NUTRITIE SANATATE

Efectul medicinal al fructelor albastre: De ce să cauți să le consumi mai des

foodrevolution.org

Efectul medicinal al fructelor albastre: De ce să cauți să le consumi mai des. Polifenolii, care sunt substanțe chimice vegetale benefice, dau fructelor albastre nuanța lor vie. Mai exact, acestea conțin o mulțime de antociani, o clasă de polifenoli care conferă culoarea albastră.

Totuși, aceste substanțe oferă mai mult decât simpla culoare. Dietele bogate în antociani pot îmbunătăți sănătatea inimii și pot scădea riscul de obezitate, diabet de tip 2, unele tipuri de cancer și alte boli, potrivit cercetărilor.

Efectul medicinal al fructelor albastre: Afine

Afinele sunt gustoase și pline de substanțe nutritive. Acestea sunt bogate în fibre, sărace în calorii și pline de minerale importante, inclusiv mangan și vitaminele C și K.

Aceste fructe de pădure apetisante includ, de asemenea, o mulțime de antociani, care sunt antioxidanți puternici care vă protejează celulele de daunele cauzate de substanțele chimice instabile cunoscute sub numele de radicali liberi.

Antioxidanții incluși în aproximativ 300 de grame de afine pot proteja instantaneu ADN-ul de daunele provocate de radicalii liberi, potrivit unei cercetări efectuate pe zece bărbați sănătoși.

Mai mult, studiile sugerează că dietele bogate în antociani, care se găsesc în afine și în alte fructe și legume, pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului de tip 2, a cancerului și a tulburărilor neurologice precum Alzheimer.

CITEȘTE ȘI: Cel mai puternic antioxidant: Fructele care te păzesc de zeci de boli

Efectul medicinal al fructelor albastre: Mure

Murele sunt fructe de pădure dulci și nutritive de culoare albastru închis, care oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Murele includ peste 8 grame de fibre, 40% din valoarea zilnică (DV) pentru mangan și 34% din DV pentru vitamina C în doar 144 de grame.

Murele sunt printre cele mai mari surse de fructe de vitamina K, o porție oferind 24% din valoarea zilnică pentru această componentă importantă. Pe lângă faptul că este esențială pentru coagularea sângelui, vitamina K este crucială pentru sănătatea oaselor, conform Healthline.

Cercetătorii învață în prezent mai multe despre legătura dintre vitamina K și sănătatea oaselor, dar cred că deficiența de vitamina K poate fi un factor în osteoporoză, o tulburare care face ca oasele să slăbească și să se rupă ușor.

Deși legumele cu frunze verzi sunt cea mai bună sursă de vitamina K, câteva fructe – cum ar fi murele, afinele și prunele uscate – oferă, de asemenea, niveluri suficiente pentru a îți susține necesarul zilnic.

Efectul medicinal al fructelor albastre: Boabele de soc

Boabele de soc este unul dintre cele mai populare remedii de plante din întreaga lume. Acest fruct albastru poate întări sistemul imunitar, protejându-vă de gripă și răceală. De asemenea, s-a demonstrat că grăbește procesul de vindecare de diverse afecțiuni.

Studiile prezintă componentele vegetale avantajoase care se găsesc în fructele de soc pot stimula celulele imunitare robuste pentru a combate virusurile răcelii și gripei.

În plus, testele efectuate în eprubete sugerează că extractele concentrate de fructe de soc pot combate virusul gripal și îl pot împiedica să infecteze celulele, însă sunt necesare cercetări suplimentare în acest domeniu.

Persoanele cu gripă și-au revenit în medie cu 4 zile mai repede după ce au luat 4 linguri (60 ml) de un sirop concentrat de fructe de soc zilnic, în cadrul unui studiu de 5 zile, decât atunci când nu au luat suplimentul.

Aceste fructe de pădure includ, de asemenea, niveluri semnificative de vitamine B6 și C, cunoscute pentru susținerea unui sistem imunitar puternic. Pentru vitaminele C și B6, doar o cană (145 de grame) de fructe de soc asigură 58% și, respectiv, 20% din valorile zilnice.

Nu uitați că gătitul acestor fructe de pădure le-ar putea da un gust mai bun. Fructele de soc necoapte au potențialul de a vă irita stomacul atunci când sunt consumate crude.

Efectul medicinal al fructelor albastre: Struguri Concord

Strugurii Concord de culoare albastru-violet sunt un fruct nutritiv care poate fi consumat crud sau prelucrat pentru a produce vin, suc și gem.

Aceștia abundă în substanțe chimice vegetale avantajoase care au proprietăți antioxidante. Spre deosebire de strugurii mov, verzi sau roșii, strugurii Concord au concentrații mai mari ale acestor substanțe chimice. Unele studii sugerează că strugurii Concord și sucul lor pot întări sistemul imunitar, dar sunt necesare studii suplimentare.

Spre deosebire de un grup placebo, participanții la o cercetare de nouă săptămâni care au băut 1,5 căni (360 ml) de suc de struguri Concord în fiecare zi au prezentat creșteri ale nivelului de antioxidanți din sânge și un număr favorabil de celule imunitare.

În plus, o serie de studii mai mici indică faptul că strugurii Concord pot îmbunătăți starea de spirit, cogniția și funcția cerebrală dacă sunt consumați zilnic.

Efectul medicinal al fructelor albastre: Coazăze

Coacăzele negre sunt fructe de pădure foarte acide, cu o nuanță profundă, de culoare albastru-violet. Sunt delicioase atunci când sunt consumate crude, uscate sau în sucuri și gemuri. Ele ar putea fi incluse și în suplimentele alimentare.

Un antioxidant bine cunoscut și puternic, vitamina C, este deosebit de abundent în coacăzele negre. Mai mult decât dublul valorii zilnice (112 grame) din această vitamină se poate găsi într-o singură cană de coacăze negre proaspete.

Vitamina C funcționează ca un antioxidant, prevenind deteriorarea celulară și bolile pe termen lung. De fapt, dietele bogate în această vitamină pot oferi o protecție considerabilă împotriva bolilor de inimă, conform mai multor studii efectuate pe populație.

În plus, vitamina C este esențială pentru funcționarea sistemului imunitar, vindecarea rănilor și sănătatea dinților, oaselor și a pielii.

Efectul medicinal al fructelor albastre: Prunele Damson

Prunele albastre Damson sunt folosite în mod obișnuit pentru a face jeleuri și gemuri. Prunele pot fi, de asemenea, obținute prin uscarea lor.

Pentru problemele digestive, cum ar fi constipația – o afecțiune care afectează aproximativ 14% din populația lumii – prunele uscate sunt o opțiune foarte apreciată. Acestea includ o mulțime de fibre, o porție de 82 de grame are o cantitate uimitoare de 6 grame.

Prin urmare, consumul mai multor prune uscate poate avea ca rezultat scaune mai frecvente și scaune mai moi, ceea ce va facilita mișcări intestinale mai ușoare. În plus, prunele conțin sorbitol, o formă de alcool de zahăr, și alte substanțe chimice vegetale care pot ajuta la înmuierea scaunelor și la îmbunătățirea sănătății intestinale.

CITEȘTE ȘI: Fructele care scad rapid tensiunea arterială

Efectul medicinal al fructelor albastre: Roșiile albastre

Roșiile albastre, cunoscute și sub numele de roșii mov sau Indigo Rose, sunt cultivate pentru a fi bogate în antociani. Acestea au o nuanță violet-albastră datorită conținutului ridicat de antociani.

Dietele bogate în alimente cu conținut ridicat de antociani pot reduce inflamațiile, pot preveni bolile de inimă și pot îmbunătăți sănătatea ochilor și a creierului, potrivit mai multor studii.

În plus, roșiile albastre includ o serie de antioxidanți puternici suplimentari, cum ar fi licopenul, care sunt prezenți în mod normal în roșiile obișnuite. Dietele bogate în licopen au fost asociate în studii observaționale cu o incidență mai mică a bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale și a cancerului de prostată.

Fructele albastre au un gust grozav, dar au și o mulțime de avantaje pentru sănătate.Sunt bogate în nutrienți și o sursă puternică de antioxidanți, cum ar fi vitamina C și substanțe chimice vegetale avantajoase numite antociani.

Aceste fructe pot diminua inflamațiile și pot preveni bolile cronice, inclusiv bolile de inimă și diabetul de tip 2, datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Consumul zilnic al unei game de fructe albastre poate fi benefic pentru sănătatea ta.

Comentarii: