LIFESTYLE

Evită problemele în familie! Cum să ai o relație bună cu socrii

Relatia cu socrii, cu parintii partenerului de viata, pentru unii, poate fi o relatie tensionata. Poate ca te-ai saturat sa iti vezi soacra bagandu-si constant nasul in treburile tale sau te-ai saturat sa te simti criticat de socrul tau legat de serviciul tau si ca ai putea aduce si tu mai multi bani in casa.

Dar asa cum zice zicala „nu te casatoresti doar cu persoana, ci cu intreaga sa familie” aproape peste noapte, socrii devin din parintii amabili ai partenerului tau niste rude bagacioase, care parca doresc sa controleze ce se intampla in familia ta. Pun intrebari indiscrete, ofera sfaturi necerute, critica (mai mult sau mai putin subtil), vin in vizite neanuntate pentru a vedea „cum stau lucrurile”, potrivit familist.ro.

Relatia ta cu socrii depinde mult de relatia partenerului tau de viata cu acestia, cu parintii sai

Daca el a ramas oarecum dependent de parintii sai si le permite acestora sa intre invaziv in viata sa, atunci acestia se vor baga si in viata voastra impreuna. O femeie se poate simti amenintata de soacra sa, chiar geloasa pe relatia acesteia cu sotul sau (barbatul care ramane mereu „baiatul lui mama”). Un barbat se poate simti inadecvat, fiind constat criticat de catre socrul sau, facut sa creada ca nu este destul de bun.

CITEȘTE ȘI: Vizită la SOCRII? Ce MAKEUP poți purta?

Relatia cu socrii nu este usoara

Insa este important sa incerci sa mentii o relatie cat mai buna cu acestia, chiar daca nici macar nu ii placi: pentru familia ta si pentru casnicia ta. Relatia ta cu partenerul de viata poate avea de suferit atunci cand relatia cu socrii este conflictuala. Partenerul tau de viata se simte prins in mijloc: intre tine si parintii sai. Tu te plangi de parintii sai, acestia de tine: iar partenerul nu stie cum sa procedeze; orice parte ia, va iesi rau.

Ce inseamna insa o relatie buna cu socrii?

In mod sigur, nu o relatie conflictuala: a trece cu vederea peste anumite lucruri ce te irita la socrii tai, fara a starni razboi in familie. Caci o relatie conflictuala cu socrii poate conduce la o una conflictuala cu partenerul de viata: tu ii critici parintii; el/ea simte datoria sa ii apere… Bineinteles, sunt lucruri ce pot fi trecute cu vederea (precum acele sfaturi necerute sau intrebari indiscrete) si sunt lucruri care nu pot fi tolerate (precum invazia permanenta in viata voastra de cuplu). Important este si modul in care le arati socrilor tai ce vei accepta si ce nu, intr-o maniera calma, respectuoasa, insa ferma.

O relatie distanta cu socrii nu inseamna o relatie buna, chiar daca ti se pare grozav: nu ai contact decat de sarbatori cu ei, astfel ca ai scapat in marea parte a timpului de micile neplaceri. Insa a tine familia extinsa unita este un lucru benefic. A mentine o relatie buna si apropiata cu socrii ii arata partenerului de viata ca iti pasa de el – este familia sa, deci nu trebuie sa o indepartezi complet. In plus, este bine pentru copii sa petreaca timp ca o familie larga unita, sa stea cu bunicii sai si sa ii cunoasca. Bunicii joaca un rol important pentru copii: astfel ca relatia cu socrii este importanta si din acest punct de vedere.

In schimb, o relatie prea apropiata cu socrii – de genul convorbirilor zilnice si a vizitelor frecvente – poate naste alte probleme. In afara de invazia acestora in viata voastra de familie, apropierea prea mare fata de parintii partenerului de viata il/o poate deranja chiar pe el/ea: se poate simti „incoltit”, ca si cum faci echipa cu parintii sai impotriva sa. La orice neintelegere dintre voi doi, partenerul de viata se va simti nedreptatit, stiind ca parintii sai sunt de partea ta (valabil in special in cazul relatiei sotiei cu parintii partenerului sau).

Asadar, o relatie buna cu socrii inseamna gasirea unui echilibru.

CITEȘTE ȘI: NU îl plac părinții tăi? Iată ce poți face

Ce presupune o relatie buna cu socrii

Accepta faptul ca sunt parte din familie

Nu-i indeparta; incearca sa ii cunosti – poate chiar ai putea sa ii placi daca le oferi o sansa. Stabiliti zile in care sa petreceti timp in familie (mai des decat de sarbatori), in special cand aveti copii.

Nu-i lasa sa intervina in relatia ta cu partenerul de viata

Nici direct (ignora criticile lor subtile si nu porni certuri), nici indirect (evita sa ii critici prea des parintii, caci se va simti dator sa le ia apararea). Relatia ta cu partenerul de viata este prioritatea ta.

Arata-le apreciere, respect si recunostinta

Chiar daca nu prea vezi pentru ce ai fi recunoscator, a le spune „multumesc”, a le vorbi amabil, a le spune cat va ajuta ei creeaza o relatie pozitiva (cand te ajuta cu orice, nu uita sa le arati apreciere si gratitudine). Pana la urma, parintii doresc sa vada de la copiii lor un semn de apreciere si recunostinta: ofera-le aceasta, chiar daca sunt parintii partenerului tau.

Comentarii: