SANATATE

Hipoclorhidria – una dintre cele mai neplăcute boli asociate stresului. Cum se poate trata

Hipoclorhidria este afectiunea caracterizata de aciditatea prea mica la nivelul stomacului. Persoanele care sufera de aceasta conditie pot avea de-a face cu probleme digestive, deficit nutritional ori infectii gastrointestinale.

Auzim tot mai des in ultimul timp despre aciditatea crescuta la stomac, insa si lipsa aciditatii poate fi la fel de periculoasa. Pacientul care sufera de hipoclorhidrie nu produce suficient acid clorhidric (n.r. suc gastric). Sucurile gastrice, impreuna cu anumite enzime digestive, ajuta la descompunerea alimentelor. Potrivit doc.ro, acestea ajuta organismul sa absoarba anumiti nutrienti si sunt responsabile si pentru uciderea bacteriilor si a altor agenti externi, astfel incat sa previna infectiile.

Cauzele hipoclorhidriei

Printre cele mai frecvente cauze ale acestei afectiuni se numara:

Varsta – pe masura ce imbatranim , stomacul produce tot mai putine sucuri gastrice. De aceea, hipoclorhidria apare, in general, la persoanele de peste 65 de ani.

CITEȘTE ȘI: Medicii trag un semnal de ALARMĂ: Cum se transmite bacteria care poate cauza CANCER la stomac

Stresul – stresul cronic poate cauza, de asemenea, aceasta problema.

Medicamentele – unele tratamente medicamentoase pot afecta sucurile gastrice. De pilda, tratamentele indelungate cu medicamente antiacide folosite pentru combaterea refluxului gastroesofagian pot reduce capacitatea organismului de a produce sucuri gastrice. Si folosirea excesiva a antiinflamatoarelor nesteroidiene poate avea acelasi efect.

Infectiile bacteriene – la nivel mondial, peste 50% din populatie este infectata cu bacteria Helicobacter pylori. Aceasta infectie poate contribui la reducerea aciditatii stomacului, astfel incat sa apara hipoclorhidria.

Deficitul de zinc – zincul este necesar pentru productia acidului gastric. Lipsa acestuia poate cauza hipoclorhidrie.

Interventie chirurgicala la nivelul stomacului – unele interventii chirurgicale pot reduce cantitatea de sucuri gastrice produsa de stomac.

Simptome hipoclorhidrie

Balonare
Diaree/ constipatie
Sensibilitati alimentare
Flatulenta
Caderea parului
Arsuri
Infectii intestinale
Greata
Deficit de nutrienti – de pilda, lipsa de fier sau de vitamina B12
Dureri de stomac
Unghii subtiri
Prezenta resturilor alimentare nedigerate in materiile fecale.

CITEȘTE ȘI: Specialiştii au făcut publică lista alimentelor INTERZISE: Ce nu ai voie să mănânci dacă suferi de gastrită

Diagnosticare hipoclorhidrie

Pentru a diagnostica aceasta afectiune, medicul va analiza istoricul medical al pacientului si va realiza examinarea fizica. Totodata, medicul poate testa aciditatea stomacului cu ajutorul unei capsule. Aceasta video-capsula endoscopica transmite, dupa ce ajunge in stomac, informatii cu privire la nivelul aciditatii stomacului.

Aciditatea este stabilita in functie de pH – pH-ul intre 3 si 5 indica hipoclorhidrie, in timp ce pH-ul mai mic de 3 este specific aciditatii normale. Daca valoarea pH-ului este mai mare de 5, inseamna ca sucurile gastrice lipsesc cu desavarsire.

Daca aceasta analiza confirma hipoclorhidria, medicul va face si analize de sange pentru a vedea daca exista deficit de fier sau alte carente nutritionale.

Tratament hipoclorhidrie

Tratamentul este stabilit in functie de cauza hipoclorhidriei.

Antibioticele – acestea sunt folosite daca infectia cu bacteria H. pylori a cauzat reducerea aciditatii stomacului. Pentru combaterea acestei bacterii, se folosesc cel putin doua antibiotice in acelasi timp. Atunci cand se foloseste un singur antibiotic, bacteria capata rezistenta la acesta.

CITEȘTE ȘI: Tulburările digestive asociate cu ÎNAINTAREA în vârstă

Schimbarea tratamentului medicamentos – daca hipoclorhidria a aparut in urma unui tratament indelungat pe baza de antiacide, medicul va modifica tratamentul folosit pentru combaterea aciditatii stomacale.

Enzime digestive – enzimele digestive pot fi si ele folosite pentru combaterea aciditatii reduse de la nivelul stomacului. Daca varsta este cauza pentru care a aparut hipoclorhidria, atunci suplimentele cu enzime digestive pot fi de mare ajutor.

Modificari la capitolul stil de viata pentru combaterea hipoclorhidriei

Reducerea stresului este extrem de importanta pentru o sanatate digestiva fara cusur. Se recomanda, in acest sens, practicarea sportului in mod regulat, practicarea meditatiei si a tehnicilor de relaxare, practicarea yoga, acupunctura si masajul.

Si modificarea obiceiurilor alimentare este utila pentru ameliorarea hipoclorhidriei – in acest sens, se recomanda:

Evitarea alimentelor care se digera foarte greu (grasimi, prajeli).
Mestecarea indelungata a mancarii.
Evitarea meselor tarzii in noapte.
Evitarea somnului de dupa masa.

Comentarii: