NUTRITIE SANATATE

Ne facem rău singuri! Cele mai comune combinații de alimente pe care nutriționiștii le interzic

Alimentele sunt digerate cu usurinta atunci cand sunt combinate in mod corect. Altfel, stomacul poate intampina probleme in timpul digestiei si astfel apar tulburari precum constipatia, diareea, greata, arsurile si nu numai.

Carne cu paine/ paste/ cartofi

Carnea nu trebuie asociata niciodata cu alimentele bogate in carbohidrati. Asta pentru ca stomacul nu poate digera asa cum trebuie aceasta combinatie si vor aparea simptomele indigestiei. Stomacul are nevoie de cel putin o jumatate de ora intre aceste doua categorii de alimente. Pentru a usura digestia, consuma carnea alaturi de salate proaspete, iar cartofii si alte alimente bogate in carbohidrati fie singure, fie tot alaturi de o salata.

Paste cu sos de rosii

O combinatie des intalnita si considerata sanatoasa, pastele cu rosii, poate cauza senzatia de oboseala acuta dupa masa intrucat stomacului ii este greu sa digere combinatia de carbohidrati (pastele) si mancare acida (sosul de rosii).

Fructe cu orice alt aliment

Fructele contin zaharuri simple care nu au nevoie sa fie digerate si nu petrec mult timp in stomac. Alte alimente, precum cele bogate in grasimi, proteine sau amidon, petrec mai mult timp in stomac intrucat au nevoie sa fie digerate. Potrivit doc.ro, atunci cand mananci un fruct dupa masa, zaharurile din fructe petrec prea mult timp in stomac si incep sa fermenteze, lucru care nu se intampla daca alegi sa consumi fructele pe stomacul gol.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii, surprinși de rezultatele unui studiu: Ce efect are cafeaua asupra inimii

Studiu științific: Condimentul-minune care te scapă de depresie și întărește memoria

Cereale cu lapte

La fel ca si fructele, si laptele este recomandat sa se consume singur, cu cateva ore dupa si inainte de urmatoarea masa. Asociat cu cereale, laptele este foarte greu de digerat si produce tulburari digestive.

Briose si suc de fructe

Aceasta combinatie vine la pachet cu multe calorii dar cu foarte putini nutrienti. Daca iti incepi ziua cu o asemenea gustare, dupa ora pranzului foamea si poftele nesanatoase te vor ataca. Lipsa proteinelor si a fibrelor, combinata cu cantitatea mare de zahar, iti vor da glicemia peste cap.

Fasole si branza

Aceasta combinatie se regaseste in mod deosebit in preparatele specific mexicane precum faimosii naschos. Proteinele din produsele lactate asociate cu fasolea ingreuneaza extrem de tare digestia si produc balonare si flatulenta.

Omleta cu branza si carne

Combinatiile de mai multe proteine ingreuneaza si ele digestia asa ca e mai bine sa ne concentram asupra unui singur tip de proteine la o masa. Alege, mai degraba, o omleta vegetariana.

CITEȘTE ȘI: De ce trebuie să eviți tocurile ÎNALTE

Lipsă de concentrare la ore? Ce fructe să-i dai copilului ca să fie MAI ATENT

Sandvis cu branza topita

Proteinele din branza si amidonul din paine nu fac echipa buna impreuna. Atat proteinele cat si amidonul au nevoie de enzime diferite, dar si de un nivel de aciditate diferit pentru a fi digerate. Consumate impreuna, acestea obliga stomacul sa digere prima data proteinele, nu alimentul bogat in amidon. Amidonul nedigerat fermeteaza si se descompune, cauzand probleme digestive.

Comentarii: