SANATATE

Greșelile zilnice care cresc riscul de răceală: Cum ne punem singuri în calea bolii

goodnews.info.ro

Nimeni nu vrea să se îmbolnăvească, dar cumva se întâmplă mereu. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să evitați să răciți.

Spălați-vă pe mâini în mod necorespunzător

Știți cât de important este să vă spălați pe mâini pentru a vă feri de germeni, dar poate nu vă dați seama că probabil vă spălați pe mâini în mod incorect și nu suficient de des. „Spălarea mâinilor cu săpun blând și apă caldă timp de 20 de secunde sau mai mult este tehnica corectă”, spun experții.

CITEȘTE ȘI: Durere de cap, răceală sau febră? Medicamentele care nu trebuie să îți lipsească din casă

Mergi lacumpărături când e cel mai aglomerat

Există probabil o mulțime de moduri în care poți greși de Black Friday, dar cea mai mare greșeală ar putea fi mersul la mall. Cu cât locul este mai aglomerat, cu atât este mai probabil să intrați în contact cu germenii răcelii. „În timpul sărbătorilor, constatăm că ritmul frenetic al vieții îi determină pe oameni să ia decizii greșite în legătură cu o serie de lucruri, inclusiv decizia de a merge la cumpărături în ciuda faptului că sunt bolnavi”, spun experții.

Stați aproape de cealaltă persoană în timp ce vorbiți

Printre altele, o parte din prevenirea răcelii și a gripei constă în păstrarea distanței față de persoanele bolnave. „Evitați să stați la mai puțin de cinci metri de o persoană despre care credeți că ar putea fi răcită pentru mai mult de cinci minute”, spun medicii. Ar putea fi chiar mai bine să păstrați distanța cu totul, pentru că nu se știe niciodată cine ar putea fi bolnav.

Vă roadeți unghiile

„Mușcatul unghiilor și atingerea feței aduc microorganismele în organism prin nas, gură sau ochi, unde se atașează și invadează restul corpului”, spun medicii. Germenii se pot bloca sub unghii, ceea ce poate însemna că le mănânci la propriu.

Nu ștergeți aparatul la care lucrați din sala de fitness

Nu vreți să fiți persoana bolnavă enervantă de la sala de sport – dar nu se știe niciodată când cineva ar putea să fi folosit banda de alergare înaintea dumneavoastră, așa că este important să nu săriți peste procedurile de curățare de rutină. „Practicați ștergerea tuturor aparatelor cu un șervețel pe bază de alcool înainte și după utilizare și spălați-vă pe mâini înainte de a mânca sau de a bea”, recomandă experții.

Lăsați viața să vă streseze

Ar putea stresul să vă îmbolnăvească? Cercetările arată că persoanele supuse unui stres cronic sunt mai predispuse să răcească. „S-a demonstrat că factorii de stres psihosocial cresc susceptibilitatea la boli”, spun experții în medicină internă. „Acest lucru s-a dovedit a fi valabil atât pentru bolile de inimă, cât și pentru infecții, cum ar fi infecțiile respiratorii sau răceala comună.”

Nu faci curat cum trebuie

S-ar putea să nu speli suficient de mult obiectele de zi cu zi, inclusiv pe cele care pot găzdui germeni care cauzează răceala în casă sau la birou, cum ar fi telefonul mobil, mânerele ușilor, telecomenzile, întrerupătoarele de lumină și tastaturile. „Mâinile noastre devin unul dintre cele mai comune mijloace de transmitere a agenților infecțioși de la o persoană la alta”, spun experții.

CITEȘTE ȘI: Atenție la aceste simptome – Cum știi că răceala se transformă în pneumonie

Nu bei destulă apă

S-ar putea să ai nevoie de aceste trucuri geniale pentru a te asigura că bei suficientă apă, pentru că dacă nu faci acest lucru ți-ar putea crește șansele de a te îmbolnăvi. „A bea prea puțin lichid poate duce la deshidratare, ceea ce poate afecta energia, somnul și capacitatea organismului de a procesa și elimina toxinele”, spun experții. „Când acest lucru este perturbat, sistemul imunitar slăbește în mod natural, ceea ce poate crește riscul de îmbolnăvire.”

Comentarii: