SANATATE

Ai grijă la aceste medicamente banale! Pot duce la apariția ulcerului

Ai obiceiul de a lua tot felul de antiinflamatoare nesteroidiene fiindcă te doare spatele sau ai des migrene? Nu faci deloc bine.

În ultimul timp, cercetătorii susțin că principalii vinovați pentru apariția ulcerului stomacal sunt infecția cu Helicobacter Pylori, dar și abuzul de antiinflamatoare nesteroidiene. Ulcerul este una dintre bolile des întâlnite și care se acutizează ca manifestare primăvara, potrivit doctorulzilei.ro.

Ulcerul stomacal este o leziune care se dezvoltă pe mucoasa digestivă a stomacului sau a duodenului, fiind provocată de sucurile gastrice acide. Leziunea care apare în mucoasa stomacului se numește ulcer gastric, iar cea care apare în mucoasa duodenului poartă numele de ulcer duodenal. Medicii susțin că principala cauză de apariție a ulcerului este dezechilibrul dintre propriul mecanism de apărare al mucoasei digestive și factorii nocivi ce o agresează.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul unui cunoscut medic: Care este diferenţa între ulcer şi gastrită şi cum să le eviţi pe amândouă

Iată care sunt factorii declanșatori ai ulcerului:

O mulțime de factori nocivi pot declanșa ulcerului. Astfel, infecția cu H. pylori (în peste 50% dintre cazuri), tratamente de durată cu antiinflamatoare nesteroidiene, stresul puternic, ereditatea, hiperaciditatea sau afecțiunile care cresc aciditatea gastrică, precum ciroza, bolile pulmonare cronice, insuficiența renală cronica, pancreatita cronică.

Care sunt semnele și simptomele ulcerului:

  • Apar durerile sub formă de arsuri, crampe stomacale. Durerea fie poate să dispară în câteva minute, fie poate să dureze câteva ore.
  • Lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate.
  • Balonare, senzația de greață sau de vomă care apare după masă,
  • Uneori, în scaun apar urme de sânge mai ales dacă există un ulcer hemoragic

Ulcerul stomacal și cel duodenal sunt foarte asemănătoare ca manifestare, dar durerea face diferența dintre ele. Mai exact, în cazul unui ulcer gastric durerea apare la scurt timp după masă, atunci când stomacul este plin. Însă în cazul ulcerului duodenal, durerea apare abia la câteva ore după masă, atunci când deja stomacul s-a golit. Altfel spus, în ulcerul duodenal durerea apare mai ales noaptea.

Mai grav este că există și o categorie de ulcere care nu dau niciun fel de simptome. Acestea sunt numite ulcerele silențioase și apare la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, dar și la cele care iau foarte multe antiinflamatoare nesteroidiene. Simptomele apar atunci când apar și complicațiile bolii, cea mai de temut fiind hemoragia.

CITEȘTE ȘI: Boala care dă dureri și arsuri în piept, tuse persistentă: Semnele esofagitei trebuie să te trimită la medic

În ce constă tratamentul:

Dacă nu există încă complicații serioase, ulcerul stomacal se poate vindeca cu ajutorul unui regim alimentar strict. De asemenea, se vor sista toate medicamentele care declanșează boală și accentuează simptomele. Uneori, medicul poate prescrie și medicație adecvată, mai ales dacă regimul alimentar se dovedește a nu fi suficient pentru ameliorarea simptomelor.

Comentarii: