SANATATE

Imunitatea și memoria, primele victime – Efecte devastatoare ale somnului insuficient

Foto: Pinterst.com

Probabil aţi auzit expresia „somn de frumuseţe“, însă puţini ştiu că acesta se referă la faptul că în timpul somnului corpul lucrează din greu pentru a produce un tip specific de hormon de creştere, precum şi pentru a reîmprospăta şi repara celulele.

Privarea de somn este o problemă pentru multe persoane, lipsa odihnei fiind unul din factorii importanţi care duc la problemele de sănătate.

Ce se întâmplă cu organismul când nu dormim suficient:

Probleme de memorie şi concentrare

Pe lângă odihna fizică, somnul este vital şi pentru reechilibrarea minţii. Atunci când oamenii sunt treziţi, creierul produce în mod activ o substanţă chimică numită adenoisne, un produs secundar al activităţii celulare, potrivit adevarul.ro. O acumulare a acestei substanţe chimice determină somnolenţa, iar în timp ce dormiţi, corpul curăţă acest compus, ajutându-vă să vă treziţi împrospătat şi cu un nivel de atenţie sporit. Lipsa somnului are impact şi asupra funcţiei creierului, în special asupra memoriei.

CITEȘTE ȘI: Cum ştii dacă ai un somn de calitate – Semnele care îţi arată că te-ai odihnit corespunzător

Sistem imunitar slăbit

Poate fi destul de grea evitarea germenilor care circulă în transportul public sau la birou, dar poţi stimula sistemul imunitar prin oferirea cantităţii necesare de somn în fiecare seară. Fără un somn adecvat, organismul nu este în măsură să-şi îndeplinească funcţiile, inclusiv repararea celulelor deteriorate sau protecţia împotriva virurilor.

Piele uscată şi lipsită de strălucire

Probabil aţi auzit expresia „somn de frumuseţe“, însă puţini ştiu că acesta se referă la faptul că în timpul somnului corpul lucrează din greu pentru a produce un tip specific de hormon de creştere, precum şi pentru a reîmprospăta şi repara celulele. Dacă pierdeţi orele de somn, producţia de colagen scade, ceea ce înseamnă că pielea îşi poate pierde elasticitatea şi fermitatea.

CITEȘTE ȘI: Efectele uimitoare ale unui pui de somn. Ce se întâmplă în corp, în funcție de durată

Modificări ale dispoziţiei

Lipsa somnului are un efect negativ şi asupra emoţiilor. Starea de spirit şi incapacitatea de a regla starea pe care o simţi pot fi atribuite privării de somn. „Pierderea somnului ne va face să ne simţim mai supăraţi, iritaţi şi trişti, ca răspuns la orice se întâmplă în jur. Acest lucru ne face mai puţin capabili să ne bucurăm de lucrurile bune din viaţa noastră“, potrivit Fundaţiei Sleep for Health.

Comentarii: