SANATATE

Dr. Bogdan Marțian, medicul care a ales SANADOR în loc de străinătate: ‘Pierderea unui pacient este cel mai greu moment din viața unui chirurg’

FOTO qmagazine.ro

Unul dintre cei mai buni medici români explică, într-un interviu pentru QMagazine, de ce a ales Spitalul Clinic SANADOR, ce înseamnă un spital privat în comparaţie cu unul de stat şi prin ce trece un chirurg când pierde un pacient.

Dr. Bogdan Marţian:

Primul meu contact cu Spitalul Clinic SANADOR a fost în 2008, când am fost invitat să colaborez, adică să consult și să operez pacienți care doreau să fie tratați de mine, dar în sistemul privat.

În cursul anului 2015, am decis să lucrez în străinătate (Marea Britanie) și cu puțin timp înainte de a semna contractul, în cursul unei întâlniri pur colocviale cu cineva din conducerea companiei, mi s-a propus să mă mut cu normă întreagă la SANADOR în loc de a pleca în străinătate.

Primele luni au fost mai puțin complicate decât mă așteptam, iar adaptarea a fost ușoară. În fond, colaboram de câțiva ani cu acest spital.

SANADOR  este capabil să trateze cu succes pecienți cu boli de maximă severitate

Cred că spitalele din România sunt foarte eterogene și, în consecință, greu comparabile. Pe de altă parte nu sunt convins că spitalele private pot fi comparate consistent cu cele publice. În atare condiții aș putea spune despre SANADOR, în sinteză, că este capabil să trateze cu succes pacienți cu boli de maximă severitate și complexitate.

Mi-aș dori ca ministrul Sănătății să trateze spitalele private în aceeași manieră în care tratează și spitalele de stat. Peste tot se tratează pacienți.

Cel mai greu moment din viața unui chirurg este pierderea unui pacient

Pierderea unui pacient este întotdeauna cel mai greu moment din viața unui chirurg și nimeni din exterior nu poate înțelege asta. În situațiile acestea suntem singuri, față în față cu propria conștiință, care ne verifică dacă am făcut tot ce era posibil și dacă am făcut-o corect. Cei din afara profesiei, sub impresia că ne cer perfecțiunea, pretind în realitate imposibilul pentru pacienți care nu pot fi salvați orice am face.

Din nefericire, există oameni care fie nu înțeleg, fie refuză să accepte această realitate. Curios, ori poate simplu de înțeles, cazuri de acest gen se agregă în jurul spitalelor private. Cu toate acestea, nu am avut niciodată tentația de a evita un caz complicat, nu am făcut asta și nici nu o voi face vreodată.

Cred că nici unui pacient nu trebuie să i se refuze șansa de vindecare oricât de mică ar fi aceasta

Toate zilele petrecute aici sunt memorabile. Aș putea să evoc câțiva pacienți, de complexitate majoră, care au părăsit Spitalul Clinic SANADOR vindecați și care nu cred că ar fi supraviețuit în alt spital. Așa ceva nu se poate uita.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București care efectuează tromboliză. Se face curățenie după fiecare intervenție chirurgicală și ori de câte ori este nevoie. 7 milioane de euro este valoarea totală a investiției în Blocul Operator și ATI.

CITEŞTE AICI POVESTEA INTEGRALĂ SALVATORI LA SANADOR

Comentarii: