SANATATE

Explicațiile medicului: Cum poţi suferi de hipertensiune şi boli renale dacă ai diabet

Foto: Pinterest.com

Hipertensiunea, sau tensiunea mărită a sângelui, se produce, uneori, în tandem cu diabetul de tip 1, 2 și diabetul gestațional. În plus, atât hipertensiunea, cât și diabetul de tip 2, sunt aspecte al sindromului metabolic, afecțiune ce include și obezitatea, bolile renale și bolile de inimă.

Atât hipertensiunea, cât și diabetul și bolile renale au cauze preexistente în comun și împărtășesc o sumă comună de factori de risc. În plus, aceste boli contribuie la agravarea simptomelor resimțite de pacient, per total. Pentru pacienții care suferă de diabet și hipertensiune și, în anumite cazuri, prezintă și o afecțiune renală, se impune o strategie holistică de tratament, pentru a putea gestiona totalitatea simptomelor.

Care este legătura dintre cele trei afecțiuni?

Potrivit unui studiu1 din 2012, diabetul și hipertensiunea adesea apar simultan și pot surveni din cauze comune. De asemenea, numeroși pacienți cu diabet și tensiune mărită suferă și de o afecțiune renală.

Printre cauzele comune ale acestor afecțiuni se numără:

  • Obezitatea
  • Inflamația în organism
  • Stresul oxidativ
  • Rezistența la insulină

O persoană care suferă deja de diabet fie nu produce suficientă insulină pentru a procesa glucoza, fie insulina produsă nu este procesată cum trebuie de organism. Insulina este hormonul care permite organismului să proceseze glucoza din alimentație și să o transforme în energie. Ca urmare a problemelor de insulină, glucoza nu poate pătrunde în celule pentru a le furniza energie și, în schimb, ajunge să se acumuleze în circulația sangvină.

Pe măsură ce sângele încărcat cu glucoză parcurge întregul organism, poate produce numeroase daune, inclusiv la nivelul vaselor sanguine și al rinichilor. Aceste organe joacă un rol esențial în menținerea unei tensiuni arteriale normale. Așadar, în momentul în care vasele sanguine și rinichii nu funcționează normal, tensiunea crește, ceea ce poate crește și riscul de complicații.

O analiză2 publicată în Journal of the American College of Cardiology (JACC) în 2015, efectuată pe o cohort de peste 4 milioane de adulți, sugerează că persoanele cu hipertensiune prezintă un risc mai crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Unul din motivele din spatele acestui fenomen este inflamația crescută în organism, scrie doc.ro.

Posibile complicații

Impactul combinat al diabetului, hipertensiunii și al afecțiunilor renale poate crește riscul de boli de inimă, precum și alte complicații. Potrivit celor mai recente cercetări, aproximativ 30% dintre persoanele cu diabet de tip 1 și undeva între 50% și 80% dintre cei cu diabet de tip 2 suferă de hipertensiune și de afecțiuni ale rinichilor, numai în Statele Unite.

CITEŞTE ŞI: Specialiștii răspund: Poți face diabet dacă mănânci prea multe fructe?

Există 3 modalități prin care nivelul de glucoză în sânge poate afecta tensiunea arterială și rinichii:

1. Vasele de sânge pierd din elasticitate.
2. Cantitatea de fluid din corp crește, afectând performanța rinichilor.
3. Rezistența la insulină poate presupune procese auxiliare ce cresc riscul de hipertensiune. Un bun control al nivelului de zahăr în sânge, precum și al tensiunii arteriale, pot preveni posibilele complicații.

Factori de risc

Hipertensiunea și diabetul, dar și anumite afecțiuni renale, prezintă factori de risc asemănători, cum ar fi:

  • Obezitatea și excesul de grăsime corporală
  • Un stil alimentar nesănătos
  • Sedentarismul
  • Stresul și lipsa igienii somnului
  • Fumatul
  • Înaintarea în vârstă
  • Un nivel scăzut de vitamina D

În plus, istoricul în familie de afecțiuni renale, hipertensiune și diabet pot reprezenta factori de risc importanți în moștenirea acestor boli. De asemenea, cei care au suferit de curând un atac de cord sau au probleme renale care necesită dializă, precum și probleme de vedere sau boală vasculară periferică, prezintă un risc mai crescut de complicații.

Printre alți factori ce pot crește riscul de hipertensiune se numără:

  • O alimentație bogată în grăsimi și sodiu
  • Un consum crescut de alcool
  • Un nivel scăzut de potasiu în organism
  • Alte boli cronice, precum apneea în somn sau artrită inflamatorie și, desigur, boli renale

Măsuri de prevenție

Stilul de viață joacă un rol esențial în prevenirea acestor 3 afecțiuni interconectate. Pentru persoanele supraponderale, scăderea în greutate este o modalitate foarte bună de a reduce riscul de diabet și de hipertensiune. Potrivit CDC, acest lucru poate opri chiar și prediabetul din a se transforma în diabet. Activitatea fizică regulată este, la rândul său, foarte importantă, pentru că poate scădea tensiunea arterială și susține metabolizarea glucozei, pe lângă alte beneficii pentru sănătate.

În prezent, experții în sănătate recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe zi sau 75 de minute de activitate intensă, cum ar fi un antrenament cardio. Activitatea fizică moderată poate cuprinde orice de la o plimbare în parc la înot lejer.

CITEŞTE ŞI: Primele semne ale diabetului se pot vedea pe piele: La ce să fii atent

Pentru cei care sunt sedentari de mult timp, se recomandă ca, înainte de a începe să facă mișcare de efort mediu spre intens, să consulte un medic. În ceea ce privește prevenirea diabetului, a bolilor renale și a hipertensiunii este, de asemenea, foarte important, de adoptat un regim alimentar sănătos și echilibrat. Așadar, accentual trebuie să cadă pe fructi și legume proaspete, alimente bogate în fibre, inclusiv cereal integrale, un consum limitat de sare și zahăr și evitarea grăsimilor nesănătoase, precum cele trans. De asemenea, hidratarea este crucială pentru menținerea sănătății rinichilor.

Cei cu diabet vor trebui să controleze aportul de carbohidrați și să își poată măsura singuri, la nevoie, nivelul de zahăr din sânge, pentru a se asigura că afecțiunea este sub control.
Consumul de alcool poate produce numeroase neplăceri, mai ales dacă vorbim de un consum ridicat și frecvent. În acest sens, specialiștii recomandă maxim o băutură alcoolică pe zi, pentru femei, și două băuturi alcoolice pe zi, pentru bărbați. În seria băuturilor admise intră o bere de 330 ml, un pahar de vin de 200 ml sau 200 ml de tărie, cum ar fi whiskey, gin sau vodcă.

Atenție la cocktailuri, deoarece sunt bogate în zahăr. Apa mineral este opțiunea recomandată pentru diluarea băuturii alcoolice. Te poți consulta cu medicul tău curant cu privre la cantitatea de alcool recomandată dietei tale.

Comentarii: