SANATATE

Efectul Placebo. Ce este și cum funcționează

Dupa cum probabil stii deja, un medicament de tip Placebo, nu are abosolut niciun efect asupra ta, in mod real. Dar, lucrurile se schimba in momentul in care mintea intra in actiune.

Efectul placebo se produce atunci cand un pacient crede cu tarie ca un anume medicament il ajuta sa se simta mai bine, desi acea pastila nu contine elemente active care sa-i imbunatateasca starea de sanatate.

Totul se produce cu ajutorul mintii si a faptului ca acei pacienti sunt convinsi ca o anume pilula ii poate ajuta sa se simta mai bine. Acest fenomen este deja foarte cunoscut, la nivel mondial.

Nu putine sunt studiile care au aratat ca medicamentele de tip placebo functioneaza la fel de bine ca medicamentele autentice. Interventiile chirurgicale fictive s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca operatiile in sine.

Este cat se poate de adevarat ca puterea mintii sau credinta intr-un lucru anume pot produce adevarate minuni, aparand de multe ori vindecari neasteptate. Studiile au confirmat acest lucru, multi specialisti sustinand ca si medicamentele conventionale functioneaza, in parte, gratie efectului placebo.

Astfel, perceptia omului determina rezultatul. De exemplu, unii cercetatori au remarcat ca, cu cat un medicament este mai scump, cu atat are un efect mai mare asupra pacientului. Pretul este asociat cu calitatea, in general.

„Bolnavilor li s-au administrat doua tipuri de medicamente placebo. Atunci cand au auzit ca un medicament costa in jur de 1500 de dolari, iar celalalt doar 100 dolari, creierul pacientilor a raspuns in mod diferit. Astfel, cei care au luat medicamentul mai scump, au simtit imediat imbunatari, iar activitatea creierului lor a fost diferita. Acestia s-au comportat ca si cand ar fi primit une medicament real si foarte eficace”, au concluzionat cercetatorii.

De mentionat ca efectul placebo a avut succes in tratarea bolilor precum: depresia, durerile de cap, diabetul, sindromul Parkinson etc.

De ce și cum functioneaza EFECTUL PLACEBO?

Studiile in domeniu au aratat ca atunci cand un pacient crede ca primeste un tratament adecvat si se asteapta ca acesta sa functioneze, de cele mai multe ori rezultatele sunt surprinzatoare. Iata un extras dintr-un articol publicat intr-o revista de specialitate americana:

Efectul placebo poate aparea dintr-o credinta constienta in eficacitatea unui medicament, dar si dintr-o asociere subconstienta intre vindecare si experienta de a fi tratat cum se cuvine, de catre un profesionist. In acest caz, mintea reactioneaza, iar corpul se comporta ca si cum ar fi tratat, sistemul imunitar raspunzand promt.”

Alt studiu recent asupra celor care au facut acupunctura, a avut de asemenea rezultate uimitoare. Cei care au crezut cu tarie ca se vor vindeca, au simtit in curand efectele, pe cand cei care nu au crezut in aceste proceduri au continuat sa fie bolnavi.

Unii specialisti au mai remarcat si faptul ca durerea este o perceptie a creierului, in functie de informatia primita de la nervii senzitivi. Acestia au mai ajuns la concluzia ca emotiile si asteptarile pot influenta serios intensitatea durerii.

Focalizarea mentala joaca un rol foarte important. Atunci cand au fost monitorizate undele creierului s-a ajuns la o concluzie foarte interesanta. Se pare ca oamenii ii pot „comunica” creierului sa ignore semnalele senzoriale ale corpului, astfel avand capacitatea de a ignora durerea. Unii oameni isi pot antrena mintea sa filtreze anumite informatii si stari, ca durerea, recurgand la procedee de eliberare, cum ar fi meditatia.

Operatiile la genunchi in cazul artrozei, o adevarata inselatorie

Desigur ca multi spun ca efectul placebo este raspunzator de rezultatele pozitive ale tratamentelor alternative. Tot acestia sustin ca suplimentele naturale nu ar avea mare influenta asupra sanatatii, punand vindecarile miraculoase pe seama autosugestiei. Cercetatorii care cred cu tarie in acest lucru ar trebui sa-si aduca aminte ca nici medicamentele conventionale nu au un mare efect asupra starii de sanatate, beneficiile lor fiind sustinute de placebo. Unul dintre cele mai concludente exemple in acest sens sunt operatiile la genunchi, despre care se vorbeste in Jurnalul Englez al Medicinei din 2002.

Aici este explicat foarte clar ca vindecarea se afla in stransa legatura cu mintea noastra, aceasta jucand un rol urias. Astfel, a fost dezvaluit faptul ca majoritatea operatiilor de genunchi in cazul artrozei sunt o reala risipa de bani. Studiul a mai aratat ca cei care se vindeca o fac datorita efectului placebo, operatia neavand o reala contributie in acest sens. De fapt, este vorba despre capacitatea creierului tau de a induce procesul de vindecare, atunci cand tu crezi cu adevarat in acest lucru ( asa se petrece in cazul operatiei mai sus mentionate).

Concluzia: Nu a existat aproape nicio diferenta intre cei care si-au facut o operatie la genunchi in mod real si cei care doar stiau ca li s-a facut o operatie (acestia nu fusesera supusi interventiei chirugicale). Gratie efectului placebo, in ambele situatii rezultatele au fost cam aceleasi.

Cum sa beneficiezi de EFECTUL PLACEBO in viata ta

Exista nenumarate cazuri in viata ta, cand poti sa beneficiezi de efectul placebo pentru a te vindeca si a scapa de medicatie. Trebuie doar sa crezi cu adevarat in cauza ta, iar in acest fel sansele tale de reusita vor creste considerabil. Dar, mai intai, trebuie sa scapi de blocajele emotionale care-ti stau in cale, de cele mai multe ori.

Una dintre probleme este faptul ca nu crezi cu adevarat ca boala ar putea disparea. Poate o ruda apropiata a avut o afectiune similara si nu a reusit sa se vindece niciodata, transmitandu-ti si tie aceasta credinta.

De asemenea, este necesar sa te eliberezi de resentimentele pe care le ai fata de boala sau de de atasamentul inconstient fata de aceasta. Multi oameni, fara sa-si dea seama, se bucura de fapt ca primesc mai multa atentie, odata ce sunt bolnavi.

Desigur ca efectul placebo este un concept care merita toata atentia specialistilor, tocmai de aceea exista numeroase studii in desfasurare, pe aceasta tema. Este studiat mecanismul care se afla la baza acestui efect si se pare ca placebo chiar poate schimba creierul si modul in care percepem lucrurile. De exemplu, mecanismele care sunt activate de catre efectul Placebo sunt aproape aceleasi care sunt puse in functiune si de medicamentele clasice…

Oricum ai privi lucrurile, este evident ca tu ai puterea sa te vindeci de orice, atat timp cat crezi in acest lucru si ai asteptari pozitive. Aceste studii darama mitul care spune ca starea de sanatate a unui om este data, in mare parte, de genele mostenite. Tu iti poti schimba oricand soarta, nu are rost sa dai vina pe rudele tale pentru nicio afectiune.

De cele mai multe ori bolile sunt create de oameni, acestea aparand ca urmare a stresului, malnutritiei si a gandurilor negative. Tocmai de aceea, acestia au puterea de a se vindeca singuri, printr-o simpla schimbare a perceptiei si o credinta mare in propriile forte.

Definiția placebo în dicționarul medical

Preparat ce nu are rol curativ (lipsit de orice element activ) si este utilizat în locul unui medicament pentru efectul lui psihologic, zis „efect placebo”.

Preparate placebo nu se prescriu în mod obisnuit din considerente etice (înşelarea bolnavului cu un medicament care nu are efect) dar adesea medicamentele adevărate îşi datorează ceva din activitatea lor efectului placebo, în măsura în care bolnavul crede în ele.

Preparatele placebo sunt adesea utilizate in cercetarea medicala. Metoda constă în administrarea medicamen­tului de studiat unui grup de bolnavi şi a unui placebo de acelaşi aspect unui alt grup fara insa a li se comunica care este medicamentul real. Subiectii sunt informaţi asupra metodei de experimentare şi asupra naturii experienţei si se compara evoluţia tulburărilor din cadrul celor două grupuri, dacă substanţa studiată are sau nu o efect.

Foto: pixabay.com

Comentarii: