NUTRITIE

Dovlecei umpluți la cuptor: Rețeta care îți asigură un preparat delicios

FOTO bucataras.ro

Gătiţi vara sub toate formele, dovleceii sunt un deliciu dacă îi umplem cu carne tocată şi prepaăm un sos cu smântână şi roşii.

Reţeta mâncării gustoase o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

CITEȘTE ȘI: De SEZON/ Ce NU știai despre banalul ARDEI COPT

Ingrediente:

  • 1,5 kg dovlecei mai mărişori
  • 2 roşii umplutură
  • 100 g unt
  • 4 ouă
  • 1 legătură mărar
  • 1 ceapă
  • 500 g carne slabă tocată de viţel
  • sare, piper, după cum vă e voia şi sănătatea
  • 2 ouă se pun la fiert 10 minute

Mod de preparare:

Ceapa, ouăle fierte şi mărarul se toacă. Carnea se înăbuşă în unt pe foc potrivit, douăzeci de minute amestecând mereu, pentru a da savoare preparatului. Se amestecă totul, carnea, cele 2 ouă crude, tocătura, sare, piper.

Dovleceii se curăţă de coajă, dacă aţi găsit mai mari – 7-8 cm diametru, ceea ce e bine pentru mâncarea noastră – dacă sunt mici, lăsaţi-i aşa, în coajă, că-i fragedă. Se scoate miezul şi se scobeşte un pic peretele cu o lingură, să se facă loc de umplutură. Se umplu dovleceii, se căpăcesc cu felii de roşii.

CITEȘTE ȘI: Reţeta de care te vei îndrăgosti instant: Cum se prepară dovleceii prăjiţi cu mujdei

Sos:

  • 2 linguri unt
  • 1 legătură mărar
  • 1 ceapă
  • 4 roşii răscoapte
  • 1 ceaşcă smântână

Se toacă fin de tot ceapa. Se taie cubuleţe roşiile. Se încinge untul, se pune ceapa la rumenit; se stinge cu roşii şi miez de dovlecel.

Într-o cratiţă unsă cu puţin unt se aşază dovleceii cu capacul în sus. Se toarnă sosul, apă aproape să-i acopere, se pun în cuptor la foc potrivit, acoperiţi, 1 ceas. Se toacă mărarul. Se descoperă 5 minute, să se rumenească, a şi scăzut zeama. Se toarnă smântâna, se mai lasă cât să dea în trei clocote. Se presară mărar, acum sunt cum nu se poate mai buni.

Comentarii: