REVIEW

NU e de ajuns să speli fructele şi legumele din comerţ doar cu apă. Cum scapi de chimicale şi bacterii

Cele mai multe vegetale sunt tratate cu ierbicide şi pesticide, care pot fi eliminate prin folosirea unor soluţii de curăţare.

Legumele şi fructele sunt „agresate” în fel şi chip până ajung în casele noastre: sunt stropite din belşug pentru a se păstra cât mai bine, iar culegătorii, maşinile de transport sau tarabele din pieţe le pot contamina cu bacterii precum listeria, salmonella, E.coli.

CITEȘTE ȘI: Mâncați fructe și legume de sezon. Ce stă în spatele recomandării

„Mulţi poluanţi şi pesticide care rămân pe suprafaţa alimentelor sunt lipofile. Simpla spălare cu apă nu le va îndepărta”, explică specialistul în igienă alimentară Corina Zugravu, potrivit doctorulzilei.ro.

Experţii detaliază câteva metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente.

APĂ CU OŢET

O metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere. Umpleţi un bol mare de salată cu apă în care turnaţi oţet de mere. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Lăsaţi legumele sau fructele în apă timp de cinci minute şi curăţaţi apoi mizeriile. În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, le puteţi curăţa folosind o perie curată. Clătiţi apoi temeinic, sub un jet de apă rece.

CITEȘTE ȘI: Legumele și fructele ți se strică rapid? Greșelile pe care trebuie să le eviți

BICARBONAT DE SODIU

Puneţi vegetalele într-un castron cu apă în care aţi adăugat trei-patru linguriţe de bircabonat de sodiu. Lăsaţi-le preţ de câteva minute şi apoi clătiţi sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.

Comentarii: