SANATATE

Durerea de călcâi: Inflamația care o declanșează și modalitatea potrivită de a o trata

intercoastalmedical.com

Fasceita plantară este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de călcâi. Aceasta implică inflamația unei benzi groase de țesut care trece prin partea inferioară a piciorului și conectează osul călcâiului la degetele de la picioare (fascia plantară).

Fasceita plantară provoacă de obicei durere intensă care apare o dată cu primii pași făcuți dimineața, potrivit dcmedical.ro. Pe măsură ce vă ridicați și vă deplasați mai mult, durerea în mod normal se diminueaza, dar s-ar putea să revină după perioade îndelungate de staționare sau după ce vă ridicați de pe scaun. Fasceita plantară este mai frecvent întâlnită la alergători. În plus, persoanele supraponderale și cei care poarta pantofi cu sprijin inadecvat au un risc crescut de a dezvolta fasceită plantară.

CITEȘTE ȘI: Dacă picioarele ar putea vorbi: Cum poți să îți dai seama că ai probleme cu tiroida sau cu inima cu ajutorul acestora

”Dacă vrei să combați fasceita plantară, din punct de vedere cauzal, trebuie să faceți exerciții pentru repoziționarea calcaneului”, a explicat fizioterapeutul Alexandru Ilie în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Acesta a precizat că primul lucru pe care trebuie să îl facem la coborârea din pat este să tragem ușor de talpă către sine. Există și varianta cu sucitorul sau foam-roalerul, pentru cei care fac fitness și îl au deja, precum și aplicarea unei sticle cu gheață pe talpă, care astfel devine un mediator antiinflamator, acționând și foarte repede.

Cum se previne această afecțiune

Aceasta se poate realiza prin stimularea reechilibrării tensiunii musculare de la nivelul gambei, printr-o serie de exerciții foarte ușoare.

Exercițiile și întinderile sunt concepute pentru a relaxa țesuturile care înconjoară osul călcâiului. Unele exerciții simple, efectuate dimineața și seara, ajută adesea pacienții să se simtă bine mai repede. Gimnastica medicală în cazul fasceitei plantare consta în exerciții de streatching ale gambei și fasciei plantare (de exemplu, din șezut, cu picioarele întinse, cu un prosop rulat înfășurat în jurul tălpii, se trage de capetele prosopului ținând genunchiul drept. Mentineți poziția 15-30 de secunde.

CITEȘTE ȘI: Fii atent la picioare! Semnul care arată că ai colesterolul mare

Tratamentul medicamentos

Medicamentele sunt utilizate în principal pentru a reduce durerea și inflamația. Cele mai frecvent utilizate medicamente sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene orale și injecțiile cu corticosteroizi, care pot fi utilizate împreună cu terapia fizică.

Comentarii: