SANATATE

Important pentru prevenirea răspândirii coronavirusului: Unghiile trebuie îngrijite în mod special

Foto: Pinterest.com

Multe dintre femei aleg să-şi facă manichiura la salon. Nimic greşit în asta, în fond ţine de igienă şi ştiţi cum se spune, ”mâinile sunt cartea de vizită a unei femei”. Pentru că unul dintre subiectele abordate în această perioadă este coronavirus, dar şi modalităţile prin care ne putem proteja împotriva acestui virus, trebuie să menţionăm că şi manichiura poate fi un real pericol pentru sănătatea noastră. Ne plac unghiile lungi, dar nu întotdeauna ne gândim câte bacterii şi câţi germeni se strâng sub unghie.

În decembrie 2019 a fost raportată prezenţa virusului COVID-19 în Wuhan, o regiune a Chinei, care s-a răspândit atât în Statele Unite, cât şi în Europa. Potrivit Centrului de Prevenţie şi Control al Bolilor, virusul poate fi transmis de la o persoană la alta prin contactul apropiat, strănut sau tuse. Din acest motiv este foarte important să ne spălăm cât se poate de des pe mâini, fiind una dintre modalităţile prin care ne putem proteja sănătatea. În plus, trebuie să evităm să ne atingem faţa sau să punem mâna la gură sau ochi.

CITEȘTE ȘI: Procedura de testare pentru coronavirus: Ce este și cum se desfășoară

Unghii scurte și tăierea lor des

Specialiştii menţionează că şi în cazul femeilor care poartă unghiile lungi este nevoie ca acest obicei să fie făcut corect, mai exact să stea 20 de secunde şi să-şi cureţe unghiile atunci când se spală pe mâini. Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor sugerează să ne ”ţinem unghiile scurte şi să le tăiem cât mai des pentru a preveni răspândirea germenilor şi infecţiile de la nivelul unghiilor”. De asemenea, evită să-ţi tai cuticulele, deoarece acestea ”acţionează ca o barieră care previne infectarea”, potrivit csid.ro.

În cazul în care nu-ţi doreşti să renunţi la unghiile lungi este nevoie de o îngrijire adecvată. Mai exact, experţii sugerează să ne spălăm mâinile cât se poate de bine, cu apă şi săpun, atât pe mâini, palme, între degete şi sub unghii. Pentru a te curăţa sub unghii poţi folosi o perie delicată.

Acest obicei ar trebui practicat înainte, în timpul şi după prepararea mâncării, înainte să mănânci, după ce ai tuşit sau strănutat (întotdeauna trebuie să strănunţi sau să tuşeşti în cot sau şerveţel). Ideal este să foloseşti săpunul lichid pentru că nu intră în contact cu alte suprafeţe/ persoane, iar după acest proces poţi utiliza şi dezinfectantul de mâini sau chiar în cazul în care nu ai apă şi săpun la îndemână.

CITEȘTE ȘI: Mihaela Bilic recomandă: Alimentele care ne cresc imunitatea și ne ajută în lupta împotriva coronavirusului

De ce este important să te speli sub unghii?

De cele mai multe ori avem tendinţa de a ne duce mâinile la gură sau să ne roadem unghiile atunci când suntem stresaţi. Astfel introducem germenii în cavitatea bucală sau pielea din jurul unghiei se poate rupe, fiind momentul ideal pentru bacterii să pătrundă prin rana provocată.

Comentarii: