SANATATE

Excese care ne îmbolnăvesc: Semnele care îţi spun că mănânci prea multe proteine

healthline.com

Consumate cu măsură, proteinele sunt extrem de sănătoase. Dacă le incluzi în dietă, te ajută să slăbești, însă trebuie să ai grijă la excese, deoarece pot crește riscul infecțiilor, bolilor renale sau a cancerului.

Senzație permanentă de sete

Când mănânci proteine în exces, rinichii tăi fac un efort dublu pentru a le elimina prin urină, de aceea te poți confrunta cu o senzație puternică de sete. Din acest motiv, vei urina mai des, pierzând astfel cantități mari de sodiu, potasiu și de magneziu. Potrivit nutriționiștilor, persoanele cu o dietă bogată în proteine și cu un conținut scăzut de carbohidrați trebuie să consume mai multe fructe, legume și cereale integrale, pentru a înlocui vitaminele și mineralele pierdute, scrie clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Ce alimente au cel mai ridicat conţinut de PROTEINE

Constipație sau diaree

Dacă elimini din meniul zilnic cerealele integrale, fructele și legumele ̶ surse importante de fibre, poți ajunge să te confrunți cu unul dintre aceste două simptome: constipația sau diarea. Dietele cu un conținut ridicat de proteine pot afecta flora intestinală, deoarece corpul nu are suficiente prebiotice- un tip de fibre care contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice. Pentru a combate constipația, mănâncă mere, banane, sparanghel, ovăz sau usturoi.

Stare de spirit schimbătoare

Ți se întâmplă des să treci de la o stare la alta? Dacă răspunsul este afirmativ, cauza poate fi dieta bazată pe proteine, dar cu un conținut scăzut de carbohidrați, inclusiv surse prebiotice, acestea având un impact negativ asupra stării de spirit, pe termen lung. O alimentație săracă în elementele nutritive esențiale organismului crește șansele apariției depresiei sau a anxietății. Alimentele bogate în carbohidrați sporesc nivelul serotoninei din creier, un neurotransmițator responsabil pentru starea de bine. Alege-i pe cei cu absorbție lentă, precum cartofii dulci, orezul brun, merele, piersicile, perele sau fructele de pădure.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mănânci nimic timp de o săptămână. Variante sănătoase de post

Dereglări ale ciclului menstrual

Dacă încerci să rămâi gravidă, alegerea unei diete cu un conținut ridicat de proteine pentru o perioadă prea lungă de timp va duce, inevitabil, la dereglarea ciclului menstrual. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că organismul arde prea multe grăsimi, influențând nivelul hormonilor și fertilitatea. Corpul se află în starea de conservare, ceea ce va face imposibilă apariția sarcinii, din cauza stresului, a cantității reduse de grăsime din corp și a resurselor de hrană limitate.

Comentarii: