȘI: Care sunt cele mai bune alimente pentru ficat toamna
Scorțișoara conține substanțe fitochimice care accelerează metabolismul carbohidraților. Oregano conține timol, datorită căruia este recunoscut ca fiind planta cu cea mai mare activitate antioxidantă. În plus, conține carvacrol, care are proprietăți antifungice, antibacteriene și antiparazitare. Rozmarinul îmbunătățește memoria și funcția cerebrală, potrivit actualno.com.
Comentarii: