NUTRITIE SANATATE

Efectul benefic al unui măr pe zi: Cum are grijă de plămânii tăi

cbsnews.com

Conform unei noi cercetări, consumul de fructe și legume este benefic pentru oricine, dar ar putea să-i ajute pe actualii și foștii fumători să prevină apariția bolilor pulmonare cronice.

Consumul de cinci sau mai multe porții zilnice de fructe, cum ar fi mere sau pere și legume cu frunze verzi poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta boli pulmonare cronice atât la foștii fumători, cât și la actualii fumători, arată o cercetare.

Fumatul este principalul factor de risc pentru dezvoltarea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), care urmează să devină a treia cauză de deces la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății 1.

Descoperirile, publicate online în jurnalul Thorax, au arătat că persoanele care au mâncat cinci sau mai multe porții de fructe și legume în fiecare zi sunt cu, respectiv, 40% și, respectiv, 34%, mai puțin susceptibile de a dezvolta BPOC – o afecțiune respiratorie care îngustează căile respiratorii, care includ bronșita și emfizemul.

CITEȘTE ȘI: Un măr pe zi ține nu doar doctorul departe, ci și posibilitatea de a face Alzheimer/ STUDIU

Nu toți fumătorii dezvoltă BPOC

Factorul de risc predominant pentru BPOC în țările cu venituri mari este fumatul, dar nu toți fumătorii dezvoltă BPOC, atrag atenția specialiștii. S-a emis ipoteza că o dietă bogată în antioxidanți poate contracara efectele oxidante nocive ale fumatului și, prin urmare, poate preveni BPOC 2.

Deși majoritatea studiilor care au legat alimentele și nutrienții antioxidanți dietetici cu BPOC au fost transversale, câteva studii de cohortă au raportat, de asemenea, asocieri între aportul mai mare de fructe și legume și o scădere mai lentă a funcției pulmonare sau o incidență mai mică a BPOC.

La noul studiu, desfășurat pe parcursul a 13 ani, au participat 44.000 de suedezi, cu vârste între 45 și 79 de ani. Aproape doua treimi au fumat la un moment dat. Aproximativ un sfert încă fumau, în timp ce aproape 4 din 10 au declarat că nu au fumat niciodată.

Bărbații au completat chestionare privind alimentația și au răspuns la întrebări legate de fumat și alte obiceiuri.

Pe parcursul studiului au apărut peste 1.900 de cazuri noi de BPOC.

Analizând datele, echipa de cercetători a stabilit că, indiferent de istoricul privind fumatul, cei care au consumat zilnic peste cinci porții din anumite fructe și legume erau cu 35 % mai puțin predispuși să dezvolte BPOC decât cei care consumaseră doar două porții zilnice.

În cazul foștilor fumători, fiecare porție suplimentară a fost asociată cu o scădere de 4 % a riscului de BPOC. Conform studiului, în cazul fumătorilor actuali, fiecare porție suplimentară a fost asociată cu o scădere de 8% a riscului de îmbolnăvire.

Specialiștii au raportat o asociere negativă și semnificativă între consumul de fructe și legume și riscul de BPOC.

Această constatare este în concordanță cu un număr mare de studii transversale și cu câteva studii longitudinale care investighează rolul aportului de fructe și legume în etiologia rezultatelor legate de BPOC.

Autorii au raportat o interacțiune semnificativă între fumat și aportul alimentar de fructe și legume bogate în antioxidanți cu privire la riscul de BPOC și au arătat că asocierile dietetice benefice au fost limitate la foștii fumători și la fumătorii actuali.

Interpretarea lor a fost că mecanismele patogene care conduc la BPOC pot fi diferite la cei care nu au fumat niciodată față de cei care au fumat, având în vedere diferite niveluri de stres oxidativ. Având în vedere că știm puțin despre ceea ce influențează susceptibilitatea la fumat, ar fi fost interesant dacă autorii ar fi prezentat și „cealaltă parte a monedei”, și anume dacă efectele fumatului asupra riscului de BPOC au fost mai mari în rândul celor cu un aport scăzut de fructe și legume, și mai mici printre cei cu un aport mare.

Limitările studiului

Studiul nu demonstrează de fapt că regimul alimentar previne boala pulmonară debilitantă. Totuși, „am putea susține că beneficiile potențiale ale unui regim alimentar sănătos ar trebui luate în considerare de clinicieni pentru a susține sănătatea plămânilor și pentru a pleda în favoarea optimizării cantității de fructe și legume, în special în cazul fumătorilor care nu reușesc să se lase de fumat”, a declarat unul dintre autorii editorialului care însoțește studiul.

Nu toate fructe și legumele protejează împotriva BPOC

Cercetătorii au elaborat teorii potrivit cărora este posibil ca antioxidanții din anumite fructe și legume să reducă presiunea asupra țesuturilor și inflamația, care duc la instalarea BPOC (bolii pulmonare obstructive cronice) și la insuficiența respiratorie.

Acestea fiind zise, s-a considerat că nu toate fructele și legumele oferă protecție. Bananele, fructele de pădure, citricele, roșiile, ceapa, usturoiul și mazărea nu au părut să reducă riscul de BPOC, potrivit studiilor.

Din perspectiva opusă, echipa de cercetători a constatat că foștii și actualii fumători care au consumat mai puțin de două porții de fructe și legume zilnic au prezentat un risc mai ridicat de BPOC față de cei care nu fumaseră niciodată și care consumau zilnic peste cinci porții de fructe și legume.

CITEȘTE ȘI: Cum să slăbești cu ajutorul merelor fără să faci eforturi prea mari

Dieta în boala pulmonară obstructivă cronică

Dacă ai fost diagnosticat cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), ceea ce mănânci poate avea un impact mare asupra modului în care te simți. Combinația potrivită de nutrienți din dietă poate ajuta la ușurarea respirației, la creșterea energiei și la îmbunătățirea calității vieții.

Alimentele greșite pot pot agrava de fapt simptomele BPOC, cum ar fi dificultăți de respirație, tuse și oboseală. Pentru a te simți mai bine, ar trebui să limitezi sau să elimini anumite alimente și băuturi.

Comentarii: