NUTRITIE

De SEZON/ Ce NU știai despre banalul ARDEI COPT

Foto: Pinterest.com

Îi mâncăm cruzi, fierţi, copţi dar nu cunoştem cu adevărat beneficiile banalilor ardei, fie că este vorba de ardeiul gras sau de fraţii lui, ardeiul capia, ardeiul iute şi gogoşarul.

Ardeii reprezintă unele dintre cele mai sănătoase legume de care dispunem. Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveală o compoziţie naturală de excepţie, de la vitamine, la antioxidanţi şi minerale, nutrienţi extrem de benefici în bună funcţionare organismului.

Cea mai bună formă sub care îi putem consumă este cea crudă, în salate sau sub formă de suc proaspăt. Dar virtuţile lor curative continuă şi după ce îi murăm sau îi coacem pe plită.

Principala substanţă activă din ardei se numeşte capsaicină şi dă culoarea legumei, cea mai multă regăsindu-se în cei roşii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic şi a atacului cerebral.

Foto: Pinterest.com

De asemenea, toate soiurile de ardei conţin vitamina C în cantităţi uriaşe, însă ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar ardeiul roşu iute conţine cu 330% mai multă vitamina C decît o portocală.

Oamenii de ştiinţă ‘pun degetul pe rană’: Cauza creşterii numărului de persoane obeze

„Dieta militară”. Ce spun nutriționiștii armatei despre ea

Deodorantul sau antiperspirantul? Care este mai SĂNĂTOS

În 100 de grame de ardei se regăsesc 125 de mg de vitamina C, adică 100% din doza zilnică recomandată. În compoziţia ardeiului se mai adaugă 0,8 mg de vitamina B6 şi 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este şi ea prezentă, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi şi reduce daunele pe care aceştia le produc arterelor, nervilor şi ţesuturilor, notează site-ul care2.com.

Motive pentru a consuma ardei gras:

Ardeiul gras are un continut scazut de calorii. Prin urmare, chiar daca vei consuma o ceasca de ardei gras, aceasta nu contine mai mult de 45 de calorii. Bonus: acea singura ceasca de ardei gras iti va furniza mai mult decat necesarul zilnic de vitamina A si C. ardei gras, beneficii ardei gras.

Contine multa vitamina C, care intareste sistemul imunitar si mentine pielea tanara. Cea mai mare cantitate de vitamina C este concentrata in ardeiul rosu.

Cum mănânci ”BRÂNZA CU ROȘII” FĂRĂ să te îngrași

Cum poți să ai o minte ageră: Studiul care te va ajuta să ai o memorie de invidiat

DE CE medicamentele placebo funcţionează chiar dacă pacientul ȘTIE că i se administrează placebo

Ardeiul gras rosu contine anumite fitochimicale si carotenoide, in special betacaroten, ce au proprietati antioxidante si anti-inflamatorii.

Foto: Pinterest.com

Capsaicina, despre care am vorbit si mai sus, substanta care se gaseste in ardeiul gras are numeroase beneficii asupra sanatatii. Studiile arata ca reduce colesterolul rau, tine sub control diabetul, usureaza durerea si reduce inflamatia.

Daca este gatit pentru doar putin timp la temperatura scazuta, ardeiul gras isi pastreaza o mare parte din aroma sa dulceaga, aproape asemanatoare fructelor si continutul de flavonoide, ce reprezinta nutrienti puternici.

Continutul de sulf din ardeiul gras il face sa aiba un rol protectiv in fata anumitor tipuri de cancer.

Ardeiul gras este o sursa buna de vitamina E, cunoscuta pentru rolul cheie pe care il joaca in mentinerea tineretii pielii si a parului.

Greşelile care îți transformă cafeaua într-un PERICOL pentru organism

Semne că bei PREA MULTĂ cafea

Îti place cafeaua neagră? Iată ce spune acest lucru despre PERSONALITATEA ta!

Totodata, ardeiul gras contine vitamina B6, care este esentiala pentru sanatatea sistemului nervos si ajuta la reinnoirea celulelor.

Anumite enzime din ardeiul gras precum luteina protejeaza ochiul impotriva cataractei si a degenerarii maculare ce poate aparea odata cu inaintarea in varsta.

Foto: Pinterest.com

Comentarii: