NUTRITIE SANATATE

Oamenii de ştiinţă ‘pun degetul pe rană’: Cauza creşterii numărului de persoane obeze

Mărimea porțiilor de mâncare din ziua de azi reprezintă unul dintre principalii factori vinovați de faptul că la nivel mondial se înregistrează un număr record de persoane supraponderale și obeze, informează un nou studiu publicat marți, citat de Xinhua.

 

În cadrul cercetării realizate la „George Institute for Global Health” din Australia, oamenii de știință au comparat date colectate timp de peste 15 ani și au descoperit că mărimea porțiilor în cazul majorității alimentelor consumate frecvent și bogate în grăsimi a crescut în mod dramatic.

 

Aceste alimente ar trebui consumate cu precauție, potrivit șefului departamentului de politici în domeniul alimentației din cadrul institutului amintit, Bruce Neal. Acesta a declarat miercuri pentru sursa citată că echipa sa a descoperit o „creștere semnificativă” a dimensiunii porțiilor, iar mare parte din vină, în opinia sa, aparține industriei alimentare.

Ce visează femeile: Cele mai dese fantezii pe care le au

De ce bărbații au orgasm mai des MAI DES decât femeile

Pilozitatea excesivă, cauzată de consumul ACESTOR alimente

„S-a petrecut un fel de schimbare la nivel cultural în ultimii cinsprezece sau douăzeci de ani care ai fost luați în calcul în studiu. Spre exemplu, dimensiunea farfuriilor de la cină din ziua de azi, sunt mai mari decât oricând, acest lucru încurajându-i pe oameni să pună mai multă mâncare pe ele”, a declarat Neal, conform Agerpres. „În plus, porțiile sau dimensiunea de servire a alimentelor de la fast food-uri a crescut enorm”, a mai spus el.

Cele mai tari COMBINAȚII de costume de baie din 2017

Ținute de vară care arată PERFECT, indiferent de siluetă

De ce NU este recomandat să ții parfumul în baie

Dintre alimentele evaluate în cadrul acestui raport, prăjiturile și pizza s-au remarcat drept produsele alimentare care au suferit cea mai evidentă modificare a dimensiunii porțiilor, cu o creștere de 66% a numărului de kilojouli sau kilocalorii consumate, în medie, la o singură masă. Aceasta este, după părerea lui Neal, o manevră a industriei alimentare pentru creșterea profiturilor, precizează sursa citată.

9 Tipuri de BĂI DETOX care te ajută la slăbit

Apa cu lămâie îţi poate provoca probleme: Iată reacţiile adverse

Te ajută apa cu gheață să slăbești? ADEVĂR sau MIT

„Creșterea porției oferite oamenilor este un mod eficient din punct de vedere al costurilor pentru marile companii în vederea creșterii cotei de piață”, a adăugat Neal. „Urmarea acestui lucru este, desigur, că oamenii mănâncă prea mult, se îngrașă, consumă prea multă sare, zahăr și suferă consecințele”, a mai spus el.

Însă nu toate alimentele bogate în grăsimi și-au mărit dimensiunea, snacksurile, cartofii, chipsurile și produsele de patiserie devenind mai mici. Unul dintre cercetătorii din cadrul aceluiași institut, doctor Zheng Miaobing speculează că acest lucru se petrece deoarece „oamenii devin conștienți de faptul că aceste alimente sunt nesănătoase și încearcă să limiteze consumul lor”. „Din păcate, însă, aceste alimente au fost excepția, nu regula”, a adăugat el.

Cum calculezi CANTITATEA de apă pe care trebuie să o bei pe zi

Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?

Știi CÂND și CUM trebuie să bei apă pentru a ajunge la greutatea ideală?

În Australia, aproape doi din trei locuitori, sau 63%, sunt fie supraponderali, fie obezi, în timp ce 25% dintre copiii australieni se confruntă de asemenea cu greutatea în exces, conform cifrelor de la Biroul de Statistică prelevate în urma unui studiu realizat în perioada 2011-2012 prin care s-a evaluat starea de sănătate a locuitorilor de pe continent.

„Putem face ceva pentru a stopa epidemia de obezitate, iar motivul pentru care spun acest lucru este că am reușit să facem un număr imens de oameni foarte grași într-o perioadă foarte scurtă de timp, a mai spus Neal. „Cred că o mare contribuție o are ceea ce numim mediul alimentar — locul în care oamenii mănâncă, ceea ce văd și modul în care se face publicitatea — și multe dintre acestea țin de industria alimentară”, a subliniat Neal, potrivit sursei citate.

„Poți educa oamenii cât vrei, dar dacă nu îi împingi către un mediu în care pot opta cu ușurință pentru porții mai mici și în care pot face alegeri mai sănătoase, atunci va exista întotdeauna o problemă”, a mai spus el.

Comentarii: