REVIEW

E bine să mănânci de pe jos? Regula celor 5 secunde, între mit și realitate

healthline.com

Nu exista om care sa nu fi scapat pe jos o bucata de covrig, un fruct sau un alt aliment. Multi considera ca daca alimentul a fost ridicat rapid de pe podea, in mai putin de cinci secunde, microbii nu au avut timp sa se urce pe acesta. Cu siguran'[ si tu ai auzit sau chiar aplicat regula de cinci secunde cel putin o data in viata. Iata insa ce spun medicii despre aceasta.

Este o regula falsa sau este ceva real?

Este o adevarata tragedie atunci cand despachetezi o mica bomboana de ciocolata din ambalajul ei si o scapi imediat pe podea. Iti vine sa o culegi de pe jos si sa o mananci, mai ales daca a stat doar cateva secunde acolo, nu-i asa?

Dar daca ai auzit ca bacteriile si virusii nu se pot prinde de mancare atat de repede, totusi nu inseamna ca este si adevarat. De fapt, din pacate nu este adevarat. Cercetarile arata ca oricat de repede ai putea sa ridici mancarea de pe jos, ea va fi plina de bacterii daunatoare pentru corpul tau, relateaza acasa.ro. Astfel ca se va demonta acest mic al regulii de cinci secunde pentru ca el nu are nici o corespondenta in realitate.

CITESTE SI: NU e de ajuns să speli fructele şi legumele din comerţ doar cu apă. Cum scapi de chimicale şi bacterii

De unde isi are originea aceasta regula a celor cinci secunde?

Nu se stie exact de unde a inceput sa apara aceasta idee conform careia o mancare poate sa fie consumata daca a cazut pe podea pentru mai putin de cinci secunde, insa ceea ce se stie este ca poate sa fie o legenda a conducatorului Mongoliei, Genghis Khan. Acesta considera ca poate sa manance orice mancare de pe jos, indiferent cat de mult a stat acolo, pentru ca mancarea preparata pentru el nu are cum sa fie rea.

Un alt exemplu care poate ca a contribuit la acest mit, secole mai tarziu, este bucatarul Julia Child, care in timpul unei emisiuni televizate a scapat pe jos curcanul pe care il prepara si pe care a continuat sa il gateasca fara sa il spele.

Studii stiintifice care au legatura cu regula celor cinci secunde

Nu exista nici o dovada a nici unui studiu care sa arate ca o mancare cazuta pe jos poate sa fie ridicata fara a avea bacterii in exces pe ea, indiferent de cat de repede este ridicata, insa exista un studiu care arata ca mancarea lasata mai mult timp aduna mai multe bacterii decat cea care sta doar cateva secunde pe o suprafata contaminata.

CITESTE SI: Descoperire şocantă a cercetătorilor: Bacterii invincibile din cauza săpunului şi a pastei de dinţi

Alt studiu arata ca suprafata pe care aterizeaza mancarea este extrem de importanta. De exemplu podeaua acoperita de covor are mai putine bacterii decat cele din faianta.

De asemenea, daca este scapat un aliment umed, precum o felie de pepene, acesta va atrage mai multe bacterii spre deosebire de unul uscat, precum o bucata de ciocolata.

Comentarii: