LIFESTYLE

Ce bărbat fermecător era în tinerețe marele artist Vladimir Găitan! O boală cumplită îl macină de 30 de ani, dar îndrăgitul actorul mai are și alte dureri pe sufletul

L-am iubit pe Vladimir Găitan în ”Ultima noapte de dragoste”. Și probabil la acea vreme, orice tânăra visa să-și găsească un bărbat la fel de șarmant și frumos precum îndrăgitul actor.

Târziu, celebrul artist admirat în zeci de filme și sute de piese de teatru a mărturisit că viața lui de dincolo de scenă pe lângă părțile frumoase, a avut și părți de-a dreptul dramatice.

Când se apropia de 40 de ani, o prietenă medic a observat roșeața nefirească din obraji lui și l-a îndemnat să meargă la un control amănunțit. Astfel, abia atunci Vladimir Găitan a aflat că suferă de o afecțiune extrem de rară a sângelui, cauzată de radiațiile de la Cernobâl, care se poate dezvolta rapid într-o boală fatală.

Au urmat ani de tratamente chinuitoare, pe care le face și în prezent, periodic. A avut noroc, spune el, cu îngerul păzitor din viața lui. Soția s-a dedicat total, a renunțat la slujba de profesoară ca să-i fie alături non-stop, clipă de clipă, și să-l îngrijească.

 

Citește și: BOALA care l-a răpus pe Regele Mihai. Cum se manifestă și cât de dureroasă este

 

O mare durere, pensionarea 

Sunt meserii, obișnuiește să spună Vladimir Găitan, sunt meserii de la care nu poți fi pensionat pe criteriu de vârstă. Iar una dintre aceste este actoria.

”Sigur, la vârsta mea nu aș mai putea să-l joc pe Hamlet, dar pe tatăl și pe mama lui Hamlet cine îi joacă? Pensionarea unui actor mi se pare o tâmpenie, iar când m-au pensionat la 64 de ani, mi s-a părut că mă aruncă fix ca pe o măsea stricată. Senzația e un șoc”, mărturisea actorul recent într-un interviu pentru România TV.

Marele artist este convins că din această chestiune pierde toată lumea. Cei vârstnici care sunt trecuți în rezervă se vor simți excluși, iar statul plătește o dată pensia, apoi mai scoate bani și pentru prestația actorului chemat de acasă pentru anumite roluri.

 

Fără doctorat, angajat ca… femeie de serviciu la Institutul de Teatru

Actorul a cărui carieră impresionantă îl înscrie în galeria personalității lumii artistice din România ca pe un bun de patrimoniu mai are un mare of.  Spune că cea mai mare umilință pe care a trăit-o a fost atunci când un bun prieten și decan al Institutului de Teatru l-a chemat să vină și să-l ajute, ca profesor.

”Când am intrat la secretar ca să discutăm de angajare, mi-a cerut doctoratul! I-am spus că eu sunt Vladimir Găitan, am peste 600 de filme și s-a uitat la mine și mi-a zis că dacă nu am doctorat, mă poate angaja pe salariu de femeie de serviciu că așa e sistemul. M-am simțit umilit… Doctorat pentru ce, oameni buni, că și acum mă cert cu o doamnă ministru, pentru ce îți trebuie doctorat în actorie? Doctorat în ce? Cum să râzi, cum să plângi, cum să te împiedici? Niște absurdități… Doctorate primesc inginerii care descoperă învârtitul unei piulițe, chimiștii care inventează formule, medicii, dar nu actorii…”, este marea nedumerire a unuia dintre cei mai admirați actori ai României.

 

Citește și:  Cum arată casa de la Monte Carlo în care locuieşte Mihaela Rădulescu cu Felix Baumgartner /FOTO

 

Atac dur la adresa lui Tudor Chirilă

”Locul nostru este pe scenă, pe scândură, nu pe trotuare cu hârtiuțe în mână să chemăm lumea la proteste. Nu să îndemnăm oamenii se strângă în piețe ca să împingă bătrânii și copiii, să se bată cu jandarmii… Nu înțeleg, acum când au primit salarii cât de cât bune, cât de cât normale, ei stau și strâng semnături și își bagă colegii cu forța în niște bătălii… De ce nu renunță la leafă și de ce nu protestează pe banii lor?”, a fost răbufnirea lui Vladimir Găitan după ce a văzut implicarea unor actori din noul val în așa-zisa ”mișcare #Rezist”.

De altfel, experimentatul actor l-a luat în colimator pe unul dintre exponenții protestatarilor, Tudor Chirilă, după incidentul care l-a avut drept protagonist pe mai tânărul coleg de breaslă.

”Se dovedește că Tudor Chirilă a luat-o puțin razna, am înțeles că a bătut un om pe stradă și l-a umplut de sânge. Nouă, colegilor, și teatrului nu ne face bine un asemenea act.  În plus, se știe că Chirilă are antecedente și la locul de muncă, este un tip violent și agresiv, iar unii colegi sunt chiar timorați!”, a încheiat Găitan.

 

 

 

Comentarii: