SANATATE

Efectul năucitor pe care îl are izolarea socială asupra bărbaților: De la pierdere osoasă la risc de fracturi

activeimplants.com

Efectul năucitor pe care îl are izolarea socială asupra bărbaților: De la pierdere osoasă la risc de fracturi. Izolarea socială cu care ne-am confruntat în ultimii ani, în perioada pandemiei, a fost asociată cu o multitudine de probleme în materie de sănătate, ducând inclusiv la o creștere a mortalității din toate cauzele, a problemelor cardiovasculare și a afecțiunilor psihice.

Studii anterioare au arătat că stresul psihologic este un factor de risc pentru osteoporoză și o sănătate precară a oaselor.

De altfel, izolarea socială, strâns legată de singurătate, poate duce la suferință psihologică.

Cu toate acestea, modul în care izolarea socială afectează sănătatea oaselor rămâne necunoscut.

Efectul năucitor pe care îl are izolarea socială asupra bărbaților: De la pierdere osoasă la risc de fracturi

Recent, cercetătorii au investigat modul în care izolarea socială afectează sănătatea oaselor la șoarecii masculi și femele.

CITEȘTE ȘI: Sunt mai mulți bărbați sau mai multe femei în lume?

Aceștia au descoperit că izolarea socială a fost asociată cu pierderea osoasă la șoarecii masculi, dar nu și la cei femele, potrivit studiului prezentat la ENDO 2023, reuniunea anuală a Societății Endocrine din Chicago, notează Medical News Today.

”Acest studiu raportează o descoperire importantă la animale. Un studiu translațional pentru a vedea constatările la oameni, în special la adulții în vârstă care suferă adesea de izolare socială, ar fi important pentru a înțelege dacă riscul de pierdere osoasă este mai mare în acest grup vulnerabil.

Identificarea persoanelor cu risc este primul pas pentru a preveni o problemă de sănătate precum pierderea osoasă care poate duce la fracturi și dizabilități”, a declarat dr. Nahid Rianon, profesor asistent la Geriatrie în cadrul McGovern Medical School at UTHealth Houston, neimplicat în studiu.

Efectul năucitor pe care îl are izolarea socială asupra bărbaților: Ce indică studiul

Pentru acest studiu, cercetătorii au împărțit 32 de șoareci masculi și femele în vârstă de 16 săptămâni în două grupuri.

Un grup a simulat izolarea socială prin menținerea unui singur șoarece în fiecare cușcă, în timp ce în celălalt grup, fiecare cușcă a fost împărțită de 4 șoareci, iar monitorizarea acestora a durat 4 săptămâni.

În cele din urmă, șoarecii masculi izolați au prezentat reduceri ale densității minerale osoase. Oasele care conțin mai puține minerale sunt mai puțin dense și, prin urmare, sunt mai susceptibile de a se rupe.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că fracția volumului osos și grosimea osului cortical au scăzut cu 26% și, respectiv, 9%, la șoarecii masculi izolați. Ambele măsuri indică o calitate redusă a oaselor.

O analiză suplimentară a arătat că șoarecii masculi prezentau semne de remodelare osoasă redusă, un proces care include formarea de os nou, ceea ce poate crește riscul de fractură.

Mai mult decât atât, oamenii de știință au observat că pierderea osoasă observată la masculii izolați a fost similară cu cea observată în studii anterioare în urma orchiectomiei (îndepărtarea testiculelor) și a ovariectomiei (îndepărtarea ovarelor).

În schimb, șoarecii femele din studiul actual nu au suferit nicio pierdere osoasă în urma izolării sociale.

”Lipsa de interacțiune socială ar fi putut afecta producția de testosteron și echilibrele hormonale, schimbând metabolismul osos într-un mod negativ. S-ar putea ca ciclul hormonal feminin să fie mai puțin afectat pe o perioadă de 4 săptămâni”, a precizat dr. Douglas Landry Jarvis, chirurg ortoped, neimplicat în studiu.

Efectul năucitor pe care îl are izolarea socială asupra bărbaților: Limitările cercetării

Potrivit dr. Rebecca Mountain, autorul principal al studiului, afirmă că printre limitările studiului se numără dimensiunea mică a eșantionului și lipsa de date comportamentale pentru a înțelege modul în care izolarea a afectat comportamentul depresiv sau anxios la șoareci.

CITEȘTE ȘI: Greșeala pe care o fac bărbații când urinează: Bolile pe care riscă să le facă

”Studiul este limitat de utilizarea animalelor în cuști, deci nu este un model perfect al activității umane.

Nu știu dacă autorii au raportat cât de des stăteau animalele în picioare în cuști, dar m-aș aștepta ca cele din comunitate să stea mai mult în picioare”, subliniază dr. William Buxton, neurolog, neimplicat în studiu.

De asemenea, mai spune acesta, în cazul în care rezultatele studiului vor fi dovedite și în cazul oamenilor, unul din rolurile importante l-ar putea avea consumului de alcool.

”Știm că băutura crește riscul de osteoporoză. Izolarea este un factor de risc pentru creșterea consumului de alcool, așa că alcoolul este probabil o legătură între izolare și scăderea densității minerale osoase la om”, a presupus dr. Buxton.

Comentarii: