LIFESTYLE

O fostă asistentă medicală, prima femeie episcop al Londrei

Foto: dailymail.co.uk

Sarah Mullally a fost numită episcop al Londrei, fiind prima femeie care ocupă această funcţie, una dintre cele mai înalte din cadrul Bisericii Anglicană.

Ea îi va succeda lui Richard Chartres şi va deveni cea de-a 133-a persoană care va deţine acest post subordonat numai arhiepiscopului de Canterbury şi arhiepiscopului de York în cadrul ierarhiei bisericii.

Mullally, în vârstă de 55 de ani, a declarat că nominalizarea sa este o mare onoare. „După ce am trăit şi lucrat în Londra peste 32 de ani, perspectiva că mă voi întoarce aici mă duce cu gândul la întoarcerea acasă”, a adăugat în cadrul unui comunicat proaspătul episcop de Londra.

CITEȘTE ȘI: De ce VERIGHETA se poartă pe cel de-al patrulea deget al mâinii stângi?

Mullally este căsătorită şi are doi copii, relatează Agerpres.

Instalarea sa oficială ca episcop va avea loc la Catedrala Saint Paul din Londra la începutul acestui an.

Înainte de hirotonire, în 2001, ea a ocupat funcţia de Asistentă Şefă pentru Anglia (Chief Nursing Officer for England), fiind cea mai tânără persoană numită în acest post.

CITEȘTE ȘI: Adormi greu? Te trezești noaptea? Iată la ce boli GRAVE ești expus/ STUDIU

Mullally a devenit episcop de Crediton în sud-vestul Angliei în 2015.

Biserica Anglicană a permis în 1994 femeilor să ocupe funcţia de preot, însă numirea primei femei episcop a venit abia în 2014, după ani de eforturi din partea moderniştilor de a învinge opoziţia taberei tradiţionaliştilor. Prima femeie numită de Biserica Anglicană într-o astfel de funcţie este Libby Lane, care a devenit episcop de Stockport. Tot în 2014 a fost numită şi a doua femeie în fruntrea unei episcopii, Alison White, episcop de Hull (nord-estul Angliei).

CITEȘTE ȘI: Stai mult la CALCULATOR? Iată ce posturi trebuie să eviți!

Comunitatea internaţională a anglicanilor rămâne profund divizată pe tema prezenţei femeilor în rândul clerului. În prezent, există femei care ocupă funcţia de episcop în Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, însă bisericile anglicane din unele ţări aflate în curs de dezvoltare, în special din Africa, încă nu permit hirotonirea femeilor, notează Agepres.

Comentarii: