LIFESTYLE SANATATE

Efectele neașteptate ale mișcării: Ce se întâmplă în corpul tău după o singură sesiune de antrenament

Pentru a avea acces la toata gama de lucruri care iti prelungesc viata, iti protejeaza inima, care te ajuta sa ai un somn bun si stopeaza obezitatea trebuie sa faci activitati fizice regulate. Ai nevoie de 2 ore si jumatate de activitati fizice pe saptamana cumulate. Aceste ore ar trebui sa includa exercitii moderate de aerobic (gandeste-te la mersul repejor) cat si exercitii mai viguroase in intensitate ce pot sa fie reduse ca si durata de timp, dar toata lumea ar trebui sa aiba parte de cateva sesiuni de tonifiere pe saptamana.

Beneficiile uimitoare ale unei singure sesiuni de antrenament

Poti sa iti modifici ADN-ul

Intr-un studiu realizat in anul 2012, cercetatorii suedezi au descoperit ca doar cateva minute de exercitii facute de adultii sanatosi dar inactivi pot sa modifice materialul genetic din celulele musculare.
Desigur, mostenim ADN-ul de la parinti, dar factorii stilul de viata precum exercitiile fizice pot sa joace un rol in schimbarea genelor noastre.

De exemplu exercitiile fizice pot sa afecteze genele pentru putere si metabolism.

CITEȘTE ȘI: Ești stresat? Acesta este antrenamentul perfect pentru tine

O sa ai o stare de spirit mai buna

In timp ce faci fata antrenamentelor tale, creierul tau va incepe sa elibereze o serie de neuro-transmitatori a bunei dispozitii, printre care si endorfina, acestea fiind cele mai cunoscute explicatii plauzibile pentru asa numitei stari de energie spontana si serotonina, care este cunoscuta pentru rolul ei in dispozitie si depresie.

Poti sa te protejezi de diabet

La fel ca si subtila schimbare a ADN-ului, o singura sesiune de antrenament intensiv poate sa produca mici schimbari ale modului in care grasimea este metabolizata in muschi. Intr-un studiu realizat in anul 2007 la Universitatea din Michigan, cercetatorii au descoperit ca un singur antrenament cardio creste capacitatea de stocare a grasimilor in muschi, ceea ce duce la cresterea sensibilitatii la insulina. Potrivit viataverdeviu.ro, sensibilitatea redusa la insulina, deseori numita rezistenta la insulina, poate sa duca la diabet.

Te vei concentra mai usor

Circulatia rapida a sangelui la creier ce apare atunci cand incepi sa sari si sa lovesti antreneaza celulele din acesta la o viteza mai mare, lucru care te face sa devii mai alert pe timpul antrenamentului dar si mai concentrat imediat dupa aceasta. Publicatia Boston Globe a raportat ca intr-o recenzie din anul 2012 asupra unei cercetari legate de efectele exercitiilor la nivel neuronal, cercetatorii au remarcat imbunatatiri in atentia si concentrarea asupra unor activitati diferite pe o durata de pana la 10 minute.

CITEȘTE ȘI: Antrenamentul cu cele mai rapide rezultate. Durează doar 7 min pe zi!

Dispare stresul

Asociatia Americana pentru Anxietate si Depresie a estimat ca 14% din populatie face exercitii fizice pentru a se elibera de stres. Si chiar daca tinerea pasului cu antrenamentul are prin definitie un raspuns stresant (cresterea cortizolului, marirea ritmului cardiac), poate de fapt sa elibereze din negativitate – chiar si cand exercitiul in sine este stresant. Este de fapt o combinatie de factori care include fluxul mare de sange spre creier si eliberarea crescuta de endorfina in corp.

Comentarii: