NUTRITIE SANATATE

Grapefruit şi varză de Bruxelles: beneficiile gustului amar din alimente

Grapefruit şi varză de Bruxelles: beneficiile gustului amar din alimente. Cicoarea, grapefruitul şi varza de Bruxelles au un lucru în comun: conţin compuşi care activează receptorii de gust amar de pe limbă. Deşi alimentele amare ar putea să nu fie preferatele tuturor din cauza gustului lor, este recomandabil să le includem în dietă, deoarece sunt hrănitoare şi contribuie la sănătatea generală.

Grapefruit şi varză de Bruxelles: beneficiile gustului amar din alimente

Christina Esser, lector la Universitatea Germană de Prevenţie şi Management al Sănătăţii, explică acest fenomen.

Gustul amar ne semnalează că ceva poate fi otrăvitor. Prin urmare, multe plante produc substanţe amare pentru a se proteja de prădători. Astfel se explică de ce nu ne place prima dată când încercăm cafeaua şi de ce mulţi copii urăsc varza de Bruxelles.

CITEȘTE ȘI: Gustul amar în gură: Mai mult decât o neplăcere – Bolile pe care le-ar semnala

Substanţele amare ajută digestia, îmbunătăţesc producţia de acid din stomac şi bilă, ceea ce facilitează digestia alimentelor grase. Alimentele amare reduc, de asemenea, foamea şi scad pofta de dulce – un beneficiu nu numai pentru persoanele cu diabet sau supraponderali.

Potrivit dr. Esser, substanţele amare au şi un efect antiinflamator şi pot reduce riscul de boli de inimă.

Adăugarea alimentelor amare în dietă trebuie făcută pas cu pas. Un sfat este combinarea componentelor amare şi dulci. „Salata verde şi cicoarea amestecate cu seminţe de rodie şi un dressing dulce-picant sunt un început delicios”, susţine Christina Esser.

Se recomandă prudenţă dacă, de exemplu, dovleceii, castraveţii sau dovleacul au un gust amar. Aceste legume nu ar trebui să aibă gust amar şi dacă au, conţin substanţe toxice nedorite.

CITEȘTE ȘI: Cum gătim pieptul de pui pentru a rămâne carnea fragedă

În cazul consumului de grapefruit sau de suc de grapefruit, nu trebuie neglijat faptul că poate slăbi sau întări efectul medicamentelor. Acest lucru se aplică, de exemplu, medicamentelor care scad colesterolul sau celor administrate pentru boli cardiovasculare. Unele suplimente nutritive au la bază extracte de plante care conţin substanţe amare, cum ar fi capsulele cu extract de anghinare, potrivit dariknews.bg.

Comentarii: