SANATATE

Doza zilnică recomandată de calciu, în funcţie de vârstă. Vezi AICI dacă te încadrezi

Foto: Pinterest.com

Calciul a devenit un fel de remediu bun pentru orice. Cele mai solicitate suplimente nutritive sunt cele care conțin calciu, pe principiul că e bine să fie sau că nu au cum să ne facă rău.

Într-adevăr, calciul este necesar pentru o bună organizare a organismului, însă trebuie știut că un aport prea mare este dăunător.

Hipercalciuria, nivelul crescut de calciu în urină, și hipercalcemia, un nivel prea ridicat în sânge, duc la scăderea absorbției altor minerale, fier, zinc, magneziu, la pierderi de fosfor, la favorizarea litiazei renale și la o funcționare deficitară a rinichilor, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Ar trebui sau nu să consumăm şi cojile ouălor? Sursă bună de calciu, cojile generează şi riscuri

Hipercalcemia apare atunci când administrăm mai mult de 2500 mg/zi o perioadă mai lungă de timp și/sau doze excesive de vitamina D, pentru o absorbție a calciului.

De asemenea, trebuie știut că administrarea calciului este contraindicată în cazul pacienților care au hiperparatiroidism, boală cauzată de secreția excesivă de hormon paratiroidian, caracterizată prin creșterea concentrației calciului seric și scăderea concentrației fosforului, litiaza renală, pietre la rinichi, insuficiență renală gravă, care prezintă anumite tipuri de tumori maligne ce cauzează hipercalcemie, metastaza osoasă sau plasmocitom, o tumoră care apare la nivelul oaselor.

În cazul copiilor, dacă administrăm excesiv calciu se pot produce calcefieri la nivelul țesuturilor moi și al mușchiului cardiac, cu consecințe grave, iar la persoanele în vârstă, calcefieri ale leziunilor ateromatoase din artere, cu creșterea riscului de infarct și accident vascular cerebral.

Administrarea de calciu trebuie să se facă numai la recomandarea medicului, după efectuarea de analize pentru metabolismul acestuia, în așa fel încât dozele să fie ajustate în funcție de nevoi sau chiar de a suprima administrarea acestuia. De asemenea, administrarea suplimentelor pe bază de calciu trebuie corelată cu aportul prin alimentație.

CITEȘTE ȘI: TOP 10 alimente mai bogate în calciu decât laptele

De cât calciu avem, de fapt, nevoie?

0-6 luni – doza recomandata: 200 – doza maxima tolerabila: 1000

6-12 luni – doza recomandata:260 – doza maxima tolerabila:1500

1-3 ani – doza recomandata: 700 – doza maxima tolerabila: 2500

4-8 ani – doza recomandata: 1000 – doza maxima tolerabila: 2500

9-18 ani – doza recomandata: 1300 – doza maxima tolerabila: 3000

19-50 ani ambele sexe – doza recomandata: 1000 – doza maxima tolerabila: 2500

51-70 ani barbati – doza recomandata: 1000 – doza maxima tolerabila: 2000

51-70 ani femei – doza recomandata: 1200 – doza maxima tolerabila: 2000

Peste 70 ani – doza recomandata: 1200 – doza maxima tolerabila: 2000

Comentarii: