SANATATE

Doctorii recomandă: Cum ai grijă de tine în perioada Sărbătorilor dacă suferi de boli cronice

nbcnews.com

Dacă suferi de o boală cronică, moderaţia e regula de bază în perioada sărbătorilor. Specialistul nostru ne spune ce sfaturi să urmăm pentru a nu avea probleme de sănătate.

Protejează-ţi inima!

Dacă nu vrei să ai sărbători de neuitat la camera de gardă şi să treci astfel prin experienţa unui atac de cord trebuie să urmezi câţiva paşi simpli. Bucatele de Crăciun, pline de grăsimi şi udate cu băuturi alcoolice, vin odată cu stresul pregătirii lor, lucru care te oboseşte.

Trebuie să te organizezi astfel din timp ca să nu fii stresat.

Apoi, ţine cont că poţi să te distrezi şi fără să bei alcool din belşug. El poate declanşa bătăi neregulate ale inimii, care cresc riscul de infarct. O masă bogată în grăsimi poate încetini circulaţia sângelui în artere. Efectul durează jumătate de zi, astfel că dacă mănânci des şi gras, arterele tale nici nu au timp să se refacă după primul şoc. Astfel, sfatul este să nu umpli farfuria cu mai multe alimente. Şi pune lângă friptură legume şi/sau cereale integrale. Este mai bine să mănânci des şi puţin, recomand[ clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Studiul care vizează TOATE femeile: Legătura dintre orarul de somn şi cancerul la sân

Cei care se ştiu deja cu afecţiuni cronice ale inimii, nu trebuie să uite să-şi ia medicamentele. Indiferent dacă sunteţi în vacanţă, la părinţi sau pur şi simplu acasă, trebuie să urmezi cu conştiinciozitate tratamentul prescris de medic.

Ai grijă la diabet!

„Alimentaţia foarte bogată în grăsimi animale şi dulciuri, asociată cu sedentarismul, e calea cea mai sigură către diabet”, spune doctorul Eduard Adamescu, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice. Din păcate, tentaţiile sunt numeroase, şi pacienţii se abat deseori de la dietă.

„Atunci când aceste abateri continuă zile în şir, aşa cum se întâmplă în timpul sărbătorilor de iarnă, pacienţii trebuie să ştie că îşi riscă mult sănătatea. Nu de puţine ori, distracţia se termină la camera de gardă”, spune medicul Adamescu.

Ce trebuie făcut pentru a preveni acest lucru? Moderaţia este cuvântul de bază. Puţin din fiecare fel de mâncare, chiar şi din cele mai puţin recomandate. Pot fi, astfel, consumate cantităţi mici din produsele tradiţionale de porc, una-două sarmale, preferabil cu amestec porc-vită, friptură la grătar cu legume şi salată, piftie de curcan, o felie de cozonac la desert şi un pahar de vin sec.

Este foarte important, însă, ca toate acestea să nu fie consumate la o singură masă.

Problemele digestive se pot agrava

Cei care suferă de hepatită (orice formă), ciroze sau boli de fiere, ar fi bine să evite mâncărurile tradiţionale de la sfârşitul anului. Ele sunt greu de tolerat şi pot declanşa celor care suferă de astfel de afecţiuni crize sau chiar icter mecanic.

Pot mânca însă carne de curcan, pui sau vită, dar neafumată, neprăjită, necondimentată. Ar trebui evitate chiar şi tocăturile. Afumăturile consumate în exces pot duce la agravarea gastritei sau a ulcerului, putând surveni hemoragii digestive.

Pancreatita acută, manifestată prin durere mare în partea superioară a abdomenului şi vărsături, se poate declanşa de la carnea grasă, prăjită, tocături în exces, „stropite” cu alcool.

Recunoaşte simptomele unui atac de cord

  • Durere sau disconfort în mijlocul pieptului
  • Durere într-unul sau ambele braţe, în spate, umeri, fălci sau stomac
  • Respiraţie îngreunată
  • Transpiraţie abundentă
  • Greaţă şi ameţeli

Bine de ştiut

Mămăliga, consumată în cantităţi mari, determină creşterea glicemiei, lucru deosebit de grav pentru persoanele cu diabet.

CITEȘTE ȘI: Alimentele de care să te ferești: Pot provoca cancerul

Dr. Eduard Adamescu, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Cabinet de Diabet şi Obezitate

Bolnavii de diabet, grijă mare la meniul de sărbători!

Diabetul zaharat de tip 2, asociat în special cu obezitatea, este în mare ofensivă în zilele noastre. Bolnavii de diabet trebuie să evite pe cât posibil excesul de sare, de dulciuri, de alcool, carnea afumată, carnea prăjită, slănina, foitajele şi siropurile.

Controlul frecvent al glicemiei, zahărul din sânge, avertizează atunci când valorile depăşesc limitele admise. Dacă sunt respectate toate măsurile de precauţie enumerate mai sus, pacienţii cu diabet pot avea sărbători frumoase şi liniştite alături de familie.

Comentarii: