REVIEW

Expiră dezinfectantul de mâini? Cum îți dai seama

onnastil.ro

În ultimul an, dezinfectantul pentru mâini a fost esențial în trusa personală de îngrijire pentru a ține la distanță noul coronavirus, iar lucrurile nu se vor schimba prea curând. CDC recomandă în continuare folosirea dezinfectanților chiar și de către persoanele vaccinate pentru a încetini răspândirea coronaviruslui. Dar nu uita de un aspect important: data expirării.

Expiră dezinfectantul de mâini?

Absolut! Concenentrația dintre cei doi ingredienți activi, alcool și peroxid de hidrogen scade cu timpul. Concentrația de alcool scade în urma evaporării, iar concentrația de peroxid de hidrogen scade în un urma conversiei în apă. Vestea bună este că dacă folosești dezinfectant de mâini cu regularitate, cel mai probabil vei termina tubul chiar înainte ca acesta să expire. Mai mult, dacă nu este desfăcut și este depozitat într-un loc uscat și rece poate rezista până la 12-18 luni, scrie csid.ro.

CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă: Cum să ai o casă și mai sănătoasă

Toate produsele care se regăsesc în farmacii trebuie să aibă data expirării pe ambalaj.

Cum îți dai seama că a expirat

Pe lângă verificarea datei în care produsul expiră, nu este ușor de observat dacă dezinfectatul de mâini a expirat sau nu. Alcoolul folosit pentru aceste produse trece printr-un proces cunoscut sub numele de denaturare, proces care face produsul să nu fie potrivit pentru ingerare, informează FDA. Mai exact, nu are un gust bun, iar copiii nu vor continua să-l mănânce după ce l-au gustat.

CITEȘTE ȘI: Greșelile pe care le faci atunci când cureți baia: Pot duce la menținerea mizeriei

Nu se recomandă să miroși dezinfectantul de mâini, dar specialiștii sugerează ca acesta să fie aplicat pe o suprafață, iar dacă mirosul de alcool este la fel de intens, acesta este încă valabil. CDC recomandă să folosim dezinfectanți care conțin cel puțin 60% alcool. Un alt indicator cu privire la conținutul de alcool ține de vâscozitatea produsului. Dacă se usucă greu atunci când îl folosești, poate că este momentul să-l înlocuiești cu altul nou.

Comentarii: