NUTRITIE SANATATE

Alimentele care stimulează creierul: Cresc puterea de concentrare şi reduc stresul

goodtoknow.co.uk

Alimentația sănătoasă, corespunzătoare vârstei și stilului nostru de viață ne ajută să avem o sănătate de fier, atât fizică, cât și psihică. Anumite alimente stimulează activitatea creierului și ne mențin materia cenușie la cote maxime. Așadar, iată ce trebuie să consumăm cu precădere pentru o minte agilă.

Cereale integrale

Acestea ajută la o putere de concentrare mai mare. Ca și restul corpului, și reierul are nevoie de energie. Abilitatea de concentrare vine dintr-un aport de alimente bogate în glucoză, care trece din sânge în creier. Alege să consumi cereale integrale care au un indice glicemic scăzut – cele care difuzează lent glucoza în sange și care ne mențin, astfel, alerți mental întreaga zi.

Pește gras

Acizii grași esențiali nu pot fi produși de către organism, ceea ce înseamnă că trebuie aduși prin alimentație. Cei mai eficienți acizi omega 3 vin din peștele gras sau din soia, semințe de dovleac și din nuci. Aceste grăsimi sunt importante pentru buna funcționare a creierului, a inimii, a articulațiilor. Principalele surse de acizi grași sunt somonul, păstrăvul, macroul, heringul, sardinele – acizii grași scad riscul apariției demenței și a Alzheimerului, ne ajută să facem față mai bine stresului și contribuie la producerea de serotonină, hormonul responsabil cu buna dispoziție.

CITEŞTE ŞI: Îndemnul nutriționistului Mihaela Bilic: Nu te feri de grăsime! Hrănește creierul

Afine

Aceste fructe de pădure ajută la întărirea memoriei pe termen scurt.

Roșii

Roșiile conțin licopen, un antioxidant puternic care ajută la protejarea împotriva radicalilor liberi – puterea distrugătoare a acestora favorizează apariția demenței și a Alzheimerului. Roșiile sunt cele mai eficiente când sunt gătite cu puțin ulei de măsline, acesta favorizează absorbția tuturor nutrienților.

Ouă

Vitamina B și B12 și acidul folic reduc nivelul homocisteinei din sânge, compus responsabil de apariție a atacului cerebral sau a bolii Alzheimer.

Coacăze

Aromatele fructe sunt bogate în vitamina C, responsabilă și de creșterea agilității mentale. Vitamina C luptă împotriva degenerării creierului și ajută la lupta împotriva stresului și a anxietății. Alte surse bogate de vitamina C mai sunt ardei grași, citricele si broccoli.

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac sunt bogate în zinc, un mineral valoros pentru agilitatea memoriei și a gândirii. Aceste semințe sunt bogate în magneziu, vitamina B și triptofan, precursorul serotoninei.

CITEŞTE ŞI: ATENȚIE: Sănătatea creierului este afectată, în mod esențial, de acest organ

Opinia specialistului

Gianluca Mech, nutriționist, gianlucamech.ro

”Creierul are nevoie de mult combustibil bun pentru a menține concentrarea pe parcursul zilei”
Alimentele pe care le consumăm zi de zi pot avea un foarte mare impact asupra structurii și sănătății creierului nostru. O dietă corectă poate susține atât funcția creierului pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Creierul este un organ cu consum energetic, care folosește aproximativ 20% din caloriile pe care le consumăm zilnic, așa că are nevoie de mult combustibil bun pentru a menține concentrarea pe parcursul zilei. Acesta necesită, de asemenea, o mulțime de subtanțe nutritive pentru a rămâne sănătos.

Acizii grași Omega-3, de exemplu, ajută la construirea și repararea celulelor creierului, iar antioxidanții reduc stresul și inflamația celulară, împiedicând astfel îmbătrânirea creierului și apariția unor tulburări neurodegenerative, precum boala Alzheimer.

Comentarii: