SANATATE

Important! De ce TREBUIE să urinezi după ce faci sex

Foto: Pinterest.com

Ca femei, am auzit în nenumărate rânduri că este musai să urinăm după actul sexual pentru a evita infecţiile tractului urinar, iar asta este una dintre acele reguli nescrise pe care puţini le iau în calcul.

Bineînţeles, asta nu înseamnă că imediat ce s-a terminat partida de sex trebuie să sari din pat şi să fugi la baie. Da, este foarte important să urinezi după ce faci sex şi iată mai exact de ce.

Infecţiile tractului urinar

Ce sunt mai exact infecţiile tractului urinar? Potrivit Clinicii Mayo, de cele mai multe ori acestea afectează vezica sau uretra. Infecţiile tractului urinar apar atunci când bacteriile ajung la uretră şi se multiplică. De acolo, pot ajunge la vezică sau rinichi, în special atunci când nu sunt tratate.

Femeile sunt mult mai predispuse riscului de a se confrunta cu infecţiile urinare spre deosebire de bărbaţi, menţionează Clinica Mayo. Motivul? Lungime uretrei este mai mică decât la bărbaţi, ceea ce înseamnă că bacteriile au o distanţă mai mică de parcurs. De asemenea, uretra este mai aproape de vagin şi anus, iar astfel bacteriile de acolo pot ajunge mai rapid către uretră şi pot provoca infecţii urinare.

CITEȘTE ȘI: Activitatea cu beneficii uimitoare – Îţi prelungeşte viaţa, te fereşte de boli, îmbunătăşete viaţa sexuală

Acum probabil te întrebi ce legătură au sexul şi infecţiile urinare. Ei bine, sexul este de cele mai multe ori asociat infecţiilor urinare, deoarece în timpul penetrării se introduc bacterii către uretră şi tractul urinar.

Infecţiile tractului urinar: cum pot fi prevenite dacă urinezi după sex

Atunci când urinezi după ce faci sex elimini bacteriile înainte ca acestea să ajungă către vezică. Aşa cum urinatul înainte şi duăpă sex scade şansele apariţiilor infecţiilor urinare, dar asta nu înseamnă că trebuie să te forţezi dacă nu simţi nevoia, dar nu lăsa să treacă prea multe ore fără să ajungi la toaletă.

Cum mai pot fi prevenite infecţiile tractului urinar?

Pentru început, dacă simţi nevoia să urinezi, nu te abţine

Dacă amâni momentul şi ţii urina prea mult în vezică, permiţi extinderea bacteriilor şi te confrunţi şi cu un disconfort. Clinica Mayo oferă câteva sfaturi interesante de igienă care ne pot ţine departe de infecţiile tractului urinar:

Şterge-te din faţă în spate

În felul acesta ţii bacteriile din zona rectului la distanţă de vagin şi uretră.

Bea multă apă

Într-o zi ideal este să consumi între şase şi opt pahare de apă. În felul acesta vei urina mai des şi vei îndepărta constant bacteriile din tractul urinar.

Evită produsele de igienă intimă

În primul rând, nu avem nevoie de ele. Pentru o zonă inimă curată este nevoie doar să ne spălăm vulva cu apă călduţă şi un gel cu formulă delicată. În al doilea rând, produsele de igienă intimă pot irita uretra, iar astfel pot apărea mai des infecţiile.

CITEȘTE ȘI: Sfaturi pentru o viață sexuală normală: Care sunt cauzele vaginului uscat

Schimbă metodele contraceptive

Unele metode contraceptive precum diafragmele sau prezervativele cu spermicide pot creşte riscul apariţiei infecţiilor tractului urinar.

Există persoane care se pot confrunta mai des cu infecţiile tractului urinar, iar asta din cauza unor factori de risc precum diabetul, pietrele la rinichi sau anomalii ale tractului urinar. Dacă ai mai mult de două episoade de infecţii în ultimele şase luni sau trei episoade într-un an, consideră că eşti mai pronunţată infecţiilor urinare.

Comentarii: