MOMS

Indemnizația de creștere a copilului. Ce modificări sunt în 2018

Foto: Pinterest.com

Potrivit legii, atat mama, cat si tatal pot sa intre in concediu crestere copil si sa primeasca indemnizatie crestere copil, cu conditia ca in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului sa fi realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, cel putin 12 luni.

Indemnizatie crestere copil 2018: Cat este cuantumul indemnizatiei

Valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului a crescut, de la 1 ianuarie 2018, de la 1.233 la 1.250 de lei, fiind raportata acum la valoarea indicelui social de referinta (ISR).

De la 1 ianuarie 2018, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului are o limita minima de 1.250 de lei, in crestere de la 1.232 de lei. Caci, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in noiembrie 2017 in Monitorul Oficial, indemnizatia nu se mai raporteaza la salariul minim pe economie, asa cum se-ntampla in 2017, ci la valoarea indicelui social de referinta, stabilit in prezent la 500 de lei, inmultit cu 2,5.

„Cuantumul minim al indenizatiei nu poate fi mai mic decat suma rezultata prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR si nici mai mare de 8.500 lei”, scrie in documentul citat.

CITEȘTE ȘI: Copilul tău NU mănâncă la micul dejun? Iată ce riscă! / STUDIU

Apoi, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere, nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza, de-acum, cu 1.250 de lei, iar nu cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara, asa cum era anterior. Daca modul de calcul nu s-ar fi schimbat, avand in vedere cresterea salariului minim la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018, majorarea indemnizatiei pentru sarcinile multiple ar fi fost mai mare.

Avem, asadar, o limita minima si una maxima pentru banii de CCC:

  • un parinte trebuie sa primeasca cel putin 1.250 de lei in fiecare luna de CCC (daca s-ar fi raportat la salariul minim, cum era inainte, minimul ar fi fost cu cateva sute de lei mai mare);
  • indiferent de cat de mari sunt veniturile ce le obtine, un parinte nu poate primi mai mult de 8.500 de lei lunar.

Plafonarea indemnizatiei minime a avut loc anul trecut, in toamna, cand, dupa numeroase discutii, s-a decis ca e nevoie sa se reinstituie un plafon pentru a se evita situatiile in care un parinte in CCC obtine de la stat sume cu numeroase zerouri. La vremea aceea, ministrul muncii declara inclusiv ca acordarea acestor bani in CCC este un mare beneficiu de la stat, intrucat nimeni nu contribuie la constituirea acestor fonduri.

Indemnizatie crestere copil 2018: Cat este cuantumul stimulentului de insertie

Persoanele aflate in concediul pentru cresterea copilului, care aleg sa revina la serviciu mai repede decat trebuie, pot cere acordarea stimulentului de insertie. Acest drept al parintilor este reglementat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, iar valoarea acestuia a crescut, de la 1 aprilie 2017 si a ajuns la 650 de lei.

CITEȘTE ȘI: La ce VÂRSTĂ este recomandat să îi iei telefon copilului tău

Concret, cuantumul lunar al stimulentului este de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei aferente concediului pentru cresterea copilului. Din moment ce indemnizatia minima este, de la 1 februarie 2017, de 1.233 de lei (in crestere de la 1.063 de lei), rezulta ca stimulentul a fost, pana la finele lunii martie 2017, de 617 lei (in crestere de la 532 de lei).

Cu toate acestea, Executivul a decis, prin intermediul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2017, sa aplice o noua majorare a stimulentului. Concret, majorarea este valabila incepand de la 1 aprilie 2017, atunci cand stimulentul de insertie a ajuns de la 617 lei la 650 de lei.

CITEȘTE ȘI: 

CUM îţi poţi scăpa copilul de febră, în câteva minute, FĂRĂ niciun MEDICAMENT!

Siguranţa copilului în maşină. GREȘELI frecvente ale părinţilor

Plata stimulentului de insertie inceteaza cand copilul implineste doi ani (respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap). Totusi, in cazul persoanelor care obtin venituri cu minimum 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de doi ani (respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se acorda pana cand copilul implineste trei ani (respectiv patru ani, in cazul copilului cu handicap).

Atentie! Indemnizatia de crestere si stimulentul de insertie nu se pot cumula, potrivit OUG nr. 111/2010. Asta inseamna ca plata indemnizatiei inceteaza inainte ca stimulentul de insertie sa fie achitat.

Actele necesare pentru obținerea stimulentului de inserție

Stimulentul de insertie poate fi cerut de oricare dintre cei doi parinti ai copilului, iar acesta se poate solicita pentru fiecare nastere. Dreptul este acordat, conform actului normativ amintit, in baza unei cereri si a urmatoarelor acte:

  • actul de identitate al solicitantului si certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori livretul de familie (originalele si copiile);
  • actele doveditoare care sa ateste ca, in ultimii doi ani anteriori nasterii copilului, solicitantul a realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile;
  • dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
  • orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate (faptul ca solicitantul sta in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care cere banii).

CITEȘTE ȘI: 

De ce este recomandat să îți CULCI copilul seara DEVREME

CÂTĂ mâncare înseamnă SUFICIENT pentru un copil

„Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta”, este explicat in OUG nr. 111/2010.

Comentarii: