NUTRITIE SANATATE

Mâncați fructe și legume de sezon. Ce stă în spatele recomandării

V-ați întrebat de multe ori de ce specialiștii spun mereu că iarna nu-i ca vara și nici primăvara ca toamnă. Întotdeauna, dincolo de diete sau preferințe, principalul sfat este să consumăm fructele și legumele la vremea lor.

Explicația este cât se poate de simplă. Echilibrul unei vieții sănătoase constă în capacitatea fiecăruia de a se adapta la condiții, la anotimp. Iar natura vine întotdeauna cu cele mai simple și mai potrivite soluții.

 

Citește și: 

De ce românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din Europa. Care sunt consecințele

 

 

Primăvara ”înverzește” coșul, toamna umple-l de culori

După o iarnă grea, cu multe privațiuni, organsimul intră pe modul detox, iar variantele propuse de natură sunt verdețurile. Este paradisul salatelor verzi, al urzicilor și nu numai. De pildă, în această perioadă, în frigiderul meu nu există decât legături de ceapă și usturoi verde, lobodă, spanac și alte frunze verzi. E primăvară și corpul are nevoie să-și împrospăteze rezervele de vitamine și minerale.

Când vine vara, iar temperaturile depășesc de foarte mult ori confortul termic acceptat de orice ființă umană, ce poate fi mai potrivit decât un fruct răcoros? O felie de pepene roșu de la gheață sau o salată cu toate minunățiile sezonului, de la cireșe la caise? Nu cred că există cineva care să nu-și dorească un fresh rece ca gheața, pe un șezlon, sub umbrelă.

Ei, bine, dacă ar fi să clasificăm, cel mai mult îmi place toamna.  Se coc toate roadele pământului și este bogăție peste tot. Explodează o simfonie de culori și niciuna nu trebuie să lipsească din coșul tău.

 

Farmacia din cămară

Nu vorbim aici în principal despre preferințele culinare, care sunt și ele importante. Vorbim despre ceea ce ar trebui să primească organismuk de la noi, odată cu fiecare anotimp. Și cum eram la toamnă, vă spun că strugurii, prunele, merele roșii sau dovleacul sunt adevărate surse de antioxidanți.

Din farfurie să nu lipsească nici legume precum sfecla sau varza, iar nucile sunt și ele la loc de cinste. Toate la un loc vor furniza adevărate rezerve de substanțe nutritive care să ajungă și pentru iarnă.  În plus, dacă le consumați cu încredere, îndată ce vine sezonul rece, s-ar putea să aveți o surpriză: nu veți mai răci așa de des.

 

Citește și:  Cum RECUNOȘTI o portocală că este coaptă și dulce

 

Slăbiți mâncând

Da, știu, acesta este visul tuturor femeilor de pe lumea asta. Nu diamante, nu poșete de lux și nici măcar prințul pe mai mulți cai putere. Orice doamnă sau domnișoară visează să poată mânca orice și oricât și să nu se îngrașe.

Acum, despre cantitate știm cu toții că execesul nu că nu e indicat, dar este interzis cu desăvârșire. Cât despre ceea ce consumăm, specialiștii ne spun că dacă mâncăm ceea ce ne oferă natura la timpul ei ne ajută chiar să slăbim. Explicația este că atunci când îl hrănim sănătos, corpul reușește să se echilibreze de unul singur.

Iar medicii mai vin cu o completare. Pe lângă produsele de sezon, indicat ar fi să punem în gură fructe și legume de la noi din țară. Dincolo de explicația mediului în care te naști și crești, vine și aceea că sunt cu siguranță mult mai proaspete și avem mai multă siguranță asupra calității.

 

 

Comentarii: